Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода по практике_Гроші та кредит. Колесніченк...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Модуль 1. Теоретичні основи виникнення грошей, грошовий обіг та модель грошового ринку

Тема 1. Сутність і функції грошей

Основні теоретичні проблеми, які необхідно розглянути:

  1. Фундаментальні проблеми теорії грошей у працях вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів.

  2. Взаємозв’язок грошей з іншими економічними категоріями.

  3. Еволюція форм грошей в процесі розвитку товарного виробництва та обміну.

  4. Взаємозв’язок функції грошей.

Питання для обговорення:

  1. Предмет і завдання курсу «Гроші та кредит».

  2. Специфіка вияву суті грошей в різних економічних системах.

  3. Обґрунтованість раціоналістичної концепції походження грошей.

  4. Портфельний підхід до визначення сутності грошей з урахуванням сучасних умов господарювання.

  5. Причини й механізм демонетизації золота.

Методичні рекомендації до самостійного опрацювання матеріалу.

Починаючи розглядати теоретичний матеріал теми, потрібно обов’язково повторити основні категорії та поняття, які вивчалися у курсах «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Державне регулювання економіки», «Фінанси», а також розглядалися на лекції. Потім доцільно перейти до роботи з рекомендованою літературою. В процесі самостійного вивчення матеріалу Ви можете зіткнутися з протиріччями в деяких висловлюваннях авторів літературних джерел щодо окремих питань. В разі виникнення труднощів треба звернутися до викладача за консультаціями.

Для успішного оволодіння матеріалом необхідно творчо осмислювати та співставляти явища, які вивчаються; вміло проводити аналогії та порівняння. Це дозволить повторити вивчений теоретичний матеріал та отримати нові знання і практичні навички. В результаті вивчення даної теми студент повинен зробити висновок про те, що з розвитком товарного виробництва та обміну претерпівали зміни і самі форми грошей (від повноцінних до неповноцінних), при цьому постійно удосконалюючи свою сутність.

Студент повинен:

знати: основні поняття і категорії: гроші; форми грошей; ліквідність грошей; ціна товару; мінова вартість грошей;гроші як гроші; гроші як капітал; функції грошей; купівельна спроможність грошей; тезаврація.

розуміти: сутність і концептуальні основи розвитку форм грошей; необхідність подальшого розвитку неповноцінних форм грошей; місце функцій грошей у національному обороті, у сферах скарбничих нагромаджень і міжнародному товарно-грошовому обороту.

вміти:

    1. Проводити аналіз грошей як товару особливого роду за допомогою портфельного підходу на основі класифікацій функцій грошей та їх функціонування в залежності від конкретних умов.

    2. Розкривати сутність походження грошей як результат розвитку товарного виробництва та обміну (вміти обґрунтовувати основні принципи та базові положення концепцій походження грошей та визначати їх особливості);

    3. Досліджувати та характеризувати форми застосування грошей в залежності від сфери їх використання (гроші як гроші та грошів як капітал).

    4. Досліджувати еволюцію та основні етапи розвитку форм грошей в результаті розвитку суспільного обміну та товарного виробництва (вміти визначати етапи та еволюцію повноцінних, неповноцінних грошей; вміти визначати появу нових якостей грошей як товару особливого роду на конкретному етапі розвитку суспільного виробництва та виконання ними нових специфічних функцій грошей; вміти визначати ефективність процесу використання різних форм грошей на економіку країни на окремих етапах).