Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_4.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
5.87 Mб
Скачать

Блок; 5 – дворядна дротяна огорожа; 6 – шлагбаум; 7 – окоп для стрільця;

8 – малопомітна перешкода; 9 – сигнальна міна; 10 – міна МОН-50 з обвалуванням

З тильного боку; 11 – попереджувальний знак; 12 – дротяна огорожа;

13 – бар’єр на дорожньому покритті; 14 – автомобіль

Чисельність підрозділів, що займають блокпост, складає 1-2 відділення. Для них на позиціях оборони блокпоста по його периметру відривається кільцева траншея з окопчиками для ведення вогню зі штатної зброї. Над ними обов’язково влаштовується протиосколковий козирок.

Всередині блокпоста, позначеного траншеєю чи шлагбаумом на дорозі, влаштовуються окопи для штатної бойової техніки, а також запасні окопи для техніки можливого посилення.

Для вогневого прикриття чергових контролерів біля шлагбаумів з кожної сторони дороги зводяться кулеметні споруди закритого типу чи окопи для чергових вогневих засобів.

Для захисту і відпочинку гарнізону блокпоста зводяться 1-2 бліндажі збільшеної площі, з урахуванням розміщення додаткового побутового обладнання і місць для відпочинку лежачи всього особового складу.

Фортифікаційне обладнання контрольно-перепускних пунктів повинно забезпечувати захист чергового наряду від раптового нападу диверсійних груп.

У зв’язку з цим, основу фортифікаційного обладнання КПП складають окопи для бойової техніки на основних і запасних позиціях із круговим обстрілом, парні окопи (окопи на відділення), перекриті щілини і бліндажі.

Біля шлагбаума для контролера обладнується укриття у вигляді наземної будівлі з мішків із ґрунтом, залізобетонних виробів, каменю й іншого матеріалу, що забезпечує захист від куль. У стінках споруд влаштовуються амбразури для спостереження і ведення вогню з автомата (рис. 28).

Рисунок 28 – Контрольно-перепускний пункт (варіант)

Для підрозділу посилення, що при необхідності може приходити на КПП, відриваються окопи для бойової техніки, а також групові окопи для стрілків. Для захисту особового складу влаштовуються перекриті щілини.

Польові споруди для розташування військ

Польові споруди (житлові, господарські, медичні) улаштовують під час нетривалого розташування військ поза населеними пунктами. Вони є елементом інженерного обладнання районів, що займають частини і підрозділи, та призначені для створення сприятливих умов роботи штабам, для відпочинку, захисту від холоду, спеки й негоди, побутового обслуговування, збереження та відновлення боєздатності особового складу, догляду за пораненими.

Польові споруди зводять силами підрозділів поблизу доріг й джерел води з дотриманням вимог роззосередження, маскування, пожежної безпеки, санітарної гігієни, охорони, оборони. Збудовані споруди обкопують канавками для відводу води.

Люди в польових спорудах можуть розміщуватися на підлозі, нарах, похідних ліжках. Поранені та хворі можуть розміщуватися на санітарних ношах. У випадках розміщення людей на підлозі, по можливості, необхідно її утеплювати гілками дерев, соломою, очеретом.

Для розміщення однієї людини необхідно:

у наметах на нарах або на підлозі – 1,2-1,5 м2;

у землянках на нарах – 1,6-2,2 м2;

у наметах на похідних ліжках – 2,5 м2.

Польові споруди улаштовують з інвентарного майна (наметів) або місцевих матеріалів.

Намети з інвентарного майна розрізняють за призначенням і за конструкцією. За призначенням намети можуть бути похідними, табірними, уніфікованими. За конструкцією розрізняють намети некаркасні (встановлюються й розтягуються за допомогою стояків, кілків й відтяжок) й каркасні (натягуються на дерев’яний або металевий каркас). Похідні намети можуть улаштовуватися з комплектів солдатських плащ-наметів або із спеціальних комплектів.

Комплект солдатського плащ-намету складається з полотнища, розбірного напівстояка, шнуркової мотузки й двох приколювачів металевого й дерев’яного. З такого комплекту улаштовуються похідні намети на одну та на шість осіб. Полотнища можуть також використовуватися для покриття заслонів і куренів, завішування входів, а також як матрацні мішки.

П

Рисунок 29 – Похідний намет на одну людину

охідний намет на одну людину (рис. 29) улаштовують з одного комплекту солдатського плащ-намету. Полотнище плащ-намету підпирають з одного боку стояком з відтяжкою і прикріплюють у всіх кутах приколювачами.

П

охідний намет на шість чоловік (рис. 30) улаштовується з шести комплектів солдатського плащ-намету.

Рисунок 30 – Похідний намет на 6 чоловік:

а – загальний вигляд намету; б – підготовка полотнища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]