Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тп1_2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
280.06 Кб
Скачать

3.3.2 Роздільна здатність.

Роздільна здатність (дозвіл монітора) – це розмір мінімальної деталі зображення, яку можна розрізнити на екрані. Даний параметр характеризується кількістю елементів розкладання – пікселів (ріхеl) – по горизонталі і вертикалі екрана. Чим більше кількість пікселей, тим більше детальне зображення формується на екрані. Необхідний дозвіл у значній мірі залежить від конкретного додатка. Символьні додатки (наприклад, текстовий редактор) вимагають невисокого дозволу, у той час, як додатка з великим обсягом графіки (наприклад, настільна видавнича система) мають потребу в більш детальних зображеннях.

При роботі з зображенням, що дозволяє здатність, наприклад, 640х480 пікселей, прийнятна якість можна одержати на 14-дюймовому екрані. Багато користувачів вважають, що обробляти зображення з дозволом 1024х768 на 15-дюймовому моніторі неможливо, для такого дозволу більше підходить 17-дюймовий монітор.

Більшість 15-дюймових моніторів може виводити зображення з дозволом 1024х768 пикселей, але символи, піктограми і вся картинка будуть менше. Якщо ви плануєте довго працювати з дрібними зображеннями з дозволом 1024х768 піикселів, придбайте 17-дюймовий монітор.

Виключення з цього правила може бути зроблене для рідкокристалічних моніторів портативних комп’ютерів. Вони по своїй фізичній природі гарантують абсолютну чіткість і стабільність зображення. Крім того, розмір екрана, зазначений у документації, – це дійсний розмір зображення.

Так що жидкокристалічний монітор розміром 12,1 дюйма насправді формує зображення розміром 12,1 дюйма по діагоналі, що порівнянне зі звичайним 14-дюймовим монітором з електронно-променевою трубкою.

Крім усього іншого, рідкокристалічний монітор забезпечує таку чіткість, що дозволяє працювати з більш високими дозволами, чим на моніторах з електронно-променевою трубкою порівнянних розмірів. Наприклад, у багатьох високоякісних портативних системах використовується жидкокристалічний монітор розміром 13,3 дюйми, що забезпечує дозвіл 1024х768 пикселей. Зображення чудове, у той час як на 14-чи 15-дюймовому моніторі з електронно-променевою трубкою його якість залишає бажати кращого.

3.3.3 Крок крапки (розмір пікселя).

У монохромному моніторі дозвіл відповідає розміру зерна люмінофора, а в кольоровому – як мінімум одній тріаді різнобарвних плям. Це розходження приводить до того, що для кольорових моніторів вводиться ще один параметр, названий відстанню між крапками (doPitch) чи зернистістю, який дорівнює відстані між сусідніми тріадами в міліметрах.

Екрани, характеризуємі меншим значенням зернистості, мають більш тісно розташовані тріади плям люмінофора і тому можуть формувати більш чітке зображення. Та навпаки, екрани з великим значенням зернистості формують менш чітке зображення.

3.3.4 Режими розгорнення.

Монітори і відеоадаптери можуть підтримувати два режими розгорнення – черезстрочний (interlaced) і порядковий (nonin Senaced). Порядковий режим використовується в більшості систем відображення. У цьому режимі електронний промінь сканує екран построчно зверху вниз, формуючи зображення за один прохід. У черезстрочном режимі промінь також сканує екран зверху вниз, але за два проходи: спочатку непарні рядки, а потім парні. Кожен прохід при черезстрочному розгорненню займає половину часу формування повного кадру при порядковому розгорненні. Таким чином, на повну регенерацію зображення в обох режимах іде такий самий час.

Монітори з черезстрочним розгорненням можуть працювати з меншою частотою регенерації (частотою кадрів), що знижує їхню вартість. Обмеження можливостей цього розгорнення зв'язано зі здатністю ока "розмазувати" дві сусідні, виведені в поточному напівкадрі рядка (наприклад, парні) на зазор між ними (у нашому випадку - на непарний рядок, по якій промінь пробіжить у наступному напівкадрі). Якщо ви хочете працювати з зображеннями високої чіткості, придбайте відеоадаптер і монітор, що підтримують порядковий режим розгорнення з високим дозволом. Існує така думка, що в деяких користувачів монітори з низькою частотою регенерації при роботі в черезстрочному режимі викликають небажані розлади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]