Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода 2 граж проц.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
139.4 Кб
Скачать

Тема 12. Підсудність цивільних справ (практичне заняття) Контрольні запитання

  1. Поняття та види підсудності.

  2. Родова підсудність цивільних справ.

  3. Територіальна підсудність цивільних справ.

  4. Порядок передачі справи до іншого суду.

Нормативний матеріал. Судова практика

    1. Конституція України.

    2. Закон України «Про судоустрій України» // Відомості Верховної Ради Української РСР. 1981. Додаток до №24. Ст.357 (із наступними змінами та доповненнями).

    3. Цивільний процесуальний кодекс України. Гл.15.

    4. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику засто­сування судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції» від 25 грудня 1992р. №13 // Бюл. законодавства і юрид. практика України. 1995. №1.

Список літератури

      1. Тараненко В.Ф. Институт родовой подсудности в теории и ГПК союз­ных республик // Проблемы применения и совершенствования гражданского процессуального кодекса РСФСР. Калинин, 1984.

      2. Трубников П.Я. Защита гражданских прав в суде. М., 1990.

      3. Процессуальные особенности рассмотрения отдельных категорий гражданских дел в суде / Под. ред. Я.Ф.Фархтдинова. Казань, 1989.

Завдання №60

Гр-нка Романчук В.М. звернулася до Київського районного суду м. Харкова з позовом про встановлення батьківства та стягнення аліментів із гр-на Вестова А.А. Судця надіслав позовну заяву до Куп'янського місь­кого суду за місцем проживання відповідача для розгляду справи по суті, посилаючись на те, що позов було подано з порушенням правил підсудності.

Чи були дії судді правильними? Який вид підсудності встановлено для цієї категорії справ?

Завдання №61

Гр-нка Федорова М.І., яка мешкає у м. Харкові, звернулася до Київ­ського районного суду з позовом про встановлення батьківства та стягнен­ня аліментів із гр-на Грибанова О.Ф., що мешкає у м. Запоріжжі. Київський районний суд надіслав справу на розгляд до Дніпровського районного суду м. Запоріжжя, посилаючись на те, що позивачка у засіданні суду заявила клопотання про передачу справи на розгляд за місцем проживання відпові­дача. Дніпровський районний суд відмовив у прийнятті цієї справи в про­вадження, мотивуючи відмову тим, що справу було б доцільніше розгляну­ти Київському районному суду м. Харкова, і надіслав її до Верховного Су­ду України для вирішення питання щодо місця розгляду справи.

Яких помилок допущено судами?

Завдання №62

Гр-нка Воробйова В.Н. продала свій будинок, який знаходиться у м. Ізюмі Харківської обл., та виїхала до батьків у м. Харків на постійне проживання. Під час розрахунку за будинок гр-н Фролов В.М. не додав гр-нці Воробйовій В.Н. певну суму коштів і видав розписку про погашення боргу через 4 місяці. Зайнявши із сім'єю будинок, гр-н Фролов В.М. виїхав у довгострокове відрядження до міста Сімферополя. Після закінчення строку платні гр-нка Воробйова В.Н. вирішила звернутися до суду з позо­вом про стягнення з гр-на Фролова В.М. заборгованої суми.

До якого суду могла звернутися гр-нка Воробйова В.Н. з цим позо­вом? Визначте вид підсудності.

Завдання №63

Г'р-н Резниченко Ю.М. звернувся до суду за місцем проживання з по­зовом проти автопідприємства про компенсацію шкоди, заподіяної внаслі­док каліитва. Суд відмовив у прийнятті позовної заяви, мотивуючи тим, що такі справи розг лядаються судами за місцем заподіяної шкоди.

Чи були дії суду правильними? До якого суду міг звернутися ір-н Ре­зниченко Ю.М. із цим позовом?

Завдання №64

Гр-нка Зотова А.А. подала позов на Зотова В.В.про розірвання шлюбу і стягнення аліментів. Гр-н Зотов В.В., у свою чергу, подав зустрічний по­зов про поділ майна. Зустрічний позов суддею було прийнято.

Не погодившись з ухвалою судді про прийняття зустрічного позову, гр-нка Зотова А.А. звернулася до голови обласного суду із заявою про пе­редачу справи до обласного суду для розгляду по першій інстанції. Заяву було задоволено.

Судова колегія обласного суду, розглянувши справу, позов гр-нки Зо- тової А.А. задовольнила, а позов гр-на Зотова В.В. про поділ майна виділила в окреме провадження.

Не погодившись з рішенням судової колегії, у касаційній скарзі гр-н Зотов В.В. посилався на порушення правил підсудності і просив скасувати рішення. Крім того, він оскаржив рішення суду в частині виділення його позову в окреме провадження.

Чи підлягала скарга гр-на Зотова В.В. задоволенню? Чи може голова об­ласного суду витребувати цивільну справу з районного суду? Який порядок передачі справ із одного до іншого суду передбачено чинним законодавством?

Завдання №65

Гр-н Ващенко 1.1, звернувся до суду з позовом про зменшення стяг­нення суми аліментів, яку він сплачував на трьох синів, посилаючись на те, що їх мати, стягувачка аліментів, померла. У позовній заяві він зазначив, що двоє синів проживали разом із ним у м. Харкові, а третій жив у м. Ялті у гр-нки Сизової А.В., його тещі, яку було призначено опікуном.

До якого суду міг звернутися гр-н Ващенко І.І. з цим позовом? У яко­му суді гр-нка Сизова А.В. мала б право захистити інтереси підопічного, якщо позов гр-на Ващенка І.І. було б задоволено?

Завдання №66

Гр-на Вербицького Е.Г., мешканця міста Львова, під час перебування у відрядженні у м.Харкові було травмовано автомобілем Кременчуцького нафто-переробного заводу.

Гр-н Вербицький Е.Г. звернувся до районного суду м. Харкова з по­зовом про компенсацію шкоди Кременчуцьким нафтопереробним заводом.

Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, посилаючись на ст.125 ЦП К України, і порадив гр-ну Вербицькому Е.Г. звернутися до суду за міс­цем находження органу управління заводу.

Чи дії суду правильними? До якого суду міг звернутися гр-н Верби­цький Е.Г.? Визначте підсудність цієї категорії справ.

Завдання №67

Гр-н Клименко М.М., мешканець м. Мерефи, уклав договір із Харків­ським будівельним кооперативом "Лідер" про будівництво у м. Змійові жи­тлового будинку. У зазначений у договорі строк будівництво не було закін­чено. Гр-н Клименко М.М. звернувся до голови кооперативу з вимогою ви­платити згідно з договором грошову компенсацію за несвоєчасне виконан­ня умов договору. Голова кооперативу відмовив йому у задоволенні вимог.

З яким позовом до кооперативу і у який суд міг звернутися гр-н Кли ­менко М.М.?