Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник КР_ВСТВ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
4.42 Mб
Скачать

6 Призначення і розрахунок посадок для кріпильних різьбових зєднань

6.1 Загальна характеристика різьбових з’єднань

Різьбова поверхня (threaded surface) утворюється при гвинтовому переміщенні плоского контуру певної форми по циліндричній або конічній поверхням.

Всі різьби можна класифікувати за призначенням, формою деталі, профілем витків, кількістю заходів, напрямом, одиницею виміру.

В залежності від прийнятих одиниць вимірювання лінійних розмірів різьби поділяються на метричні і дюймові.

Відповідно до ГОСТ 24705-81 для метричних кріпильних різьб передбачені діаметри від 0,25 до 600 мм з кроком від 0,075 до 6 мм (ГОСТ8724-2002) з профілем за ГОСТ 9150-2002.

Терміни та визначення щодо різьб і різьбових з’єднань встановлені ДСТУ 2497-94.

До основних параметрів метричних кріпильних різьб відносяться:

d2 (D2) – середній діаметр різьби відповідно болта і гайки; d (D) – зовнішній діаметр різьби відповідно болта і гайки; d1 (D1) – внутрішній діаметр різьби відповідно болта і гайки; Р – крок різьби; α – кут профілю різьби, для метричних різьб α = 600 (рисунок 6.1).

Рисунок 6.1 – Основні параметри метричної кріпильної різьби

Точність виготовлення (величина допуску) для діаметрів різьб визначається ступенем точності різьби.

Відповідно до ГОСТ 16093-81 для діаметрів зовнішньої та внутрішньої різьб передбачено 9 ступенів точності 2, 3, 4,…,10 в порядку зменшення точності різьб.

Розподіл ступенів точності за діаметрами різьб:

діаметр болта: зовнішній (d) – 4, 6 ,8;

діаметр болта: середній (d2) – 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10;

діаметр гайки: внутрішній (D1) – 4, 5, 6, 7, 8;

діаметр гайки: середній (D2) – 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Для врахування впливу довжини згвинчування на вибір полів допусків і посадок ГОСТ 16093-81 встановлені три групи довжин згвинчування: малі (S), нормальні (N) і великі (L)

6.2 Допуски і посадки різьбових з’єднань

Для метричної різьби задаються допуски на такі елементи: зовнішній діаметр болта Td, внутрішній діаметр гайки TD, середній діаметр болта Тd2 і гайки ТD2.

Допуски на зовнішній діаметр гайки і внутрішній діаметр болта не нормуються і обмежуються розмірами різьбонарізного інструмента.

Поля допусків діаметрів різьби утворюються поєднанням ступеня точності (допуску) і основного відхилення, наприклад, 6Н, 6g.

Залежно від експлуатаційних вимог до ступеня рухомості для різьбових з’єднань стандартами встановлені три групи посадок: із зазором, перехідні і з натягом.

Поля допусків болтів і гайок встановлені в трьох класах точності: точному, середньому і грубому. У загальному машинобудуванні найпоширенішими є різьби середнього класу точності.

Різьбові з’єднання із зазором ГОСТ 16093-81 застосовують у випадках, якщо з’єднання працює при високих температурах, якщо потрібно швидко і легко згвинчувати деталі, якщо на різьбові деталі наносять захисне покриття.

Перехідні посадки різьбових з’єднань за ГОСТ 24834-81 застосовують у тих випадках, коли в процесі роботи потрібно забезпечити нерухомість з’єднання, але утворення великого натягу може призвести до руйнування деталей.

Посадки з натягом для різьбових з’єднань ГОСТ 4608-81 використовуються в основному для з’єднання шпильок з корпусними деталями, якщо не можна застосовувати з’єднання типу болт-гайка. Ці посадки застосовують у з’єднаннях, які працюють при навантаженнях з ударами, вібрацією, при коливаннях температури з метою запобігання можливості самовідгвинчування тільки за рахунок натягу без застосування додаткових елементів заклинювання.