Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - Правознавство 2010 - Бондаренко А.....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
492.03 Кб
Скачать

Тема 9. Основи сімейного права План.

  1. Сімейне право України: поняття та предмет правового регулювання.

  2. Загальна характеристика Сімейного кодексу України.

  3. Поняття шлюбу, умови, порядок його укладення та розірвання, визнання його недійсним.

  4. Загальна характеристика майнових прав і обов'язків подружжя та їх відносини з приводу майна.

  5. Особисті права і обов'язки подружжя та членів сім'ї.

  6. Майнові відносини подружжя з приводу взаємного утримання.

  7. Опіка та піклування.

Методичні поради. Джерелами сімейного законодавства є Конституція України і Сімейний кодекс України (зі змінами та доповненнями).

Сімейне законодавство регулює сімейні, тобто особисті і похідні від них майнові відносини, які виникають від шлюбу, спорідненості, усиновлення, прийняття дітей у сім'ю на виховання, а також у зв'язку з встановленням опіки або піклування.

При вивченні теми слід звернути увагу на такі поняття: шлюб, шлюбний вік, процедура укладання шлюбу, сутність правовідносин між подружжям (особисті і майнові), зміст та призначення шлюбного договору, процедура розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним або припинення шлюбу.

Певну увагу слід приділити вивченню правовідносин між батьками та дітьми, а також регулюванню усиновлення та встановлення опіки та піклування.

Основні поняття і терміни: сім'я, батьківство, діти, шлюб, батьківські права та обов'язки, шлюбний вік, принципи укладання шлюбу, заручини, недійсність шлюбу, особисті немайнові права та обов'язки подружжя, шлюбний договір, припинення шлюбу, визначення походження дитини, права та обов'язки батьків та дітей, позбавлення батьківських прав, аліментні зобов'язання, усиновлення, опіка, піклування, патронат.

Питання для самостійного вивчення

  1. Права та обов'язки подружжя.

  2. Основні права та обов'язки матері, батька і дитини.

  3. Порядок застосування Сімейного Кодексу України до іноземців та осіб без громадянства, законів іноземних держав та міжнародних договорів в Україні.

Література: 17, 27, 29, 31-33

Тема 10. Основи адміністративне право України План.

    1. Адміністративне право: поняття та предмет правового регулювання. 2. Адміністративне законодавство. 3. Поняття і види адміністративних проступків. 4. Склад адміністративного правопорушення. 5. Поняття і види адміністративної відповідальності. 6. Види адміністративних стягнень. 7. Адміністративна відповідальність неповнолітніх.

Методичні поради. Адміністративне право - самостійна галузь права України, яка опосередковує взаємодію державних органів з громадянами, за сферою реалізації - це право про державне управління.

Адміністративне законодавство складається з матеріальних та процесуальних норм.

Принципи адміністративного права, тобто взаємозв'язки держави з особою, проголошені в Конституції (ст. З, 19, 56, 79, 92 та інші).

Джерелами адміністративного законодавства є Конституція України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Митний кодекс, Закон України "Про службу безпеки України", Укази Президента (наприклад, "Про систему центральних органів виконавчої влади", постанови Кабінету Міністрів, а також нормативні акти міністерств, комітетів, місцевих органів влади.

Важливими частинами адміністративного законодавства є норми, що визначають статус суб'єктів адміністративних відносин, або встановлюють адміністративну відповідальність.

Особливістю підстави адміністративної відповідальності є визначення вчинків, що є адміністративними порушеннями.

Студентам необхідно опанувати поняття і ознаки адміністративного проступку та заходи адміністративного примусу.

Основні поняття і терміни: адміністративний контроль; адміністративна відповідальність, адміністративне стягнення, види адміністративних стягнень; органи уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення.

Питання для самоконтролю:

  1. Розкрийте ознаки адміністративних правовідносин залежно від їх часу, функціонального призначення, сфери державного управління, кількості суб'єктів.

  2. Хто може бути суб'єктом адміністративних правовідносин. Що таке адміністративні юридичні факти.

  3. Які є особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх.

  4. Чи можуть застосовуватись такі види адміністративних стягнень як арешт і штраф до неповнолітніх.

  5. Порядок оскарження актів про адміністративні правопорушення.

Література: 1, 2, 14, 17, 25, 27, 31-33