Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода 2 граж проц.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
139.4 Кб
Скачать

Список літератури

  1. Бурмистров О., Бутнев В. Процессуальные санкции при рассмотре­нии гражданских дел//Сов. юстиция. 1987. №6.

  2. Бородин М., Кройтор В. Судебные и арбитражные расходы. X., 1997.

  3. Грось Л. Взыскание в порядке гражданского судопроизводства расхо­дов по производству розыска // Сов. юстиция №19. С.29.

  4. Якименко О. До питання про судові витрати // Право України. 1992. №4. С.44—45.

Завдання №43

Вовчанським районним судом Харківської області було зупинено про­вадження у кримінальній справі за звинуваченням водія Белова Н.Г. у ско­єнні злочину, передбаченого ст.215 КК України.

Потерпілому від злочину гр-нові Носову Н.О. було роз'яснено, що він мав право на розгляд справи про стягнення з гр-на.Бєлова Н.Г. збитків, яких йому було завдано внаслідок злочину у порядку цивільного судочинства.

Згідно з судово-технічною експертизою сума збитків, яких було за­вдано внаслідок злочину гр-нові Носову Н.О., складала 48.000 грн.

Як повинен був діяти гр-н Носов Н.О.? Чи підлягало сплаті державне мито при зверненні гр-на Носова Н.О. до суду з позовною заявою і в якому розмірі? Хто звільняється від сплати судових витрат?

Завдання №44

Гр-н Петров Г.Г., власник квартири, звернувся до суду з позовом на гр-на Абашидзе А, наймача, про стягнення 360 грн., яких у нього запозичив останній, та 30 грн. заборгованості по квартирній платні.

По кожній вимозі було складено окрему позовну заяву та сплачено державне мито.

Суддя районного суду поєднав ці справи в одне провадження і запропону­вав гр-ну Петрову Г.Г. доплатити державне мито, виходячи з загальної су­ми цих позовів.

Як у цьому випадку встановлюється ціна позову?

Підрахуйте розмір державного мита, який повинен сплатити гр-н Петров Г.Г.

Чи були дії судді правильними?

Завдання №45

За ненадання по цивільній справі з неповажної причини необхідної справки на голову КСП "Зоря" суддею районного суду на підставі ст.48 ЦПК України було накладено штраф у розмірі одного неоподаткованого мінімуму прибутків громадян.

Чи були дії судді правомірними? В які строки і в якому порядку мож­на оскаржити ухвалу про накладання штрафу?

Завдання №46

За позовом ір-на Мельниченка К.К. на завод "Машбуд" про відшко­дування шкоди, заподіяної здоров'ю в зв'язку з виконанням ним своїх обов'язків на робочому місці, суд у своєму рішенні вказав на стягнення з від­повідача на користь позивача 300 грн. (вартість путівки в санаторій) та 50 грн. щомісячно, як різницю між заробітком, що отримував гр-н Мельниченко К.К., та призначеною пенсією. Строк переосвідства судом визначено не було.

Визначте розмір державного мита.

Завдання №47

Гр-н Моргун А.В. звернувся до суду із позовом на колишню дружину гр-нку Моргун Г.М. про поділ майна. Під час розгляду справи від позивача надійшла заява, в якій він вимагав від гр-нки Моргун Г.М. повернення по­ловини суми, яку витратив на ремонт квартири.

З причини того, що відповідачка не володіла українською мовою, у судовому засіданні приймав участь перекладач.

Які судові витрати мали нести сторони?

Який порядок внесення коштів на сплату судових витрат?

Завдання №48

Гр-н Сурко М.М. подав позов про зниження на 15 грн розміру аліментів, які він сплачував згідно з судовим рішенням на утримання двох дітей щомісячно. Його заробітна після удержання податків становила 255 грн.

Визначте розмір державного мита.

Завдання №49

Гр-нка Сунцова У.Л. подала позов на гр-на Юрченка О.М. про вста­новлення батьківства та стягнення аліментів на сина Андрія. Вона просила задовольнити її вимоги, посилаючись на те, що була з відповідачем в бли­зьких стосунках. Більше року він приходив до неї у гуртожиток, що могли підтвердити її подруги гр-нки Івченко Л.Л., Сказіна А.А. та Бобруйко В.В.

На стадії підготовки справи до судового розгляду суддя направив по­вістки сторонам та свідкам, вказавши місце, дату та час розгляду справи.

В судове засідання з'явилася позивачка та свідок Івченко Л.Л. Гр-нка Івче­нко Л.Л. пояснила судці, що мешкала із гр-нками Сказіною А.А. та Бобруй-ко В.В. в одній кімнаті гуртожитку, але причин їх відсутності вона не знала.

Чи міг в цьому випадку суддя накласти штраф?

Який прядок зняття та зменшення штрафу?

ЗО

Тема 11. Підвідомчість цивільних справ (практичне заняття)

Контрольні запитання

  1. Поняття підвідомчості. Судова підвідомчість цивільних справ (по­няття, значення).

  2. Загальні правила і критерії підвідомчості цивільних справ суду.

  3. Види підвідомчості.

  4. Розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і арбітраж­них судів.

  5. Підвідомчість справ Конституційному Суду України.

Нормативний матеріал.

Судова практика

    1. Конституція України.

    2. Цивільний процесуальний кодекс України. Гл.З.

    3. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про застосування су­дами законодавства, що регулює захист честі, гідності і ділової репутації гро­мадян і організацій» від 28 вересня 1990р. №7 зі змінами, внесеними пос­тановою Пленуму від 4 червня 1993р. №3; від 31 березня 1996р. №14; від 25 грудня 1996р. №14 // Бюл. законодавства і юрид. практика України 1995. №1; Вісник Верховного Суду України. 1997. №1.

    4. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» від 25 грудня 1996р. №13 // Вісник Верховного Суду України. 1997. №1.

    5. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» від 31 вересня 1995р. №4//Правовісник. 1996. №1.

    6. Постанови Пленуму Верховного Суду України /1995—1998/. Правові позиції щодо розгляду судами окремих категорій цивільних справ / Відп. ре­дактор П.І. Шевчук. К.: Юрінком інтер, 1993. С.7—12.

Список літератури

      1. Бородін М., Гнатенко А. Цивільно-правові спори про угоди // Право України. 1997. №5. С.26—28.

      2. Гапеев В. Альтернативная подведомственность по гражданским де­лам II Сов. юстиция. 1984. №12.

      3. Домбровський І.П. Розгляд судами справ за позовами до засобів ма­сової інформації про захист честі, гідності й ділової репутації та компенсацію моральної шкоди II Вісник Верховного Суду України. 1998. №2. С.44—48.

      4. Осипов Ю.К. Подведомственность юридических дел. Свердловск, 1973.

      5. Особенности рассмотрения отдельных категорий гражданских дел / Под ред. М.К. Треушникова. М., 1987.

      6. Протас И., Шишка Р., Кройтор В. Если гражданину причинен ущерб незаконными действиями государственных органов II Бизнес Информ, 1995. №25—26. С. 12—15.

Завдання №50

Гр-н Хмельницький Б.М. звернувся до суду з позовом на гр-нку Беля­еву А.В. про визнання недійсним усиновлення її сина Сергія. Суд відмовив у прийнятті заяви на тій підставі, що рішення про скасування усиновлення мало бути винесено райвиконкомом.

Чи правильно було визначено підвідомчість цієї справи? Чи може бу­ти оскаржена ухвала суду про відмову у прийнятті заяви з приводу непід­відомчості справи?

Завдання №51

Гр-н ІІаскевич М.В. звернувся до суду з позовною заявою проти заводу "Світло шахтаря" щодо внесення виправлень до трудової книжки у зв'язку з тим, що його було звільнено із заводу за наказом від 10 жовтня 1998 року, а фактичний розрахунок і видачу трудової книжки було здійснено тільки 9 лис­топада 1998 року. Одночасно гр-н Паскевич М.В. заявив вимогу про стягнення компенсації за невикористану відпустку за 1998 рік та заробітної плати за час вимушеного проіулу з 10 жовтня по 9 листопада 1998 року, тому що затри­мання видачі трудової книжки перешкодило переходу на іншу роботу.

Які з визначених вимог були підвідомчі суду? Визначте підвідомчість справ, які виникають із трудових правовідносин.

Завдання №52

Гр-н Таврін А.А. звернувся до суду з позовом про поновлення на ро­боті на посаді майстра сантехніка у кооперативі "Будівельник" у зв'язку з тим, що його було звільнено на підставі рішення загальних зборів членів кооперативу. Свою незгоду він мотивував тим, що на зборах були присутні 9 із 16 членів кооперативу, і згідно зі Статутом кооперативу його звільнен­ня не могло бути визнано правомірним.

Суддя відмовив у прийнятті заяви, посилаючись на те, що ця справа була непідвідомча суду, а повинна була розглядатися відповідним райвиконкомом.

Яким чином міг захистити свої права гр-н Таврін А.А.? Чи була ця справа підвідомча суду?

Завдання №53

Гр-нка Тищенко В.І. звернулася до суду з позовом проти лікарні про поновлення на роботі на посаді лікаря. З лікарні її було звільнено за згодою профспілкового комітету. Судця відмовив у прийнятті заяви, мотивуючи відмову тим, що позивачка повинна була звернутися до КТС, а лише потім до суду.

Чи були дії суду правильними? Визначте підвідомчість спорів, що виникають із трудових правовідносин.

Завдання №54

Квартирно-експлуатаційна частина Львівського району м. Львова подала позов на гр-на Петрова М.М. і фабрику індпошиву та ремонту одягу про висе­лення. У своїй заяві позивач зазначив, що згідно з договором фабрика індпоши ­ву одержала в оренду приміщення під взуттєву майстерню. У березні 1998 року майстерню було закрито і в це приміщення вселився для проживання відпові­дач гр-н Петров М.М.

Ухвалою судді в прийнятті позовної заяви було відмовлено через не­підвідомчість спору суду.

Дайте обгрунтовану відповідь щодо законності цієї ухвали.

Завдання №55

Гр-н Миронов А.А. звернувся до суду з позовом про стяг нення з Осе- тівської бази "Холбос" грошової суми, мотивуючи свої вимоги тим, що під час розрахунку з відповідачем заробітну плату йому було сплачено непов­ністю. Судця відмовив у прийнятті заяви, зазначивши, що гр-н Миро­нов А.А. не дотримався встановленого законом для цієї категорії справ ко рядку попереднього позасудового вирішення справи.

Чи були дії суду правильними?

Завдання №56

Після розірвання шлюбу гр-н Дягілєв Ф.Ф. та його колишня дружина ір-нка Дягілєва М.М. поділили пайовий внесок у двокімнатну квартиру. Через рік гр-нка Дягілєва М.М. знову одружилася і прописалася за адре­сою чоловіка, після чого вибула із складу членів ЖБК Загальні збори ЖБК "Райдуга" відмовили г-ну Дягілєву Ф.Ф. в наданні звільненої кімнати і за­пропонували переїхати до однокімнатної квартири, а коли той відмовився, квартиру було надано г-ну Петрову К.К. Гр-н Дягілєв Ф.Ф. звернувся до суду для захисту своїх прав.

Визначте підвідомчість цієї категорії справ. Які спори між громадя­нами та ЖБК підвідомчі суду?

Завдання №57

Виконком райради звернувся до суду з позовом на гр-на Єфремо- ва В.К. про знесення флігеля та літньої кухні, самовільно споруджених від­повідачем на ділянці, яку було відведено його батьку гр-ну Єфремову К.А. для будівництва житлового будинку.

Чи була ця справа підвідомча суду? Яке процесуальне рішення мав прийняти суддя?

Завдання №58

Гр-нка Фетісова О.О. подала позов проти виконкому Олександрійсь­кої міської Ради про надання житлового приміщення. У позовній заяві вона зазначила, що після обрання суддею проживала з дочкою у гуртожитку, і міськвиконком не забезпечив її протягом 6 місяців житлом, як це передба­чено Законом України "Про статус судців". Посилаючись на ці обставини, позивачка просила зобов'язати відповідача надати їй двокімнатну квартиру.

Рішенням судової колегії в цивільних справах Кіровоградського об­ласного суду позов було задоволено. У касаційній скарзі Олександрійській міськвиконком просив скасувати рішення, посилаючись на те, що ця справа була непідвідомча суду.

Чи обгрунтовано вимоги міськвиконкому?

Завдання №59

При прийнятті на роботу на посаду завідуючого складом гр-на Хоме- нка В.М., директор заводу Петренко В.І. запропонував, щоб той приніс йо­му паспорт, трудову книжку, військовий квиток, диплом про закінчення вузу, характеристику з останнього місця роботи, довідку про забезпечення його та його сім'ї житловою площею, та довідку про стан здоров'я. Коли ір-н Хоменко В.М. приніс потрібні документи, директор відмовив йому в прийнятті на роботу у зв'язку з тим, що в того був тільки диплом про за­кінчення технікуму, він мешкав і був прописаний в передмісті і потребував поліпшення житлових умов.

Гр-н Хоменко В.М. звернувся до суду. Суд відмовив у прийнятті за­яви на тій підставі, що справа була непідвідомча суду.

Чи обгрунтовано відмову гр-ну Хоменку В.М. в прийнятті на роботу?

Чи міг гр-н Хоменко В.М. звернутися до суду з відповідним позовом?

Чи можна оскаржити ухвалу суду про відмову у прийнятті заяви з приводу непідвідомчості справи?