Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_4.doc
Скачиваний:
229
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
5.87 Mб
Скачать

100 М траншеї необхідно 0,7 маш.-год.; б – основний в мерзлих ґрунтах.

Об’єм вийнятого ґрунту з 100 м траншеї – 72 м3. На улаштування

100 М траншеї необхідно 2,8 маш.-год.

Рисунок 21 – Основний профіль траншей та ходів сполучення,

що відриваються вручну.

Об’єм вийнятого ґрунту з 1 м траншеї 0,8 м3. На улаштування

1 М траншеї необхідно 0,8 люд.-год.

Окопи для танка, БМП і БТР складаються з котловану з апарелю для в’їзду та бруствера. Розташування окопів залежить від бойового завдання, що поставлене підрозділу та умов місцевості. Окопи можуть розташовуватись на передніх та зворотних схилах висот. Найбільш зручним місцем для їх розташування є передні схили. При розташуванні окопів на зворотних схилах вони повинні знаходитись не ближче, як за 200 м до топографічного гребеня.

Окопи для танків відривають за допомогою навісного (вбудованого) обладнання або вручну. Окопи для БМП та БТР відривають вручну або землерийними машинами.

Окоп для танка з круговим обстрілом (рис. 22) складається з прямокутного котловану глибиною 100 см, апарелі та бруствера висотою 50 см.

Рисунок 22 – Окоп для танка з круговим обстрілом:

1 – водозбірний колодязь; 2 – бліндаж (перекрита щілина). Об’єм вийнятого ґрунту 28 м3. На улашту-вання окопу (без блінда-жа) танком з бульдозер-ним обладнанням необ-хідно 0,6 маш.-год. та

5 люд.-год.

Окоп для бронетранспортера (рис. 23) влаштовується з обмеженим сектором обстрілу. Він складається з котловану, апарелі та бруствера.

У секторі обстрілу бруствер влаштовується висотою 30 см, а вздовж бокових стінок котловану – висотою 60 см.

Для захисту екіпажів танків, БМП та БТР в окопах улаштовуються перекриті щілини (бліндажі).

Рисунок 23 – Окоп для бронетранспортера:

1 – водозбірний колодязь; 2 – перекрита щілина

Об’єм вийнятого ґрунту 48 м3. На улаштування окопу (без щілини) саперною лопатою необхідно 65 люд.-год. або 0,6 маш.-год. ПЗМ-2 та 12 люд.-год.

Для транспортної техніки та інженерних машин влаштовують котловинні укриття, що являють собою котлован прямокутної форми в плані, з однією або двома апарелями для в’їзду та виїзду й бруствером. Найбільш розповсюджені тупикові укриття, котрі зводяться для більшості бойової техніки та автотранспорту. Прохідні укриття з двома апарелями влаштовують, як правило, для машин з причепами, а також для груп бойових машин або автомобілів. Довжина укриття по дну приймається рівною довжині машини, а ширина – на 40-50 см більше відповідних розмірів техніки, яка буде знаходитись в укритті. Глибина котловану та висота бруствера повинні бути такими, щоб машина з вантажем закривалася повністю.

Споруди для спостереження та управління вогнем зводяться на командно-спостережних пунктах (КСП) командирів підрозділів.

Споруди для спостереження розташовують в місцях, звідки краще проглядається місцевість у напрямках та на відстанях, що відповідають призначенню спостережного пункту або поста. Їх доцільно розташовувати на бойовому гребні, з якого забезпечується найкращий обор місцевості, що лежить попереду.

Споруда відкритого типу для спостереження на КСП командира взводу (роти) (рис. 24) влаштовується у вигляді окопчика глибиною 130 см та бруствером висотою 40-60 см та сидінням для зв’язного та радиста. Улаштування окопчика з двома амбразурами забезпечує можливість спостереження у секторі до 1500.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]