Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода по практике_Гроші та кредит. Колесніченк...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні рекомендації

до самостійної роботи студентів

з навчальної дисципліни

«Гроші та кредит»

для студентів спеціальності

104.105.106.114 усіх форм навчання

Харків, ХНЕУ, 2007

Затверджено на засіданні кафедри банківської справи.

Протокол № від

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «Гроші та кредит» для студентів спеціальності 104. 105. 106. 114 усіх форм навчання / Укл. О. М. Колодізєв, В. Ф. Колесніченко – Харків: Вид. ХНЕУ, 2007. – с. (Укр. мов.)

Подано приклади типових завдань з їх розв’язанням та поясненням за модулями й темами, а також завдання для самостійного розв’язання та тестові запитання.

Рекомендовано для студентів економічних спеціальностей.

ВСТУП

Головна мета інтеграційного процесу в освіті і науці – об'єднання зусиль наукової та освітянської громадськості й урядів країн Європи для випрацювання єдиних вимог, критеріїв і стандартів освіти, що дозволить істотно підвисити конкурентоспроможність європейської системи науки і вищої освіти у світовому вимірі. Інтенсивний розвиток ринкової економіки країни у сучасних трансформаційних умовах викликає об’єктивну необхідність підготовки фахівців нового типу, які зможуть поєднати глибокі теоретичні знання з практичними навичками господарської діяльності господарюючих суб’єктів. Здійсненню цього сприяє вивчення курсу «Гроші та кредит».

Дисципліна «Гроші та кредит» в навчальних планах всіх спеціальностей відноситься до циклу професійно орієнтованих дисциплін і має за мету дати майбутнім бакалаврам з банківської справи теоретичну і методичну базу, необхідну для наступного оволодіння спеціальними дисциплінами.

Загальною метою цього курсу є формування у студентів системи базових знань з теорії і практики використання грошей та кредиту, засвоєння закономірностей функціонування грошового ринку як теоретичної основи державної монетарної політики і розвитку банківської справи, опанування методів аналізу й оцінки грошової і фінансово-кредитної політики в сучасних умовах.

Однією з вимог на шляху досягнення зазначених завдань є наполеглива самостійна робота студентів, тобто: вивчення навчальної, наукової, періодичної та нормативно-правової літератури згідно з програмою курсу та планами семінарських занять; засвоєння основної термінології в рамках цього курсу; виконання практичних завдань та тестів; написання та захист науково-дослідних робіт за тематикою курсу.

Самостійна робота студента – це така форма організації навчального процесу, при якій заплановані завдання виконуються студентом самостійно під методичним керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі.

Для організації самостійної роботи студентам на першому занятті видається «Карта самостійної роботи студента» (табл. 1).

Таблиця 1

Карта самостійної роботи студента з дисципліни «Гроші та кредит» для студентів спеціальності 104. 105. 106. 114 усіх форм навчання

Види

самостійної роботи

Планові терміни виконання

Форми контролю

та звітності

Максимальна кількість

балів

Денна форма навчання

1,2-й семестр

І. Обов'язкові

1.1. Підготовка до семінарських (практичних) занять

Протягом

року

Активна участь в семінарських (практичних) заняттях

Оцінюється на поточних заняттях

1.2. Вивчення обов'язкової та додаткової літератури, текстів лекцій тощо

Протягом

року

Активна участь в різних видах аудиторних занять

Оцінюється на поточних заняттях

1.3. Підготовка до модульних робіт та інших форм поточного контролю

Протягом

року

Написання контрольної роботи тощо

Оцінюється на поточних заняттях

1.4. Складання кросворду за економічною тематикою

Протягом 1-го семестру

Електронний варіант кросворду та рольова гра у аудиторії

1,0

1.5. Написання науково-дослідної роботи за заданою проблематикою

1,2-й семестр

Захист науково-дослідної роботи та презентація отриманих результатів під час проведення семінарських занять

Оцінюється на поточних заняттях

Разом балів за обов'язкові види СРС

1,0

II. Вибіркові

2.1. Пошук (підбір) та огляд літературних джерел за заданою проблематикою курсу, аналітичний огляд наукової публікації та написання есе

Протягом 2-го семестру

Розгляд та обговорення підготовлених матеріа­лів під час аудиторних занять

1,0

2.2. Участь в наукових студентських конференціях, підготовка наукових публікацій

Протягом

року

Доповіді на наукових студентських конференціях і опублікування отриманих результатів

1,0

Разом балів за вибіркові види СРС

2,0

Всього балів за СРС у 1,2 семестрі

3,0

Методичні рекомендації до самостійної роботи містять перелік основних теоретичних проблем, які необхідно розглянути у рамках кожної теми курсу; проблемні питання, на яких студент повинен зосередити особливу увагу; визначення того, що студент повинен знати і вміти в рамках кожної теми; питання для самоконтролю; приклади типових завдань та методи їх розв’язання; перелік рекомендованої літератури.

Запорукою успішного складання іспиту або заліку є спроможність студента правильно відповісти на питання самоконтролю, які надаються в рамках кожної теми. Оцінка самостійної роботи проводиться викладачем шляхом включення питань до поточного модульного контролю, а також до іспиту та заліків.

Методичні рекомендації до самостійної роботи є складовою частиною методичного забезпечення курсу «Гроші та кредит».