Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robocha_programa_uchbovovyi_distsiplini_Zahist.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
431.1 Кб
Скачать

Розділ 2. Навчальна програма курсу. Література

    1. Зміст НавчальноГо курсу

Тема 1. Законодавча регламентація прав та свобод учасників кримінального процесу та їх гарантії.

Теоретичні питання. Предмет вивчення дисципліни, загальна характе­ристика його елементів. Суб'єкти захисту прав та свобод учасників кримінального процесу. Категорії “права” та “свободи”.

Система і основні поняття дисципліни. Загальна теорія захисту прав та свобод людини і громадянина, історичний аспект охорони прав та свобод людини в Україні.

Захист прав та свобод учасників кримінального процесу на сучасному етапі, його роль у розкритті, розслідуванні та попередженні злочинів, судовому розгляді кримінальних справ.

Поняття, класифікація, сутність кримінально-процесуальних гарантій захисту прав та свобод учасників кримінального процесу, роль прокурорського нагляду, судового, відомчого та громадського контролю у захисті прав та свобод осіб, що залучаються до сфери кримінального судочинства.

Тема 2. Захист прав та свобод учасників кримінального процесу в контексті міжнародних стандартів.

Теоретичні питання. Європейський суд з прав людини як незалежний орган забезпечення прав та свобод учасників кримінального процесу в Україні. Реалізація Європейським судом норм основних міжнародних документів, які регламентують захист прав та свобод людини і громадянина під час кримінального судочинства. Допустимість обмежень прав людини, закріплені в Загальній декларації прав людини, Міжнародному пакті про громадянські і політичні права, Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також позначена в принципах Іоганнесбургських „Національна безпека, свобода самовираження і доступ до інформації”, принципах Сиракузських, що відносяться до положень Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Кодекс поведінки посадових осіб з підтримання правопорядку, прийнятого Генеральною асамблеєю ООН 17 грудня 1979 року; Звод принципів захисту всіх осіб, які зазнають затримання чи ув’язнення в будь-якій формі, прийнятого Генеральною асамблеєю ООН 9 листопада 1988 року; Конвенція ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження і покарання, прийнятої 10 грудня 1984 року; Мінімальні стандартні правила поводження з ув’язненими, прийняті Конгресом ООН з попередження злочинності і поводження з правопорушниками від 30 серпня 1955 року; Мінімальні стандартні правила ООН, що стосуються відправлення правосуддя відносно неповнолітніх, (“Пекінські правила”), прийняті Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 10 грудня 1985 року; Декларація основних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою, прийняті резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 29 листопада 1985 року; Базові принципи поводження з ув’язненими, прийняті Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1990 року; Мінімальні стандартні правила ООН щодо заходів, не пов'язаних з тюремним ув’язненням (“Токійські правила”), прийняті Резолюцією Генеральної Асамблеї від 14 грудня 1990 року; Правила ООН, що стосуються захисту неповнолітніх, позбавлених свободи, від 14 грудня 1990 року.

Рекомендація № R (80) 11 про утримання під вартою до суду; Рекомендація № R (87) 18 про спрощення процедур кримінального правосуддя; Резолюція (65) 11 про поміщення під варту та ін., прийняті Комітетом Міністрів Ради Європи в країнах-учасницях.