Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Релігійна етика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
342.53 Кб
Скачать

0

Міністерство освіти і науки України

Прикарпатський університет ім. В. Стефаника

Геник Л. Я.

ОСНОВИ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЕТИКИ

МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ РЕЛІГІЄЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН

МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ КУРСУ

ОСНОВИ ПОРІВНЯЛЬНОЇ ЕТИКИ”

Програми

Міністерство освіти і науки України

Прикарпатський університет ім. В.Стефаника

Кафедра релігієзнавства і теології

ГЕНИК Л. Я.

ОСНОВИ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЕТИКИ

МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ РЕЛІГІЄЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН

Методика викладання курсу

ОСНОВИ ПОРІВНЯЛЬНОЇ ЕТИКИ”

Програми

Івано-Франківськ

Плай

2003

74. 2 + 86.3 + 87.7

Г-34

Програма підготовлена Геник Л. Я. на кафедрі релігієзнавства і теології Прикарпатського університету ім. В.Стефаника.

Програма розрахована на студентів філософських факультетів спеціальності “Релігієзнавство”, вчителів релігієзнавства та християнської етики.

Рецензенти:

доктор філософських наук, професор, зав. кафедрою релігієзнавства і теології Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича М. М. Сидоренко,

доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки і психології Технологічного університету Поділля в м. Хмельницький Г. М. Сагач.

Рекомендовано Вченою радою Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. Протокол № 11 від 30 червня 2003р.

П Р О Г Р А М А

Пояснювальна записка

У багатьох навчальних закладах України особливо західного регіону вивчається курс “Християнська етика”. Цей курс передбачає знайомство слухачів із джерелами християнської моралі, загальною характеристикою моральних законів, поняттям про гріх, видами і родами гріхів, наслідками гріха та особистою християнською етикою.

Реальне життя вимагає викладння не лише християнської етики, але й ознайомлення студентів – майбутніх педагогів, - з морально-етичною спадщиною інших народів світу, особливо світових релігій.

В ряді університетів на філософських факультетах існує спеціальність “релігієзнавство”, де готують викладачів-релігієзнавців для шкіл, закладів освіти І-ІІІ рівнів акредитації, вищих навчальних закладів України. Для них читаються курси “Історія світових і національних релігій”, “Філософія релігії”, “Релігійна філософія”, Етнологія релігії”, “Психологія релігії” та інші дисципліни, які знайомлять студентів з історією релігій та філософським баченням релігійних проблем.

Вузівські курси “Основи християнської етики”, “Методика викладання релігієзнавчих дисциплін”, “Методика викладання порівняльної етики” передбачають знайомство студентів із основами християнської етики, етики ісламу, буддизму тощо та методикою її викладання. В Україні даний курс почав викладатися зовсім недавно. Складність даного курсу полягає в тому, що він повинен враховувати основні ідеї християнської моралі, які були закладені в Святому Письмі, певні конфесійні відмінності у підході до викладання християнської етики та особливості етики світових релігій.

Знайомлячись із методикою викладання даного предмета в різних країнах світу слід наголосити, що там християнська етика в навчальних закладах викладається в комплексі з іншими теологічними предметами – фундаментальною теологією, Біблійною історією та історією християнства (де є теологічні факультети в університетах) або не викладається зовсім. У комплексі з іншими дисциплінами викладалася християнська етика і в українських навчальних закладах Східної Галичини до 1939 року. Даний шкільний курс був розроблений отцем Л. Лужницьким й ним же написаний підручник. В кінці ХХ століття сучасний підручник з християнської етики вийшов українською мовою стараннями доктора філософї, доктора теології, кандидата геогафічних наук, доцента кафедри релігієзнавства і теології Прикарпатського університету ім. В. Стефаника С. Р. Кияка “Християнська етика”. Він виданий у видавництві Івано-Франківської теологічної академії. Окремих підручників з порівняльної етики чи етики ісламу, буддизму поки що в Україні немає. Все це становить певну складність даних курсів.

Студентам ми пропонуємо коротке знайомство тільки з основами християнської етики, основами порівняльної етики та методикою їх викладання.

Методика викладання в школах власне християнської етики для випускників філософських факультетів не складала би труднощів в тому випадку, як би християнська етика входила до курсу “Основи релігієзнавства”. Для учнів було б дуже легко сприймати основи християнської етики поряд з релігієзнавством. Але через те, що учні не знайомі з основами релігієзнавства, то викладати курс, вирваний з релігієзнавчого контексту, досить складно.

Нам бачиться викладання християнської етики, як складової великого шкільного курсу “Основи релігієзнавства”. В такому взаємозв’язку й складена програма курсів: “Основи християнської етики”, “Методика викладання релігієзнавчих дисциплін” “Методика викладння порівняльної етики”. Програма навчання студентів філософського факультету на спеціальності “Релігієзнавство” передбачає вивчення студентами окремого курсу “Порівняльна етика”. Перед викладачами курсу ”Порівняльна етика” стоїть завдання ознайомити студентів із юдейською, християнською, мусульманською, буддійською етикою та іншими. В школах західних областей України викладається тільки християнська етика, а тому програма з “Основ християнської етики” подається окремо.

Інші частини програми передбачають методичну підготовку студентів. В цій частині ми врахували, що поряд з методикою викладання християнської етики для студентів філософських факультетів викладаються інші психолого - педагогічні дисципліни, а саме: педагогіка та історія педагогіки, вікова, соціальна і педагогічна психологія, методика викладання філософських дисциплін тощо.

В курсі “Методика викладання релігієзнавчих дисциплін” ми ставили собі за мету дати студентам знання з методики викладання релігієзнавчих дисциплін у вищих навчальних закладах України різного рівня акредитації.

Окремо передбачали “Методику викладання порівняльної етики”, щоб показати її особливості та відмінності від інших філософських дисциплін, розкрити певну специфіку викладання основ порівняльної етики в структурі релігієзнавства.

Викладання даних курсів здійснюється поступово, а саме: спочатку читається курс “Основи порівняльної етики”, потім читається курс “Методика викладння порівняльної етики”, а вже потім “Методика викладння релігієзнавчих дисциплін”. Методику викладння порівняльної етики ми виділили для того, щоб підготувати студентів для викладння в школі та щоб показати особливості порівняльної етики як релігієзнавчої дисципліни.

З “Порівняльної етики” студенти складають залік, з “Методики викладанння порівняльної етики” – теж, а з “Методики викладння релігієзнавчих дисциплін” – екзамен.