Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібн. багатоп.16.03.11.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Глава 1 Основні положення по архітектурно-планувальному рішенню багатоповерхових виробничих будівель

  1. Загальні відомості

Будівництво багатоповерхових промислових будівель доцільно в тих випадках, коли технологічний процес організовується по вертикалі в основному і виробництвах оброблювальних рідин і сипучих матеріалів (хімічні заводи, млини, дробильні будівлі, углемойки і т.д) також для галузей промисловості, що мають легке виробниче устаткування і що виготовляють вироби малої ваги. Наприклад, в радіотехнічній, легкій, харчовій і текстильній промисловості, в точному машинобудуванні та інші.

Інколи обмежена земельна ділянка, особливо при будівництві нешкідливих в санітарно-гігієнічному відношенні підприємств в межах міської забудови, вимушує перейти на багатоповерхову будівлю, якщо це допускається технологічним процесом даного підприємства.

Кількість поверхів виробничих будівель зазвичай не перевищує 5-ти . Лише у виняткових випадках може бути прийнята висота більше п'яти поверхів, але у такому разі будівля має бути обладнане пасажирськими ліфтами, що значно збільшує вартість будівництва. Взагалі ж поверховість будівлі залежить від міри вогнестійкості, площі будівлі і від категорії виробництва по пожежній безпеці.

При проектуванні багатоповерхових будівель слід уникнути складних конфігурацій забудови, рекомендується застосувати прямокутні в плані будівлі.

Багатоповерхові виробничі будівлі, як правило збірнокаркасні, основним будівельним матеріалом є збірний залізобетон.

Вживання сталевих каркасів допускається в окремих випадках при навантаженнях кранів вище 50 т; прольотах більше 30 м, висоті приміщень більше 15 м, а також при інших обгрунтуваннях раціональності їх вживання.

Виробництво збірних залізобетонних деталей і індустріалізація будівництва тісно пов'язані з уніфікацією розмірів як складових елементів, так і основних параметрів будівель.

  1. Основні параметри і прив'язки

Основні будівельні параметри багатоповерхової виробничої будівлі: висоти поверхів, розміри прольотів, крок колони і загальна ширина - у ряді випадків визначаються залежно від розмірів устаткування, організації технологічного процеса і внутрішньоцехового транспорту /кран-балки, монорельси/. В більшості випадків вибір основних будівельних параметрів будівлі жорстко не обумовлений технологічними вимогами і може вироблятися по техніко-економічних показникам будівництва, умовам освітленості і провітрювання будівлі.

Багатоповерхові будівлі слід проектувати по можливості більшої ширини. Для забезпечення необхідної освітленості приміщень необхідно застосовувати штучне (люмінесцентне) освітлення.

Держбудом СРСР затверджені уніфіковані габаритні схеми багатоповерхових промислових будівель залежно від нормативних тимчасових навантажень на міжповерхові перекриття. Будівельними нормами встановлені наступні нормативні тимчасові навантаження на міжповерхові перекриття: 500, 1000, 1500, 2000 і 2500 кг/

За тимчасове навантаження береться еквівалентне рівномірно розподілене навантаження від: ваги устаткування; ваги рідин і твердих тіл, що заповнюють устаткування; ваги матеріалів, що зберігаються; ваги людей, деталей і ремонтних матеріалів в цілях обслуговування устаткування.

Поперечні і подовжні розбивочні осі перетинаючись дають уніфіковану розбивочну сітку будівлі, є новими для розміщення /привязки до осей/ колони і стін.

Будівельними нормами встановлені наступні сітки колон багатоповерхових промислових будівель, які вибираються залежно від величини нормативних поставлених навантажень на багатоповерхові перекриття:

При нормативних тимчасових навантаженнях 2000 і 2500 кг/м2 слід застосовувати сітку колон 6x6 м.

Сітку колони 9x6 і рекомендується застосовувати переважно при нормативних тимчасових навантаженнях до 1000 кг/ м2, проте можна застосовувати також і при навантаженнях 1000 і 1500 кг/м2 (рис1) Висоти поверхів багатоповерхових промбудівель слід приймати від відмітки чистої підлоги одного поверху до підлоги наступного поверху. У верхніх поверхах з укрупненою сіткою колони висота поверху приймається від відмітки чистої підлоги до низу конструкції покриття на опорі. В межах однієї будівлі допускається, як правило, не більше двох різних висот, не рахуючи підвалу. Висоти поверхів призначаються кратними 0,6 м і уніфіковані прийняті: 3,6 ; 4,8 і 6 м.

Для першого поверху допускається висота 7,2 м. У випадках, коли по технологічний умовам потрібна висота більше 5,0 її слід призначати кратною 1,2 м. При спеціальному обгрунтуванні допускається вживання висоти поверху 4,2 м.

Нормами встановлені певні прив'язки розбивочних осей до конструктивних елементів будівлі. Прив'язка колони крайніх рядів в зовнішніх стінах до подовжніх розбивочних осей - нульова. Прив'язка торцевих стін до поперечних розбивочних осей будівлі також нульова, а весь ряд торцевих колон зміщується до середини будівлі так, щоб відстань між крайньою поперечною розбивочною віссю і геометричною віссю цих колон 500мм.

Такий самий зсув з поперечних розбивочних осей на 500мм приймається і для рядів колон в поперечних деформаційних швів. Слід зазначити, що поперечні деформаційні /температурні/ шви розташовуються в багатоповерхових промбудівлях із збірних залізобетонних конструкцій на відстані 60-72мм

Всі середні колони в будівлі розташовується в сітці так, щоб геометричні осі колон поєднувалися з перетином подовжніх і поперечних розбивочних осей (рис2)