Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стажування.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
35.94 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад укоопспілки

«ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ»

Кафедра менеджменту

ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОГО СТАЖУВАННЯ

для студентів І курсу напряму 6.030601 «Менеджмент» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

Полтава

ПУЕТ

2014

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Загальні положення та вимоги щодо проведення виробничого стажування студентів за напрямом „Менеджмент” викладені у програмі, яка розроблена відповідно до Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердже­ного наказом Міністерства освіти і науки України від 8 квітня 1993 р. № 93 і Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 2 червня 1993 р. № 161.

Виробниче стажування є початковим етапом практичного ознайом­лення студентів з вибраною спеціальністю, отримання професійних знань і навичок, які допоможуть у вивченні теоретичних курсів, оз­найомлення із сучасними технологіями, що використовуються на підприємстві.

Виробниче стажування поводиться протягом терміну, зазначеного в навчальному плані.

Керівником виробничого стажування призначається викладач випуск­ової кафедри.

Мета і зміст стажування. Мета виробничого стажування — ознайомити студентів із вибраною спеціальністю; отримати професійні знання і навички, що допомо­жуть у вивченні теоретичних курсів дисциплін.

Завдання виробничого стажування — оволодіти первинними навичками профе­сійної діяльності; ознайомитися з основами організації підприємств.

Організація і проведення виробничого стажування

Заняття під час виробничого стажування проводяться у вигляді установчої лекції, консультацій керівника практики, практичної роботи на підприємстві, що сприятиме поглибленню теоретичного курсу. Вони повинні розкривати перспективи розвитку спеціальності і підготувати студентів до подальшого вивчення в університеті навчаль­ного плану.

Виробниче стажування базується на використанні активних методів навчання студентів (тренінгових технологій та роботи з використанням інформаційних технологій). При цьому навчан­ня зорієнтоване на особистість студента, на його свідому участь у вдосконаленні своїх знань, персональних і фахових навичок, в тому числі навичок колективної роботи, творчого вирішення конкретних проблем.

На початку виробничого стажування керівник (викладач) ознайом­лює студентів із сутністю та технологією застосування методів прове­дення стажування, доводить до студентів мету і зміст завдань стажування, вирішує організаційні питання.

У загальному вигляді завданнями сформованих груп можуть бути: вибір виду діяльності (функції, товари, послуги); пошук цільового ринку; проектування загальної структури організації; розробка стра­тегії розвитку підприємства; вирішення виробничих і господарських ситуацій в діяльності підприємства.

Далі студенти самостійно проводять пошук і опрацювання від­повідних матеріалів згідно із завданнями стажування взагалі й конк­ретними завданнями зокрема. Керівник стажування контролює процес виконання завдань студентами, надає їм необхідну консультацію. Поточні завдання можна також доповнювати ситуа­ційними задачами, щоб додати роботі студентів більшої насиченості та динамічності.

Студенти демонструють фаховий рівень, набутий у процесі виробничого стажування та узагальнюють оброблену інформацію у вигляді звіту та здають та захищають його керівнику на наступний день після завершення стажування. Програмою виробничого стажування передбачається також робота студентів із використанням інформаційних технологій в активному та демонстраційному режимах.

Кількість годин, відведених на заняття та ознайомлення з роботою підприємства, не повинна перевищувати чотири години на день.

Для виконання програми виробничого стажування передбачається ка­лендарний план, який регламентує тривалість годин, що відводиться на різноманітні види організаційної та навчальної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]