Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологія 2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
894.98 Кб
Скачать

2.Запліднення

Ви вже знаєте, що процес запліднення супроводжується злиттям ядер чоловічої та жіночої статевих клітин. При цьому хромосовий набір заплідненої яйцеклітини подвоюється. Таким чином, можна припустити, що кількість хромосом в організмів, якими притаманне статеве розмноження, з кожним поколінням подвоюватись. Але в природі цього не спостерігається: у кожного виду набір хромосом постійний. Це свідчить про те, що існує особливий механізм, який забезпечує зменшення хромосомного набору статевих клітин удвічі порівняно з нестатевими. Цей механізм дістав назву редукційного поділу, або мейозу.

Питання для самоконтролю

1. Зі скількох поділів складається процес мейозу?

2. Що таке кон’югація гомологічних хромосом і кросинговер?

3. Чому мейоз сприяє спадковій мінливості організмів ?

4. Яке біологічне значення мейозу?

5. Яке місце мейозу в життєвому циклі організмів?

6. що спільного та відмінного між процесами мітозу та мейозу? Відповідь дайте у вигляді таблиці:

ФАЗА

МІТОЗ

1-й поділ мейозу

2-й поділ мейозу

Профаза

Метафаза

Анафаза

Телофаза

Тема 8 : генетика, як наука План

1.Основні закономірності спадковості.

2. Перший закон Менделя.

1. Основні закономірності спадковості

Розвиток генетики – характерна риса біології ХХ ст. Генетика визначає закони спадковості, що лежать в основі еволюції органічного світу і діяльності людини, спрямованої на створення нових сортів культурних рослин і порід свійських тварин, як це встановив ще Ч. Дарвін. Спадковість можна визначити як властивість організмів передавати свої ознаки й особливості розвитку наступному поколінню. Ця властивість дає можливість тваринам, рослинам і мікроорганізмам з покоління в покоління зберігати характерні риси виду, породи, сорту .

Спадковість здійснюється через розмноження й індивідуальний розвиток. При статевому розмноженні нові покоління виникають в результаті запліднення. Матеріальні основи спадковості закладені в статевих клітинах. При безстатевому розмноженні нове покоління розвивається або з одноклітинних спор, або з багатоклітинних утворів. І при цих формах розмноження матеріальним зв’язком між поколінням є клітини.

Можливість виявляється у відповідностях між особинами в межах виду.

Відмінності між особинами одного виду можуть залежати від змін спадкових властивостей організму. Мінливість визначається й зовнішніми умовами. Кожному відомо, що виявлення властивостей породи великою мірою залежить від умов утримання і годівлі.

На малюнку 87 показано результат досліду, приведеного з кульбабою. Корінь кульбаби розрізали навпіл. Одну половину його посадили на рівнині в умовах високої вологості. Виросла рослина з великими листками, довгими квітконіжками. Другу половину кореня посадили в горах. Виросла маленька рослина з дрібними листками, з дуже короткою квітконіжкою. А тим часом спадковість у них однакова.

Сукупність спадкових зачатків, яку організм дістає від батьків становить його генотип. Сукупність зовнішніх і внутрішніх ознак – це фенотип.

З наведеного прикладу видно, що фенотип розвивається в результаті взаємодії генотипу й умов зовнішнього середовища.