Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода 2 граж проц.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
139.4 Кб
Скачать

Тема 21. Провадження в касаційній інстанції (практичне заняття)

Контрольні запитання

  1. Загальна характеристика касаційного оскарження рішення суду та внесення на нього касаційного подання прокурора.

  2. Відмінність касації від апеляції.

  3. Право касаційного оскарження рішення та внесення на нього каса­ційного подання (порядок здійснення).

  4. Зміст касаційної скарги, касаційного подання.

  5. Порушення касаційного провадження.

  6. Підготовка до розгляду цивільної справи у суді касаційної інстанції.

  7. Розгляд цивільної справи судом касаційної інстанції. Повноважен­ня касаційної інстанції.

  8. Підстави для скасування рішення суду в касаційному порядку.

  9. Касаційне оскарження ухвал суду першої інстанції та внесення на нього касаційного подання прокурора.

Список літератури

    1. Лесницкая Л.Ф. Пересмотр решения суда в кассационном порядке. М„ 1974.

    2. Трубников П.Я. Защита гражданских прав в суде. М., 1990.

    3. Молчанова З.В., Тертышников В.И. Основания к отмене решений су­да в кассационном порядке // Рад. Право. 1986. №5.

    4. Тертишніков В.І. Оскарження та перевірка судових рішень в касацій­ному порядку. Харків, 1991.

    5. О практике рассмотрения судами гражданских дел в кассационном порядке: Постановление Пленума Верховного Суда от 8 октября 1973г. №14 // Сб. постановлений Пленума Верховного Суда СССР (19241986). М., 1987.

    6. Про практику розгляду судами Української РСР цивільних справ у ка­саційному порядку: Постанова Пленуму Верховного Суду УРСР від 11 жов­тня 1985р. №8 // Рад. право. 1986. №2.

    7. Шевчук П.І. До питання створення та дії апеляційних судів у судовій системі України // Вісник Верховного Суду України. 1998. №2. С.510.

    8. Кривенко В.В., Ярема А.Г. До питання про судоустрій в Україні // Віс­ник Верховного Суду України. 1998. №2. С.1114.

Завдання № 119

Гр-н Крилов К.І. купив в магазині кольоровий телевізор. Через півго­дини після включення вдома у гр-на Крилова К.І. телевізор вибухнув. Вна­слідок вибуху rp-н Крилов К.І. отримав опіки і поранення і протягом міся-

Ц» знаходився на стаціонарному лікуванні. Крім цього, внаслідок вибуху та пожежі повністю було знищено багато домашніх речей гр-на Крилова К.І..

Після виходу з лікарні гр-н Крилов К.І. домігся проведення експерти­зи, за результатами якої було встановлено наявність в купленому телевізорі виробничого недоліку, який призвів до пожежі. Загальний розмір шкоди, що було заподіяно гр-ну Крилову К.І. із урахуванням середнього заробітку за час лікування, затрат на посилене харчування, ремонт квартири, вартості майна, що згоріло, склав 400 мінімальних заробітних плат.

Гр-н Крилов К.І. звернувся з позовом про відшкодування заподіяної йому шкоди заводом-виробником. Завод заперечував проти позову, обґрун­товуючи своє заперечення тим, що завод із гр-ном Криловим К.І. договір­них відносин не мав. Стороною в договорі купівлі-продажу був магазин і тому він повинен відповідати за позовом гр-на Крилова К.І.. Гарантійний строк на телевізор вже скінчився. Крім того, завод міг би нести відповіда­льність перед гр-ном Криловим К.І. за заподіяну шкоду тільки у тому випа­дку, якщо гарантійний строк не закінчився би.

Суд з доказами заводу погодився і відмовив у задоволенні позову гр-на Крилова К.І. на завод. Гр-н Крилов К.І. подав касаційну скаргу на вказане рішення.

Складіть проект касаційної скарги.

Яке повноваження має бути реалізоване касаційним судом?

Завдання № 120

Гр-нка Никоненко В.І. звернулася до суду з позовом на свого чолові­ка про поділ майна. Позивачка зазначила, що автомобіль, який відповідач придбав до реєстрації шлюбу, був старий, і на його ремонт було витрачено коштів значно більше, ніж він коштував на час придбання. Тому його слід було визнати спільною власністю подружжя і залучити до розподілу. Від­мовивши в позові, суд виходив з того, що автомобіль належав відповідачеві до одруження, а тому був його особистою власністю та поділу не підлягав.

Складіть проект касаційної скарги.

Яке повноваження має бути реалізоване касаційним судом?

Завдання №121

12 січня 1999 року Харківський районний суд розглянув справу за по­зовом гр-нки Гаріної О.О. на дітей про стягнення коштів на утримання вна­слідок похилого віку.

  1. О практике рассмотрения гражданских дел в порядке судебного над­зора: Постановление Пленума Верховного Суда СССР от 13 декабря 1974г. №10 // Сб. постановлений Пленума Верховного Суда СССР (1924—1986). М„ 1987.

  2. Про практику перегляду судами у зв'язку з нововиявленими обста­винами рішень, ухвал і постанов у цивільних справах, що набрали законної сили: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 лютого 1981р. №1 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. 1995. №1.

  3. Про практику розгляду цивільних справ в порядку нагляду: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 25 січня 1990р. №2 зі змінами, вне­сеними постановою Пленуму від 25 грудня 1992р. №13. // Бюл. законо­давства і юридичної практики України. 1995. №1.

Завдання №124

Гр-н Петраков Л.Д. звернувся до прокурора області з проханням при­нести протест на рішення суду, яким йому було відмовлено в задоволенні позову про виселення квартиранта. Гр-н Петраков Л.Д. зазначив, що це рі­шення суду перевірялося по його скарзі в касаційному порядку, але судова колегія з цивільних справ обласного суду залишила рішення без зміни.

Як повинен був діяти прокурор?

Завдання №125

Із заявою про принесення протесту у порядку нагляду до прокурора області звернувся гр-н Косович В.В. У заяві він зазначив, що рішенням ра­йонного суду йому було відмовлено у позові на гр-нку Стоян В.П. про по­вернення майна із чужого незаконного володіння. У судовому рішенні суд вказав, що майно яке знаходилося у гр-нки Стоян В.П., прийшло в негід­ність і відшкодувати його вартість гр-нка Стоян В.П. відмовилася, на під­ставі чого і відмовив у позові.

У касаційному порядку рішення не переглядалося, тому що гр-ном Косовичем В.В. було пропущено термін, у який треба було подати каса­ційну скаргу.

Чи були підстави для принесення протесту?

Які підстави для скасування рішення у порядку нагляду передбачено чинним законодавством?

Дайте обгрунтовану відповідь від імені прокурора на заяву гр-на Ко­сович В.В.

Завдання №126

Під час вирішення питань законності та обгрунтованості судової по­станови, президія обласного суду не виходила до нарадчої кімнати, а тому прокурор та особи, які брали участь у справі, чули, як розвязувалися пи­тання щодо правильності рішення суду.

Прокурор області зробив подання Генеральному Прокурору України про принесення протесту на постанову президії обласного суду відносно її скасування.

Чи були підстави для принесення протесту і до якого органу?

Як розглядається протест у порядку нагляду президією обласного суду?

Завдання №127

Гр-н Івановський Ю.М. подав до обласного суду заяву про перегляд у зв'язку з нововиявленими обставинами рішення одного з районних судів, за яким з нього було стягнуто 320 грн. на користь будинку культури, як від­шкодування шкоди, заподіяної крадіжкою музичних інструментів. Свою заяву гр-н Івановський Ю.М. обгрунтував тим, що вирок суду, за яким з нього стягнуто 320 грн., було скасовано у порядку нагляду, тому що прото­кол судового засідання по кримінальній справі не було підписано головую­чим по справі.

Чи належала заява гр-на Івановського Ю.М. задоволенню? Які обста­вини вважаються нововиявленими?

Завдання №128

Гр-нка Брюлова Л.М. звернулася з заявою до районного суду про пе­регляд рішення по справі про розподіл спадщини, яка залишилась після смерті її матері.

Рішення не було оскаржено і набрало законної сили шість місяців тому.

Неділю тому, зі слів гр-нки Сажиної П.А., подруги покійної матері, їй стало відомо, що мати таємно від родичів, зберігала золоті прикраси у сво­го знайомого гр-на Власова В.В., а тому нікому з осіб, які брали участь у справі про це відомо не було, і речі не ввійшли до спадкового майна.

ІЦо повинен був зробити суддя, одержавши таку заяву?

Завдання №129

Під час розгляду справи за нововиявленими обставинами, заявник в судове засідання не з'явився і про причини неявки суд не повідомив, хоча його своєчасно було повідомлено про час і місце розгляду справи.

Суд відклав слухання справи і направив заявникові повідомлення про день і час нового слухання справи.

Чи були дії суду правильними?

Який процесуальний порядок розгляду цих справ передбачено чин­ним законодавством?