Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robocha_programa_uchbovovyi_distsiplini_Zahist.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
431.1 Кб
Скачать
  1. Вироблення вмінь

Задача 1

Під час проведення обшуку в квартирі, яка належить обвинуваченому Ломову В.В. слідчий Закаблук С.С. знайшов особиті листи, які писала йому дівчина Н. Закаблук почав вголос читати зміст цих листів та посміхатися, обговорюючи з оперуповноваженими Гуровим З.Н. та Павловим К.К. окремі частини їх змісту, які торкалися інтимних стосунків Ломова В.В. та громадянки Н.. Ломов В.В. при цьому зробив слідчому зауваження та звернувся з проханням у разі необхідності вилучити ці листи та ознайомитися з ними в кабінеті, а не читати вголос, за присутності сторонніх осіб – понятих, оперуповноважених, спеціаліста. Слідчий не звернув уваги на зауваження Ломова В.В. і відповів йому, що під час проведення обшуку житла він може оголошувати будь-які документи, що знайдено в цьому помешканні. Оцініть дії слідчого. Які права та свободи було порушено під час обшуку житла Ломова В.В.

Задача 2

Під час розслідування кримінальної справи у звинуваченні громадянки Вакулової В.М. у крадіжці, виникла необхідність провести освідування обвинуваченої, оскільки потерпілий Панов Ф.Д. заявив, що на тілі жінки, яка вчинила у нього крадіжку, на правій сідниці, є татуювання у вигляді серця. Слідчий Фролов М.М. запросив понятих Караєва П.П. та Никоненка Т.М. та запропонував Вакуловій В.М. за їх присутності пред’явити вказану потерпілим частину тіла. Обвинувачена відмовилась це робити, однак слідчий під загрозою примусового проведення освідування все ж таки примусив її пред’явити сідницю, на якій дійсно було нанесене татуювання у вигляді серця. Дайте правову оцінку діям слідчого. Які правові наслідки такого освідування.

6. Тема 4. Захист прав та свобод учасників кримінального процесу в стадії досудового розслідування.

(заняття 2, 2 години)

1. Тестування з теми

2. Обговорення питань

2.1. Заходи кримінально-процесуального примусу, що обмежують права та свободи учасників кримінального процесу, їх види та значення.

2.2. Запобіжні заходи, пов’язані з ізоляцією особи, обмеження, що зними пов’язані.

2.3. Неізоляційні запобіжні заходи, обмеження, що з ними пов’язані.

2.4. Інші заходи кримінально-процесуального примусу.

2.5. Забезпечення безпеки учасників кримінального процесу.

  1. Вироблення вмінь

Задача 1

За підозрою у вчиненні крадіжки було затримано громадянина Сидоренка С.С. Слідчий, мотивуючи, що крадіжка – це корисливий злочин, негайно після затримання Сидоренка С.С. наклав відповідною постановою арешт на майно підозрюваного. Оцініть дії слідчого, дайте їм правову оцінку.

Задача 2

Під час розслідування кримінальної справи, порушеної відносно Петрова В.Д. за вчинення зґвалтування слідчий Томін С.Л. прийняв рішення про застосування щодо нього запобіжних заходів у вигляді підписки про невиїзд та особистої поруки, мотивуючи це ефективністю одночасного застосування цих заходів. Начальник слідчого відділу, дізнавшись про це, запропонував слідчому змінити рішення і застосувати один запобіжний захід щодо обвинуваченого. Оцініть дії слідчого та начальника слідчого відділу. Чим мотивував свою позицію начальник слідчого відділу?

7. Тема 4. Захист прав та свобод учасників кримінального процесу в стадії досудового розслідування.

(заняття 3, 2 години)

1. Тестування з теми

2. Обговорення питань

2.1. Особливості проведення слідчих та інших процесуальних дій за участю неповнолітніх (потерпілих, свідків, обвинувачених).

2.2. Гарантії захисту прав та свобод неповнолітнього обвинуваченого в стадії досудового розслідування.

2.3. Особливості провадження у справах про суспільно небезпечні діяння осіб з психічними та фізичними відами, кримінально-процесуальні гарантії їх прав та свобод.