Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Р.(Медведев).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

1. Основні відомості про скіпову підйомну установку, загальний вид, кінематика і режими роботи

Сучасна підйомна установка – одна з найкрупніших споруд шахти – призначена для підйому корисних копалин і породи, спуску-підйому устаткування, матеріалів і людей. Основна частина підйомної установки – підйомна машина – складний електромеханічний механізм, що складається з окремих елементів, що виконують різні функції. Раціональний вибір цих елементів і встановлення оптимальних режимів роботи машини повністю визначають безпеку і економічність експлуатації підйомної установки. В зв’язку з цим на всебічний розгляд існуючої теорії і практики розрахунку і вибору окремих елементів підйомної машини заслуговують особливої уваги при проектуванні нової або реконструкції діючої шахтної підйомної установки. Для визначення ефективності роботи установки необхідно встановити оптимальну масу вантажу, що піднімається, скіпів, визначити оптимальні значення прискорення, уповільнення і швидкості підйому, вибрати і розрахувати потужність приводного двигуна, розташування підйомної машини щодо ствола шахти, визначити приведену масу підйомної установки, ефективну потужність підйому, витрати електричної енергії і ККД підйомної установки.

Скіпи застосовують для підйому корисного вантажу (руди), а також для підйому породи (виконання цієї операції можна покласти і на допоміжний підйом). За способом розвантаження існують опрокідні скіпи і скіпи з шиберним затвором.

На рис.1.1 представлена схема завантаження і розвантаження скіпової підйомної установки з багатоканатною машиною на копрі. Цифрами позначені елементи: 1 – ствол (залізобетонна споруда); 2 – скіпи; 3 – канати; 4 – ліфт для переміщення обслуговуючого персоналу; 5 – мостовий кран для монтажу устаткування; 6 – підйомна машина зі шківом тертя; 7 – електродвигун і електричне устаткування підйому; 8 – баштовий копер (з декількома поверхами); 9 – приймальний бункер; 10 – вагонетка локомотивного транспорту; 11 – завантажувальний пристрій.

На основі рис.1.1 була складена кінематична схема двокінцевої шахтної підйомної установки з врівноважуючим канатом, яка представлена на рис.1.2 і має наступні елементи: 1 – підйомні скіпи, 2 – канатоведучий шків, 3 – відхиляючий шків, 4 – підйомний (головний) канат, 5 – врівноважуючий (хвостовий) канат.

На рис.1.3 представлена основна частина підйомної установки – підйомна машина типу МК 5х4. Два приводні електродвигуни постійного струму розташовані по обидві сторони канатоведучого шківа. Якорі електродвигунів консольно встановлені на головному валу машини і обертаються в підшипниках машини.

Рисунок 1.1 – Схема завантаження і розвантаження скіпової підйомної установки з багатоканатною машиною на копрі

Рисунок 1.2 – Кінематична схема двокінцевої скіпової підйомної установки з врівноважуючим канатом

Рисунок 1.3 – Багатоканатна підйомна машина типу МК 5х4

Для здійснення безредукторного електроприводу, який стосовно багатоканатних підйомних установок має абсолютну економічну ефективність, найбільш доцільні тихохідні електродвигуни постійного струму.

Слід використовувати електродвигуни з шихтованими станинами, в яких не виникають вихрові струми, щоб мати можливості формування бажаних перехідних процесів в ланцюзі збудження, зменшення втрат і ефективного значення якірного струму, збільшення допустимої швидкості наростання струму, поліпшення комутації.

Оскільки на скіповому підйомі використовується електродвигун ТП-Д з реверсуванням по ланцюгу збудження, то для скорочення часу реверсування має бути застосована обмотка збудження з високим класом ізоляції і відповідними властивостями міцності, що дозволяють здійснити п’яти-шестикратне форсування по напрузі збудження.

Вимоги до електропривода:

– діапазон регулювання ;

– характер перехідного процесу – аперіодичний;

– максимальна лінійна швидкість підйому вантажу ;

– режим роботи – циклічний;

– режим роботи за швидкістю – реверсивний;

– характер зміни навантаження в часі – постійний;

– характер зміни навантаження за швидкістю – активний;

– зв’язок з електромережею – через силовий понижувальний трансформатор;

– спосіб регулювання параметрів – з підлеглим регулюванням параметрів;

– регульовані параметри – швидкість, струм якоря, струм збудження;

– характер регулювання швидкості – однозонне в основних режимах роботи і двозонне при зниженні напруги електромережі.