Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода гр процесс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
222.21 Кб
Скачать

Завдання №37

Завод "Електроапаратура" подав позов на гр-на Старченка В.М. про стягнення 2 тис. грн. за вчинену матеріальну шкоду. В судове засідання з'явився директор заводу. Оскільки він не подав довіреності, суд не допус­тив його до участі у справі і слухання справи відклав. Наступного разу ди­ректор подав у суд доручення на ведення справи за підписом свого заступ­ника. Суд знову не допустив його до участі у справі, зазначивши в ухвалі, що заступник директора був не в змозі уповноважити свого керівника на ведення справи.

Чи були дії суду правильними? Чи може керівник представляти і за­хищати інтереси свого підприємства в суді? Як оформлюються його повно­важення?

Завдання №38

Гр-н Жижко І.І. видав доручення на ведення справи адвокату Чирка- вому А.Л. у зв'язку з відрядженням, однак сам прибув у судове засідання. Відповідач заявив клопотання про недопущення гр-на Жижка І.І. до участі у справі, оскільки це було доручено його адвокатові Чиркавому А.Л. Суд відмовив у задоволенні клопотання. У касаційній скарзі відповідач зазна­чив, що суд порушив його права на захист, оскільки на стороні позивача виступили дві особи, а він захищався один.

Чи були дії суду правильними? Чи було обгрунтовано доводи від­повідача?

Тема 9. Процесуальні строки (практичне заняття) Контрольні запитання

  1. Поняття та види строків у цивільному процесі та їх обчислювання.

  2. Продовження та поновлення процесуальних строків.

  3. Строки судової діяльності та їх природа.

Список літератури

1. Тертышников В.И. К вопросу о процессуальных сроках // Проблемы применения ГПК РСФСР. Калинин, 1974.

Завдання №39

Гр-н Лупенко JI.M. звернувся до Червонозаводського районного суду м. Харкова із позовом про відшкодування моральної шкоди, якої йому було завдано у зв'язку із публікацією в газеті "Світоч" статті, в якій згадувалося його прізвище та наводилися факти, що ображали його честь та людську гідність. Розглянувши справу, суддя виніс тільки резолютивну частину рі­шення, в якій відмовив у задоволенні позову, зазначивши при цьому, що вирішення справи викликало певну складність. Він також визначив, що мо­тивоване рішення буде прийнято за п'ять днів. Гр-н Лупенко Л.М. не пого­дився з рішенням суду та через два дні спробував подати касаційну скаргу. Але суддя відмовив в прийнятті скарги, посилаючись на те, що мотиво­ваного рішення по справі ще не було.

Чи були дії суду правильними?

Чи міг гр-н Лупенко Л.М. подати касаційну скаргу, якщо він не мав мотивованого рішення суду?

Вкажіть строк касаційного оскарження.

Дайте поняття і значення процесуальних строків.

Завдання №40

Районний суд задовольнив позов гр-нки Коротич А.В. на гр-на Порт­ного В.В. про встановлення батьківства та стягнення аліментів на її дочку Світлану. Через чотири дні гр-н Портнов В.В. потрапив до лікарні з інфек­ційним захворюванням, де знаходився на лікуванні один місяць. Одразу після одужання він виїхав до міста Луганська на святкування дня наро­дження своєї матері. Повернувшись, гр-н Портнов В.В. вирішив оскаржити судове рішення.

Що в цьому випадку повинен був зробити суд?

Викладіть порядок обчислювання, продовжування та поновлювання процесуальних строків.

Завдання №41

10 січня 1999 року гр-нка Осначенко К.О. звернулася до Придніпровського районного суду м. Черкас із позовом про виселення гр-на Кравченка В.О. з жит­лового будинку, що ш належав. Суддя, провівши підготовку справи до судового розгляду, виніс постанову від 2 лютого 1999 року про призначення справи до розгляду. У день судового засідання відповідач вирішив подати зустрічний по­зов. Суддя пояснив гр-ну Кравченку В.О., що згідно із законодавством зустріч­ний позов може бути подано не пізніше, ніж за три дні до судового засідання.

Проаналізуйте ситуацію.

Які існують види процесуальних строків?

Завдання №42

Гр-н Козлов К.К. подав до суду касаційну скаргу щодо рішення ра­йонного суду, яким йому було відмовлено у позові, через 12 днів після ого­лошення мотивованого рішення.

Суддя залишив касаційну скаргу без руху, посилаючись в ухвалі на те, що за касаційну скаргу не сплачено державне мито, і встановив строк 5 днів для усунення цього недоліку.

Чи були дії судді правильними? Чим відрізняються службові строки від процесуальних?