Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Правознавство 2010 - Бондаренко А.....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
492.03 Кб
Скачать

Тема 4. Правовідносини. Правопорушення. Юридична відповідальність

План.

  1. Поняття, ознаки і зміст правовідносин.

  2. Види і структура правовідносин. Юридичні факти.

  3. Поняття, причини та види правопорушення.

  4. Склад правопорушення та його ознаки.

  5. Цілі, підстави та види юридичної відповідальності.

  6. Суб’єкти юридичної відповідальності. Деліктоздатність.

Методичні поради.

Правові відносини це суспільні відносини, врегульовані нормами права, які встановлюють відповідні юридичні права і обов'язки у суб'єктів цих відносин, тобто носіїв юридичних прав і обов'язків.

Вивчаючи поняття "суб'єкт правовідносин" необхідно визначити зміст "дієздатності", "правоздатності" різних видів суб'єктів (фізичних та юридичних осіб), поняття та види "об'єктів правовідносин". Поняття "юридичного факту" та його видів тісно пов'язані зі структурою правовідносин, з гіпотезою правової норми. Структура правовідносин - це суб'єкти, об'єкти та юридичні факти. Зміст правовідносин це сукупність прав і обов"язків, які виникли у суб'єктів цих правовідносин.

Дати поняття і ознаки правопорушень, юридичний склад правопорушення. Соціальна сутність правопорушення - заподіяння шкоди інтересам, які захищені державою. У зв'язку з цим настає юридична відповідальність. Студент повинен опанувати питання про склад правопорушення, види (форми) вини, причини правопорушень, дати поняття «юрид. відповідальності», встановити види та функції останньої.

Назвати види і підстави юридичної відповідальності та підстави звільнення від юридичної відповідальності. Визначити цілі юридичної відповідальності.

Основні поняття і терміни. Суб'єкт правовідносин дієздатність, правоздатність різних видів суб'єктів (фізичних та юридичних осіб), об'єкт правовідносин, юридичний факт. правомірна поведінка, правопорушення, проступок, злочин, склад правопорушення, вина, юридична відповідальність, принципи юридичної відповідальності.

Питання для самостійного вивчення.

  1. Дайте характеристику правомірної поведінки: поняття ознаки та види.

  2. Розгляньте правопорушення: поняття, ознаки та види.

  3. Охарактеризуйте юридичну відповідальність: поняття, ознаки та види.

  4. Підстави притягнення і звільнення від юридичної відповідальності.

  5. Обставини, що виключають юридичну відповідальність.

Література: 12, 17, 27, 31-33, 36

Модуль 2

Тема 5. Основи конституційного права України. План

    1. Конституційне право – провідна галузь національного права України.

    2. Історичні передумови розвитку конституційного права України.

    3. Засади конституційного ладу України.

    4. Форми народовладдя. Вибори, референдум.

    5. Територіальний устрій України. Автономна Республіка Крим.

    6. Громадянство України.

    7. Конституційні права, свободи та обов'язки громадян України.

    8. Загальна характеристика системи органів державної влади.

    9. Внесення змін і введення в дію Конституції України.

Методичні поради. При вивченні теми і підготовці до семінарського заняття слід визначити роль і місце конституційного права в системі права України та фундаментальне значення Конституції держави для становлення і розвитку суспільства. Конституція є політико - правовим документом і Основним Законом держави і суспільства, в якому проголошуються державний лад, форми державного правління, державного устрою та політичного (державного) режиму України (проаналізувати ст. 1,2,5,6,7,8,36,37 Конституції України).

Визначити проголошені в Основному законі принципи правової держави. Демократичний характер державного ладу в Україні визначається не тільки принципами правової держави, а й нормами, що встановлюють правове становище особи та громадянина в державі.

Розділ II Конституції "Права, свободи та обов'язки людини і громадянина" займає ключове місце в законі, в цілому складає поняття про правове становище особи (включає і правовий стан, і загальну правоздатність і гарантії реалізації та захисту прав і свобод ). Правовий статус особи - це сукупність прав, свобод і обов'язків людини і громадянина. Громадянський стан особистості підкреслює приналежність особи до громадянства України. Питання громадянства України регулюються Конституцією, Законом України "Про громадянство" та міжнародними договорами. Слід звернути увагу на питання: хто є громадянином України, порядок набуття громадянства, принципи громадянства, порядок втрати громадянства. При вивченні цієї теми необхідно знати основні норми міжнародних актів (наведені в списку літератури), де права і свободи класифікуються як: особисті, політичні, економічні, соціальні, екологічні і культурні.

Конституція України (ст. 5) проголошує, що носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, а державна влада здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову (ст. 6) . Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України.

Верховна Рада України - єдиний законодавчий орган держави, має риси парламенту (виборні, представницькі, однопалатні, колегіальні, загальнонаціональні та інші)приймає закони.

Правовий статус Президента визначено в розділі V чинної Конституції. Президент - є главою держави і гарантом державного суверенітету та територіальної цілісності держави. Приймає Укази і розпорядження. Вищий орган виконавчої влади - Кабінет Міністрів України, який здійснює владу і безпосередньо, і через центральні і місцеві органи виконавчої влади. Приймає постанови та розпорядження (Див. розділ VI Конституції України).

Судова влада здійснює правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального і конституційного судочинства. Судочинство здійснюється Конституційним судом України і судами загальної юрисдикції (див. Закон України "Про судоустрій України".

Правоохоронні органи - самостійна (за ознакою професійної діяльності) група органів держави. Органи прокуратури, міліція, служба безпеки, адвокатура, нотаріат - всі діють в межах повноважень, визначених законами України.

Питання для самостійного вивчення.

  1. Які риси характеризують чинну Конституцію України як Основний закон держави.

  2. Які види референдумів існують і який з них застосовується в Україні. Обгрунтуйте повноваження Президента України як гаранта Конституції.

  3. Набуття громадянства, припинення громадянства України.

  4. Основні конституційні обов'язки громадян.

  5. Особисті права та свободи громадян.

  6. Правовий статус і компетенція Верховної Ради України.

  7. Статус народного депутата України.

  8. Правовий статус Президента України.

  9. Центральні та місцеві органи виконавчої влади в Україні.

  10. Судова влада в Україні.

Література:13, 14-17, 27, 28, 31-33, 35