Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robocha_programa_uchbovovyi_distsiplini_Zahist.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
431.1 Кб
Скачать
  1. Тема 4 Захист прав та свобод учасників кримінального процесу в стадії досудового розслідування.

(Заняття 2, 2 години)

Завдання для самостійної роботи студентів

1. Вивчити і стисло законспектувати характеристику кожного заходу кримінально-процесуального примусу.

2. Вивчити і стисло законспектувати частину питань теми, що стосується запобіжних заходів.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати частину тестів з теми 4 запропоновані викладачем.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми.

Методичні поради з виконання

завдання для СРС і підготовки до заняття

1. У перебігу вивчення навчального матеріалу з теми необхідно враховувати, що заходи кримінально-процесуального примусу поділяються на запобіжні заходи та інші заходи кримінально-процесуального примусу. Перші чітко визначені в ст. 149 та ст. 436 КПК, другі зустрічаються майже в усіх главах Кодексу і їх перелік є значно ширшим.

2. Виконання завдання 1 для СРС має базуватися на відомостях, повідомлених в лекції, про сутність і класифікацію заходів кримінально-процесуального примусу. Студентам необхідно відобразити в конспекті стислу характеристику кожного з цих заходів (наприклад, що представляє собою накладення арешту на майно обвинуваченого, відсторонення обвинуваченого від посади тощо), використовуючи для цього будь-який підручник з кримінального процесу.

3. Під час підготовки до вироблення уміння слід мати на увазі, що мета будь-якого заходу кримінально-процесуального примусу – це обмеження прав та свобод учасників кримінального процесу заради досягнення мети кримінального судочинства, однак в КПК визначені чіткі підстави для застосування цих заходів. Так, наприклад, підстави для застосування запобіжних заходів вказані в ст. 148 КПК.

  1. Тема 4 Захист прав та свобод учасників кримінального процесу в стадії досудового розслідування.

(Заняття 3, 2 години)

Завдання для самостійної роботи студентів

Виробити вміння:

Визначати особливості провадження у справах про суспільно небезпечні діяння неповнолітніх та осіб з фізичними та психічними вадами, та чим вони обумовлюються.

Завдання для підготовки до заняття

1. Розв’язати частину тестів з теми 4, запропоновані викладачем.

2. Вивчити питання, необхідні для вироблення передбачених планом заняття вмінь з теми (п. 2).

Методичні поради з виконання

завдання для СРС і підготовки до заняття

1. Виконанню завдання для СРС з метою вироблення вміння, пов’язаного з захистом прав та свобод неповнолітніх та осіб з фізичними та психічними вадами, які залучаються до кримінального судочинства, має передувати вивчення питань з кримінального процесу, присвячених особливостям провадження у справах неповнолітніх та провадження по застосуванню заходів медичного характеру (розділи 6, 8 КПК).

2. Для опанування матеріалу теми слід згадати особливості провадження у справах про злочини неповнолітніх, зокрема предмет доказування у справах про злочини неповнолітніх (ст.433 КПК), особливості допиту неповнолітніх підозрюваних (обвинувачених), потерпілих, свідків, особливості проведення слідчих дій за участю неповнолітніх, питання участі захисника, законних представників у справх цієї категорії тощо.

3. Під час вивчення питань, пов’язаних із захистом прав та свобод осіб із фізичними та психічними вадами, які залучаються до кримінального судочинства, слід згадати гарантії їх прав та свобод, передбачені чинним КПК, зокрема коло обставин, які підлягають встановленню у справах по застосуванню примусових заходів медичного характеру категорії (ст.420 КПК), особливості проведення слідчих дій за участю неосудних (обмежено осудних), глухих, сліпих тощо.