Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібн. багатоп.16.03.11.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Глава 4 Конструктивні рішення і вузли багатоповерхових і промислових будівель

11. Конструктивні схеми

Багатоповерхові промислові будівлі в даний час проектують, як правило, із збірних залізобетонних конструктивних елементів з повним каркасом. Збірні конструкції перекриттів в основному застосовують балочної системи. Окремі збірні елементи будівлі, що несуть, сполучаючись між собою, утворюють каркас будівлі, до якої кріпляться конструкції /стени, що захищають, що несе, перекриття/.

На рис.11 «конструктивні схеми багатоповерхових промислових будівель» приведені приклади конструктивних схем триповерхових промислових будівель з перекриттями двох типів:

  1. Тип з ригелями з полицями

  2. Тип з ригелями прямокутного перетину

Просторовий каркас багатоповерхової промислової будівлі умовно розчленовується на поперечні і подовжні рами, утворені системою зв'язаних колон і ригелів. Основними рамами, що сприймають вертикальні навантаження від міжповерхових перекриттів і покриттів, як правило, є поперечні рами каркаса, які можуть бути виконані по шарнірно-звязевій, рамно-звязевій і рамною схемам.

Шарнірно-звязева схема передбачає шарнірне з'єднання елементів каркаса між собою, при якому геометрична незмінність системи забезпечується пристроєм зв'язків або жорстких діафрагм. У вузлах моменти, що вигинають, не виникають. Горизонтальні вітрові навантаження передаються із зовнішніх стенів на перекриття і далі на звязеві ферми або діафрагми жорсткості, якими можуть бути поперечні стіни, сходові клітки, шахти ліфтів і т д.

Рамно-звязева схема передбачає вирішення поперечного каркаса у вигляді рам з жорсткими вузлами в місцях сполучення ригелів з колонами. Геометрична незмінність системи забезпечується жорсткістю вузлів, завдяки якій сприймаються також і моменти, що вигинають, у вузлах, горизонтальні навантаження передаються на зв'язки і діафрагми, що вирішуються так само, як і при шарнірно-звязевій схемі.

Рамна схема передбачає сприйняття всіх вертикальних і горизонтальних навантажень жорсткими рамними вузлами. Установка зв'язків в плоскості рами не потрібна. Поперечні рами каркасів багатоповерхових промислових будівель вирішують зазвичай за рамною схемою, подовжні, як правило, - по шарнірно-звязевій. Просторовий збірний каркас багатоповерхових промислових будівель складається з колон, ригелів, розташованих в одному або двох взаємно-перпендикулярних напрямах плит перекриттів, що є одночасно розпорами між колонами(при розташуванні ригелів в одному напрямку), і зв`язків , якщо вони потрібні по прийнятій схемі(зв`язки можуть бути вирішені у вигляді сталевих гратчастих ферм або суцільних стінок – діафрагм жерсті).

Вузли рамного каркасу складніші, ніж вузли шарнірно-зв`язкової чи рамо-зв`язкової схем: але перевагою цієї схеми є відсутність зв`язків, завдяки цьому є можливість використання гнучкої технологічної схеми.

Компонування будівель(вибір сітки колон, ширини будівлі, кількості і висоти поверхів) визначається технологічними вимогами з врахуванням умов уніфікації будівельних елементів конструкцій. Типові конструкції багатоповерхових промислових будівель розроблені для схеми з повним каркасом, з навісними стінами, з основним поперечним каркасом, що вирішується по рамній конструктивній схемі.

Багатоповерхові промислові будівлі вирішуються, як правило, з пласким покриттям, за виключенням будівель з укрупненою сіткою верхніх поверхів, покриття яких вирішують так, як і для одноповерхових промислових будівель.