Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник КР_ВСТВ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
4.42 Mб
Скачать

4.4 Матеріали та маркування калібрів

Вимірювальні елементи калібрів виготовляють із сталей X, ХГ, У10А, У12А, ШХ15. Крім того, можуть використовуватися цементовані вуглецеві сталі Сталь 15 та Сталь 20. При цьому глибина цементованого шару повинна бути 0,8...1,2 мм. Твердість робочих поверхонь повин­на знаходитись в межах 58...64 HRC3.

Для підвищення зносостійкості вимірювальних поверхонь їх хромують або виготовляють із твердих сплавів, а саме ВК6 та ВК6М. Хромування підвищує зносостійкість в 3…8 раз, а твердий сплав - в 40 раз.

На калібри наносять таке маркування: номінальний розмір ви­робу, для контролю якого використовується калібр; умовне позначення поля допуску; граничні відхилення розміру в міліметрах (на гладких робочих каліб­рах); позначення типу калібру, наприклад ПР, К-И та ін., товарний знак заводу – виробника.

5 Розрахунок і вибір посадок підшипників кочення

5.1 Загальна характеристика підшипників кочення

Підшипники кочення (rolling bearing) – стандартні складальні одиниці, які виготовляють на спеціальних підшипникових заводах і постачаються підприємствам як готові вироби.

Підшипники кочення класифікуються за такими ознаками: за формою тіл кочення – кулькові, роликові (циліндричними, конічними, голчастими та інші); за напрямком зусилля – радіальні, радіально-упорні, упорні; за кількістю рядів обертання – одно-, двох- і багаторядні.

Розміри підшипників кочення стандартизовані – ГОСТ 3478-79. Терміни і визначення підшипників кочення і їх елементів регламентує ГОСТ 24955-81. Габаритні розміри радіальних однорядних підшипників кочення і їх вантажопідйомність визначають за ГОСТ 8338-75.

Залежно від кількісного значення показників точності для підшипників кочення встановлено класи точності (ДСТУ 3012-95). Основних класів точності п’ять – 0, 6, 5, 4, 2.

В тракторах, автомобілях і сільськогосподарських машинах найбільш поширеними є підшипники нульового класу точності.

Посадки кілець підшипників на вал і в корпус призначають в залежності від типорозміру підшипника, умов його роботи, величини, напряму і характеру навантаження, що діє на підшипник, а також виду навантаження кілець підшипника.

При виборі посадок підшипників кочення розрізняють три основних різновиди навантаження кілець: місцеве, циркуляційне і коливальне.

Місцеве навантаження мають кільця підшипників , які в процесі роботи не обертаються, наприклад, зовнішні кільця підшипників, які є опорами валів коробок передач тракторів і автомобілів, редукторів, внутрішні кільця підшипників коліс тракторів і автомобілів. Прикладом коливального навантаження є навантаження кілець підшипників колінчастих валів пускових двигунів тракторів.

Циркуляційне навантаження …

5.2 Допуски і посадки підшипників кочення

Система допусків і посадок, прийнята для підшипників кочення, забезпечує взаємозамінність підшипників кочення за їх монтажними (приєднувальними) розмірами D і d, а також передбачає необхідну різноманітність посадок.

Для забезпечення необхідних посадок підшипників кочення для валів і корпусів передбачено такі поля допусків: f, g, h, js,k, m, n, p, z, E,G, Js, K, M, N, P.

Допуски і відхилення розмірів та форми поверхонь валів та корпусу регламентовані ГОСТ 25256-82, ГОСТ 25347-82. Граничні відхилення зовнішнього і внутрішнього кілець підшипників регламентовані ГОСТ 520-89.