Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібн. багатоп.16.03.11.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
3.47 Mб
Скачать

12. Стійкість каркасу

Поперечна жорсткість каркасу промислових споруд забезпечується рамною конструкцією, яка утворюється системою взаємно – пов’язаних колон і ригелів.

Повздовжня стійкість каркасу споруди в період монтажу та експлуатації забезпечується встановленням вертикальних зв’язків по колонам. Зв`язки встановлюються в середині температурного потоку споруди по кожному ряду колон всіх поверхів.

Звя`зки можна перенести із середнього кроку колон в сусідній. Встановлення зв’язків в двох крайніх кроках блоку не допускається, так як це не дозволяє свободу деформації конструкцій при зміні температури. Звя`зки приймаються стальні портального типу. Приклад встановлення зв’язків повздовжнього каркасу в триповерховій промисловій споруді наведено на рис. 19.

13. Встановлення колон і конструкція їх стиків

Колони встановлюються і зароблюються в стакани фундаментів, відмітка верху яких приймається – 0,15 м.

Перед встановленням колони в стакан укладається шар жорсткого бетону до проектної відмітки низу колони.

Після встановлення і тимчасового закріплення колони, зазори між стінками стакану і колони заповнюються бетоном марки не менше 300 на дрібному гравію або щебеню.

Глибина зароблювання колон в стакані приймається в залежності від типу перекриття. При перекриттях типу 1 (ригелі з полицями) глибина зароблювання – 600 мм; при перекриттях типу 2 (ригелі прямокутні) зароблювання – 1000 мм.

Різні заглиблення дають можливість витримати один рівень верха перекриттів одного поверху при різних типах ригелів , що підбираються , в основному, з умов наявності або відсутності підвісного оснащення.

На рис.20 показано конструкцію зароблення колони в стакан фундаментного блоку.

Стики колон між собою розташовуються на висоті 1800 мм від верху консолі, при цьому відстань від стику до рівня верху перекриття (підлоги) залежить від типу перекриття, а саме: при ригелях з полицями ця відстань виходить рівною 1000 мм, при прямокутних ригелях – 600 мм.

Встановлення і стикування колон виконується після монтажу перекриття під стиком.

Щоб зістикувати колони між собою, до їх сталевих каркасів приварюють добав очні закладні елементи з профільованої та листової сталі. Отримані таким чином сталеві оголовки з центруючими прокладками товщиною 40 мм входять в склад каркасу і включаються в розмір висоти колони.

Колона що монтується встановлюється нижнім оголовком на центруючи прокладку і закріплюється з чотирьох сторін стиковими накладками зі стержнів арматурної сталі, які приварюють одним кінцем до оголовка нижньої колони, а другим – до оголовка верхньої. Розміри і кількість стикових накладок приймається по розрахунку.

Горизонтальний зазор між оголовками (навколо центруючих прокладок) зачеканюють жорстким цементним розчином марки не нижче 300. Потім ззовні стику встановлюють зварні сітки і стик бетонують назворот з поверхнею колон бетоном марки не нижче 300.

На рис.9 і 10 дано розміщення стику над перекриттям, а на рисю21 показано деталь самого стику колони.