Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Правознавство 2010 - Бондаренко А.....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
492.03 Кб
Скачать

Тема 2. Організація державної влади: функції, повноваження, апарат держави, механізм держави. План

  1. Поняття функцій держави. Класифікація функцій.

  2. Поняття механізму держави та його елементи.

  3. Поняття і структура державного апарату. Засади і принципи його діяльності.

  4. Державні органи: поняття, види, ознаки.

  5. Напрямки вдосконалення діяльності механізму та апарату держави.

Методичні поради. Ця тема допомагає відзначити співвідношення між метою, завданням держав та основними напрямками її діяльності, а також розкрити фактичне соціальне призначення держави. Аналіз різних функцій та їх проголошення в Конституції допомагає громадянам визначити рівень соціально - демократичної орієнтації державної влади, це стосується аналізу форм і методів здійснення функцій у співвідношенні з принципами правової держави.

Для повноцінного здійснення завдань і цілей держави створюється механізм і апарат держави, який забезпечить ефективність її діяльності. Студенти повинні опанувати визначення основних понять, їх структуру, сутність принципів діяльності державних органів, визначити шляхи удосконалення діяльності механізму Української держави. Механізм держави розглядається як система всіх державних організацій, а апарат держави, як система тільки органів держави, котрі наділенні владними повноваженнями.

Основні поняття і терміни: соціальне призначення і суть держави, поняття функцій держави та їх класифікація, проаналізувати функції Української держави і її соціальне призначення через зміст ст.1, 3, 15, 16, 17, 18 Конституції України. Форми і методи здійснення функцій держави (правові і неправові). Механізм держави та його елементи (державні підприємства та установи.). Апарат держави та принципи його діяльності. Представницькі органи державної влади, законодавчі органи, система органів державного управління, судові органи, правоохоронні органи.

Питання для самостійного вивчення.

  1. Покажіть співвідношення зовнішніх і внутрішніх функцій держави. Визначіть форми і методи забезпечення державних функцій.

  2. Дайте визначення поняття механізму держави.

  3. Охарактеризуйте державний апарат, принципи його дії.

  4. Державні органи та їх характеристика. Основні напрями удосконален-ня організації та функціонування механізму Української держави.

  5. Перспективи вдосконалення державного механізму на сучасному етапі в аспекті державно - правової реформи.

Література: 12, 17, 27, 31-33, 36

Тема 3: Право: поняття, ознаки, принципи, функції. План

  1. Право як особливий вид соціальних норм. Види соціальних норм.

  2. Ознаки, принципи і функції права

  3. Єдність і відмінність права і моралі. 

  4. Джерела (форми) права: правовий звичай; правовий прецедент (судовий і адміністративний); нормативно - правовий договір; нормативно - правовий акт.

  5. Поняття та елементи системи права, система законодавства.

  6. Систематизація законодавства

Методичні поради. Термін "право" вживається у процесі спілкування людей, відображаючи при цьому різні аспекти суспільного життя. Багатозначність слова "право" зумовлюється важливим значенням тих явищ, які відображаються цим словом.

Залежно від сфери суспільних відносин, де використовується цей термін, виділяється його соціологічне, філософське, психологічне та інші тлумачення. При вивченні цієї теми слід засвоїти різні підходи до визначення поняття права (нормативний, системний, соціологічний та ін.), встановити його ознаки, за якими право відрізняється від інших соціальних норм (мораль, звичаї, традиції, релігія та ін.).

Сутність та зміст права, як соціального регулятора розкривається через визначення поняття "функції права" та "принципи права". Останнє допомагає встановити перспективи розвитку права, його соціально - демократичну спрямованість, його співвідношення з державою, політикою, економікою і демократією.

Систематизація законодавства - це діяльність щодо зведення нормативно - правових актів у цілісний комплекс (Кодекс, Основи, Зведення, Статут та ін.) Студенту необхідно зрозуміти цілі і завдання систематизації (для підвищення ефективності законодавства, для зручності користування ним, для сприяння вивченню, для усунення дефектів та протиріч тощо). Звернути увагу на поняття та особливість системи законодавства як сукупності всіх діючих в державі норм права за юридичною силою.

Основні поняття і терміни: джерела права, норма права, правовий прецедент, правовий звичай, нормативно - правовий договір, нормативно - правовий акт .

Питання для самостійного вивчення

  1. Розкрийте головні властивості права.

  2. Джерела права та його види.

  3. Які функції права ви знаєте.

  4. Порівняйте сучасні правові системи світу.

Література: 12, 17, 27, 31-33, 36