Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_4.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
5.87 Mб
Скачать

6 Чоловік встановлюють за 20 хвилин

Намет зводиться у такій послідовності:

двома мотузками зшиваются чотири полотнища двоскатної частини намету, складені трикутником інші два полотнища прошнуровують до них по торцям утворюючи намет; полотнища з боку вхідного торця виконують відкидними, шляхом пришнуровування тільки однієї її кромки;

зшитий намет піднімають на три зібрані стояки й крайні з них закріплюють відтяжками;

намет розтягують й прив’язують кінцями шнуркових мотузок до приколювачів.

Комплект намету табірного солдатського місткістю 10 чоловік складається з намету, середнього стояка, чотирьох кутових стояків, чотирьох мотузкових відтяжок, чотирьох кілків і 30 дерев’яних приколишів, що виготовляються на місці. Маса комплекту 33 кг. Розміри намету 4,07×4,07 м.

До польових споруд з місцевих матеріалів належать заслони, курені, будівлі з льоду й снігу, спрощені та збірні землянки.

Заслони являють собою вертикальні або похилисті стінки. Влаштовуються вони з підручних матеріалів. В якості заслонів можуть використовуватись плетені огорожі, забори, снігові вали. Напівкруглий вертикальний плетений заслон з вогнищем всередині улаштовують забивкою по колу через 1 м кілків висотою 1,2 – 1,5 м й діаметром 6 – 8 см. Кілки з’єднують пов’язями у два ряди з прутів чи джгутів хмизу або очерету. Із зовнішнього боку роблять одежу з соломи, очерету.

Заслони-навіси влаштовуються однобічними та двобічними (рис. 31) на відділення чи взвод, з розрахунку 0,5 м на чоловіка. Заслони влаштовуються біля дерев чи на козлах і покриваються гілками, очеретом, соломою, брезентом, наметовими полотнищами. В середині вкладається підстилка з цього ж матеріалу.

Рисунок 31 – Заслони-навіси:

а – однобічний. 6 чоловік встановлюють за 2-3 год. Матеріал: жердини (l=4 м) –

10 Шт.; хмиз та гілки для плетіння – 1,5 м3; хвоя-лапник – 3 м3; дріт – 2 кг;

б – двобічний. 6 чоловік встановлюють за 6-8 год. Матеріал: жердини (l=6 м) – 2 шт.; жердини (l=4 м) – 32 шт.; хмиз та гілки для плетіння – 5 м3;

хвоя-лапник – 8 м3; дріт – 4 кг

Курінь улаштовується з жердин, гілок і хмизу. Вони бувають двосхильні й конусні.

Для улаштування двохскатного куреня на відділення (рис. 32) на розчищеному майданчику відриваються дві паралельні канавки довжиною по 5 м на відстані 5 м одна від одної. Після цього зв’язуються з жердин (d=5-6 см) дві прямокутні рами 4,5×3 м, які встановлюють під нахилом у відриті канавки таким чином, щоб верхні кінці жердин утворювали конус. Канавки засипають землею і на конус укладається жердина, що закріплюється з рамами дротом.

Рисунок 32 – Двосхильний курінь на відділення:

а – загальний вигляд і план куреня; б – рама для даху; 10 чоловік встановлюють за 3-4 год. Матеріал: жердини (l=5,5 м) – 20 шт.; жердини (l=4 м) –

40 Шт.; хмиз для плетіння – 2 м3; хвоя-лапник або

солома – 6 м3; дріт – 5 кг

Покрівля куреня робиться з гілок чи соломи, а торці закривають плетеною стіною (в одному з торців залишають вхідний проліт, який закривається плащ-наметом). Місця для відпочинку викладаються соломою, дрібними гілками. За необхідності влаштовуються нари.

Взимку улаштовують укриття зі снігу. Всередині них може підтримуватися температура 2-30С. Найбільш простим в улаштуванні укриттям є снігова нора на 2-3 чоловіки, яку відривають у сніговому заметі або викладають з грудок щільного снігу.

Снігові хатини улаштовують з щільного снігу, який нарізається у вигляді блоків завширшки 25 – 50 см й довжиною 50 – 90 см. Блоки вкладаються за спіраллю з нахилом всередину, утворюючи купол. В хатині можна розводити вогнище, улаштувавши в її верхів’ї отвір для випуску диму.

Землянки улаштовують на відділення і взвод: двосхильними – на рівнинній місцевості й односхильними – на косогорі.

Для улаштування двосхильної землянки на відділення (рис. 33) відривають котлован і одягають його стінки. По боках котловану укладаються опорні колоди та лежні, а всередині встановлюються стояки й на них закріплюють прогін.

Рисунок 33 – Двосхильна землянка на відділення:

1 – крокви (d=12 см); 2 – накатник (d=8 см); 3 – шар гілок або соломи;

4 – м’ята глина – 10 см;

5 – ґрунт – 20-30 см

На улаштування потрібно 100 люд.-год. Матеріал: опорні лежні й прогін

(d=12-14 см, l=3 м) – 10 шт.; стояки-кілки (d=8 см, l=1,5-2 м) – 13 шт.; крокви

(d=12 см, l=2,5 м) – 12 шт.; накатник (d=8 см, l=6 м) –

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]