Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стратегічне управління 2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Питання для самостійного опрацювання

  1. Причини переходу від розуміння підприємства як «закритої системи» до розуміння як «відкритої системи».

  2. Необхідність формування стратегічного мислення менеджерів.

  3. Основні тенденції в економічному розвитку України, що сприя­ють чи перешкоджають переходу до стратегічного управління.

Для засвоєння матеріалу з питань самостійної роботи слід ско­рис­татись літературними джерелами [2; 4; 6; 9], періодичними видан­нями та ресурсами Інтернету.

Теми рефератів

1. Причини зміни завдань управління підприємством.

2. Сутність та особливості базових моделей організації.

3. Роль стратегічного мислення у формуванні стратегічного рівня підприємства.

4. Необхідність і можливість переходу українських підприємств до стратегічного менеджменту.

Література: 1, 7, 8, 11, 12, 16, 20, 24, 25.

[Вверх] [Вниз]

Тема 4. Оцінювання зовнішнього середовища підприємства Алгоритм вивчення теми Термінологічний словник

Мета стратегічного аналізу – змістовний і формальний опис об’єкта дослідження, виявлення особливостей, тенденцій, можливих і неможливих напрямів його розвитку.

Динамічність середовища – відносна швидкість зміни середовища в цілому та його окремих параметрів.

Невизначеність середовища – відносний брак інформації про стан середовища та невпевненість у її точності.

Середовище прямої дії – сукупність чинників, що безпосередньо впливають на операції підприємства та відчувають на собі прямий вплив операцій організації.

Середовище непрямої дії – це чинники зовнішнього середовища, що справляють непрямий вплив на підприємство, і на які підпри­єм­ство або не може впливати взагалі, або має незначний вплив (еко­номічні, політичні, демографічні та ін.).

Внутрішнє середовище підприємства – сукупність чинників, що знаходяться під безпосереднім контролем керівництва й персоналу підприємства.

Сканування – це упорядкований поелементний перегляд простору або об’єкта середовища, що передбачає непостійний перегляд зовніш­нього та внутрішнього середовища підприємства в розрізі кожного елемента й забезпечення ретроспективною інформацією.

Сценарій – це опис (картина) майбутнього, складений з урахуван­ням правдоподібних припущень.

Галузь – це сукупність підприємств, що випускають однорідну про­дукцію, використовуючи при цьому однотипну сировину й матеріали та характеризуються спільністю виробничо-господарської діяльності (тех­нологічних процесів, складом устаткування, близьким складом і ква­ліфікацією кадрів).

Бар’єри входу – перелік чинників, що протистоять прийняттю рішень щодо перепрофілювання діючого підприємства певної галузі та входженню його в галузь, що досліджується.

Бар’єри виходу – перелік чинників, що стримують перехід підприємства в іншу галузь навіть тоді, коли рівень цін стає таким, що під­приємство починає працювати «на межі рентабельності», ледве пок­риваючи власні витрати.

Товари-субститути (товари-замінники) – це товари, які задовольняють ті ж потреби покупця, що і базовий товар, але іншим спо­собом.

Стратегічна група конкурентів – це певна кількість підприємств, що займають близькі позиції на ринку і конкурують між собою на основі одних і тих самих конкурентних переваг, використовуючи однакові методи.

Ключові чинники успіху – це характерний для певної галузі пере­лік чинників, що дають їй переваги над іншими галузями (наприклад, у боротьбі за інвестиції), а також одним підприємствам галузі над іншими.