Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robocha_programa_uchbovovyi_distsiplini_Zahist.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
431.1 Кб
Скачать

Тема 3. Захист прав та свобод учасників кримінального процесу в стадії порушення кримінальної справи.

Теоретичні питання. Права та свободи, що підлягають захисту в стадії порушення кримінальної справи.

Коло учасників кримінального процесу, чиї права захищаються в стадії порушення кримінальної справи (заявник, особа відносно якої вирішується питання про порушення кримінальної справи, очевидці, поняті та ін.).

Особливості дотримання прав заявника під час реєстрації заяви чи повідомлення про злочин, що вчинений або готується. Реєстраційна дисципліна в органах внутрішніх справ, прокуратурі та інших правоохоронних органах.

Слідчі та інші процесуальні дії, що можуть проводитмсь в стадії порушення кримінальної справи (огляд місця події, накладення арешту на кореспонденцію та зняття інформації з каналів зв’язку, відібрання заяв, пояснень, проведення попередніх спеціальних досліджень, витребування предметів та документів, вимога про проведення ревізій тощо).

Заходи кримінально-процесуального примусу, що мужуть застосовуватись до учасників кримінального процесу в стадії порушення кримінальної справи.

Уміння. Визначати коло процесуальних дій та заходів кримінально-процесуального примусу, що можуть проводитись та застосовуватись в стадії порушення кримінальної справи. Проводити зазначені дії із дотриманням прав та свобод учасників кримінального судочинства, вміти правомірно обмежувати зазначені права та свободи відповідно до Конституції України та Кримінально-процесуального кодексу України.

Тема 4. Захист прав та свобод учасників кримінального процесу в стадії досудового розслідування.

Теоретичні питання. Коло учасників кримінального процесу, права та свободи яких підлягають захисту в стадії досудового рослідування.

Особливості дотримання прав та свобод учасників кримінального процесу під час проведення слідчих та інших процесуальних дій. Особливості проведення слідчих дій в житлі та іншому володінні громадян.

Особливості дотримання прав та свобод учасників кримінального процесу під час застосування щодо них заходів кримінально-процесуального примусу. Особливості застосування запобіжних заходів, пов’язаних із тимчасовою ізоляцією особи (затримання за підозрою у вчиненні злочину, взяття під варту). Неізоляційні запобіжні заходи (підписка про невиїзд, застава, особиста порука, порука громадської організації або трудового колективу, передача під нагляд командування військової частини, передача неповнолітнього під нагляд батьків, опікунів, піклувальників або адміністрації дитячої установи) та обмеження, пов’язані з їх застосуванням.

Інші заходи кримінально-процесуального примусу (накладення арешту на майно обвинуваченого, відсторонення обвинуваченого від посади, привід та ін.) та обмеження, пов’язані з їх застосуванням.

Особливості захисту прав та свобод неповнолітніх та осіб з фізичними та психічними вадами, які залучаються до сфери кримінального судочинства.

Уміння. Прводити слідчі та інші процесуальні дії з дотриманням прав та свобод їх учасників. Приймати обґрунтовані рішення під час застосування щодо окремих учсників кримінального процесу заходів кримінально-процесуального примусу. Правильно реагувати на порушення прав та законних інтересів учасників кримінального процесу відповідно до чинного законодавства.