Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
robocha_programa_uchbovovyi_distsiplini_Zahist.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
431.1 Кб
Скачать
  1. Тема 5. Захист прав та свобод учасників кримінального процесу на судових стадіях кримінального судочинства (Заняття 2, 2 години)

1. Тестування з теми

2. Обговорення питань

2.1. Апеляційне провадження, його значення для забезпечення прав та свобод учасників кримінального процесу. Особи, що мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку.

2.2. Касаційне провадження, його значення для забезпечення прав та свобод учасників кримінального процесу. Особи, що мають оскаржити рішення в касаційному порядку.

2.3. Стадія виконання вироку. Кримінально процесуальні гарантії засуджених осіб, що відбувають покарання.

2.4. Стадія перегляду судових рішень за ново виявленими обставини як гарантія захисту прав незаконно засуджених.

3. Вироблення вмінь

Задача 1

Сусіди засудженого Панова у кількості 36 осіб склали скаргу до апеляційного суду Донецької області, оскільки не були згодні з рішенням Петровського районного суду міста Донецька. У скарзі вони зазначили, що рішення суду першої інстанції є необґрунтованим та базується на сфальсифікованих слідчим доказах. Суд не став розглядати цю скаргу, посилаючись на відповідну норму КПК України. Оцініть дії суду. На яку норму КПК України, на Ваш погляд, послався суд.

Задача 2

До прокурора Київського району міста Донецька звернувся громадянин Рязанов Д.О., який розповів, що минулого року вчинив вбивство з корисливих мотивів громадянки Сас Н.Р.. Прокурор доручив перевірку отриманого від Рязанова повідомлення (явки з повинною), в результаті якої було встановлено, що за вчинення зазначеного Рязановим злочину вже засуджений і відбуває покарання громадянин Іванов П. Л. Визнавши пояснення Рязанова достовірними, прокурор порушив за цим фактом кримінальну справу, в ході якої було встановлено винуватість Рязанцева. Які правові наслідки всановлення винуватості Рязанцева. Обгрунтуйте відповідь.

Модульна контрольна робота з тем 1-5

Методичні поради з підготовки до модульного контролю з тем 1-5

Під час роботи над навчальним матеріалом тем 1-5 слід скористатися тими джерелами, що рекомендовані до цих тем, а також до всіх тем, що називалися в методичних порадах до занять з них.

Розділ 5. організація самостійної роботи

5. 1. організація самостійної роботи

Змістовний модуль I. Загальні засади захисту прав та свобод людини і громадянина у кримінальному процесі

(Заняття 1- 3, 6 годин)

1. Тема 1. Законодавча регламентація прав та свобод учасників кримінального процесу та їх гарантії.

(Заняття 1, 2 години)

Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити питання з теми і виготовити схему-конспект його основних положень: „Пререлік прав та свобод учасників кримінального процесу”.

Завдання для підготовки до заняття

1. Підготуватися до вхідного контролю, розв’язавши тести з тем 1-4, 6-9 навчальної дисципліни “Кримінальний процес”.

2. Вивчити питання з теми, запропоновані для обговорення планом групового заняття.

Методичні поради з виконання

завдання для СРС і підготовки до заняття

1. Для виконання завдання для СРС варто звернутися до підручників з кримінального процесу, зокрема, загострити увагу на темах “Поняття, сутність та значення кримінального процесу”, “Принципи кримінального процесу”, “Учасники кримінального процесу”, “Заходи кримінально-процесуального примусу”, “Слідчі дії”. При цьому слід звернути увагу на визначення понять “права” та “свободи” та керуючись Конституцією України, визначити, які саме права та свободи обмужуються Кримінально-процесуальним кодексом України. Наслідком вивчення питання має бути стисла схема-конспект його основних положень у будь-якій формі.

2. Для підготовки до вхідного контролю слід насамперед поновити в пам’яті результати розв’язання тестів з тем 1-4, 6-9 навчальної дисципліни “Кримінальний процес”, що містяться у відповідному збірнику тестів. Необхідно використати КПК України (з урахуванням останніх змін і доповнень, що мали місце після завершення вивчення навчальної дисципліни “Кримінальний процес”), рекомендовані підручники, наведені в навчально-методичних матеріалах з цієї дисципліни, тези лекцій, розроблені кафедрою.

3. Вивчаючи питання, винесені для обговорення на занятті, що проводиться у формі семінару, необхідно вивчити, які існують точки зору щодо співвідношення понять “права” та “свободи” людини і громадянина. При цьому слід звернутися до навчальної літератури з теорії держави та права, конституційного права та кримінально-процесуального права, додаткової літератури.

2. Тема 1. Законодавча регламентація прав та свобод учасників кримінального процесу та їх гарантії.

(Заняття 2, 2 години)

Завдання для самостійної роботи студентів

Вивчити питання з теми і виготовити схему-конспект його основних положень: „Гарнтії прав та свобод учасників кримінального процесу”.