Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Р.(Медведев).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

2. Обґрунтування і вибір системи електропривода

Розвиток силової напівпровідникової техніки визначило широке застосування статичних тиристорних перетворювачів в різних системах електроприводів і, зокрема, в електроприводах рудникових підйомних установок. Властивості електроприводів з тиристорними перетворювачами в значній мірі залежать від властивостей самих тиристорів – основних силових елементів.

Тиристори характеризуються достатньо високими допустимими напругою і струмом, порівняно великими інтервалами робочих температур: від мінус 60-50 до плюс 100-150C.

Застосування тиристорного електропривода обумовлює цілий ряд переваг:

1. Економія міді і чорних металів при виготовленні тиристорного агрегату і трансформатора.

2. Зниження витрат на будівельно-монтажні роботи тиристорного електропривода, для якого не потрібні громіздкі фундаменти, потужні вантажопідйомні засоби і велика площа приміщень (для тиристорного електропривода на 20-40% менше, ніж для інших перетворювачів).

3. Зниження експлуатаційних витрат, в основному за рахунок скорочення витрат на електроенергію і обслуговування перетворювача.

4. Велика потенційна надійність в порівнянні з електроприводом Г-Д за рахунок меншого числа електричних машин і застосування статичного ТП у вигляді шафових конструкцій блоково-модульного виконання з хорошою доступністю до елементів для швидкого усунення несправностей. Більш просте здійснення резервування і взаємозамінювання блоків ТП, більший термін служби ТП за умови застосування захисних заходів і пристроїв по обмеженню струму, напруги та інших параметрів.

5. Ефективна реакція швидкодіючого регулятора ТП в електроприводі. Висока швидкодія ТП, систем управління і його захистів, можливість отримання потрібних характеристик і точності управління полегшують процеси управління. Оптимізація параметрів технологічних процесів при формуванні динамічних властивостей електромеханічної системи підйомної установки в деяких режимах роботи, що раніше не використалися, наприклад при регулюванні положення підйомної судини на заданому рівні завантаження-розвантаження.

Добрі захисні характеристики, що забезпечують обмеження максимального моменту і зниження динамічних навантажень в електромеханічній системі. Перевага швидкодії зберігається при будь-якому значенні потужності електропривода ТП-Д.

6. Незначна потужність управління на вході СІФУ для безпосереднього управління ТП, що дозволяє використовувати малопотужні управляючі пристрої і простіше реалізувати складні закони управління.

7. Завдяки високій керованості просте здійснення автоматизації руху підйомної установки, розширення можливостей задоволення вимог у зв’язку з технологічними особливостями різного виду підйомних установок.

Ряд негативних якостей електроприводу ТП-Д обумовлений негативними властивостями самих тиристорів, основні з яких:

– низька перевантажувальна здатність по струму унаслідок малих розмірів p-n-переходу;

– відносно невелика стійкість до імпульсних перевантажень по струму у зв’язку з малою теплоємністю;

– чутливість до перенапруг;

– обмежені швидкості наростання струму і напруги.

До негативних якостей тиристорного електропривода тиристора ТП-Д в застосуванні до рудникових підйомних установок відноситься також властивість тиристорів і тиристорних випрямних агрегатів проводити струм в одному напрямі і необхідність здійснення реверсивного електропривода ТП-Д з технічними властивостями, що перевершують електропривод Г-Д, зокрема рекуперативне гальмування в широкому діапазоні зміни швидкості, що вимагає застосування реверсивного ТП з двома нереверсивними випрямними агрегатами, а також апаратури для забезпечення надійного рекуперативно-інверторного режиму роботи ТП. При цьому вартість реверсивного ТП при всіх потужностях зростає до вартості машинного перетворювача з витратами на будівництво фундаментів.

На умови роботи електропривода впливає і пульсуючий характер випрямленого струму перетворювача. Збільшення пульсацій приводить до погіршення комутацій електродвигуна і виникнення у ньому додаткових втрат. Пульсації потоку додаткових полюсів створюють в станині вихрові струми, які перешкоджають швидкій зміні потоку і викликають збільшення зсуву між струмом якоря і потоком. Унаслідок високочастотних коливань потоку із-за зміни сили реакції якоря, що намагнічує, виникають додаткові втрати.

При початку руху підйомної машини з місця протягом 5-8 с руху на малій швидкості живляча мережа завантажується реактивним струмом і відбувається додаткове зниження напруги електричної мережі.

До особливостей тиристорного електропривода відноситься і вищий відсоток споживання реактивної потужності під час пусків і при русі на знижених швидкостях, від чого знижується коефіцієнт потужності.

Враховуючи вищеперелічені переваги і недоліки, обираємо у якості електропривода скіпової підйомної установки систему ТП-Д.