Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тп1_2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
280.06 Кб
Скачать

3.4. Налагодження миші та клавіатури

3.4.1. Клавіатура

Найбільш розповсюдженими несправностями клавіатури є дефекти в з’єднувальному кабелі і «залипання» клавіш, що спричинене . забрудненням провідників контактної плівки або пошкодженням провідників контактної плівки.

При несправному з’єднувальному кабелі потрібно замінити його справним

При «залипанні» клавіш в першому випадку необхідно розібрати клавіатуру і протерти контактну плівку серветкою або тампоном, змоченим в спирті (мильній воді), а в другому випадку потрібно відновити цілісність провідників контактної плівки за допомогою електропровідного лаку.

3.4.2. Ручний маніпулятор типу «миша»

Найбільш поширеними несправностями миші є:

  • Драйвер миші не знаходить пристрою, підключеного до COM-порту;

  • миша погано переміщається і рухається тільки в одному напрямку;

  • кнопка не працює.

У першому випадку необхідно відключити від ПК миша, розібрати її і продзвонити з'єднувальні кабель від точок пайки на платі до контактів разьема DB-9. У випадку, якщо він виявиться справним, слід перевірити справність кварцового резонатора.Для цього при підключеній до комп'ютера миші перевіряють осцилографом наявність коливань на виходах кварцового резонатора.

Причиною другоъ несправності найчастіше є забруднення рухомих частин миші, і для її усунення трбуется їх очищення від бруду.Але буває, що цей захід не допомагає.У цьому випадку причиною може бути недостатня інтенсивність інфрачервоного випромінювання.Збільшити її можна двома шляхами: або зниженням опору резистора, включеного послідовно з ІК світлодіодом, або заміною останнього на більш потужний.При ремонті слід не забувати під час перевірки закривати корпус миші щоб уникнути засвічення фотосприймача паразитними зовнішніми випромінюваннями.

Якщо не працює кнопка миші, то це пов'язано з її виходом з ладу. Для її усунення необхідна заміна кнопки. Ця несправність зустрічається найчастіше.

3.5. Налагодження периферійних пристроїв

3.5.1.Принтер

Принтери являються складними мікропроцесорними електронно-еханічними приладами, які зібрані на сучасній елементній базі з використанням оптоелектроніки, шагових двигунів, електромеханічного привода. Надійна робота цього великого комплекса елементів та вузлів забезпечує якісне та швидке друкування тексту та графіки.

Несправності лазерних принтерів:

  • Несправність вузла закріплення зображення – як правило, це пошкодження термоплівки(найчастіше через зношеність або потрапляння сторонніх предметів), або нагрівального елемента (чи його електронного блоку управління);

  • несправність вузла перенесення зображення – як правило, пов’язане з пошкодженням картриджа або лазерної головки;

  • сильне забруднення поверхонь і вузлів пристрою , тонером, пилом та іншими домішками, що знаходяться в повітрі.

Для усунення всіх несправностей потрібно звертатися в спеціальні служби по технічному обслуговування обладнання.

3.5.2. Сканер

Сканер - це пристрій, який дає змогу вводити в комп'ютер чорно-біле або кольорове зображення, прочитувати графічну та текстову інформацію. Основним елементом сканера є CCD-матриця (Charge Coupled Device - пристрій із зарядовим зв'язком) або PMT (PhotoMultiplier Tube - фотомножник).

Типові несправності сканерів:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]