Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Harchovi_tehnologiyi.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

2.2. Мікрометод к'єльдаля з мінералізацією досліджуваних проб

Під час роботи з малими наважками, наприклад 3-5 мг, засто­совують видозмінений метод К'єльдаля. Усі перелічені наважки про­дуктів для визначення масової частки азоту зменшують у десять разів, а кількість Н2S04 і К2S04 — у п'ять разів. Такий метод дає змогу збільшити швидкість спалювання майже в два рази. Для спалювання беруть колбу К'єльдаля на 60 або 100 см3.

У перегінну колбу на 150 см3 переливають вміст колби К'єльда­ля споліскуючи її водою (приблизно 40 см3). Після цього закривають пробкою і через лійку вливають 20-25 см313-відсоткового розчину їдкого на­тру для нейтралізації сірчаної кислоти. Утворення осаду гідроксиду міді — ознака достатньої кількості їдкого натру.

До вливання їдкого натру відвідну трубку холодильника з'єдну­ють з приймачем — конічною колбою на 150 см3, в якій міститься 25 см3 0,01 н. розчину сірчаної кислоти. Аміак переганяють використовуючи водяну пару з пароутворювача (металева посудина, наповнена водою). У перегінну колбу пара надходить по трубці, що майже досягає дна і витягнута на кінці в капіляр діаметром близько 0,5 мм; завдяки цьому пара потрапляє в рідину у вигляді дрібних бульбашок. Для стабілізації конденсації пари перегінну колбу потрібно також злегка підігріти. Відвідна трубка, занурена в кислоту приймальної колби, на початку визначення добре пропарюється. Перед закінченням відганяння труб­ку тримають над кислотою в приймачі, отже, всередині трубка проми­вається відігнаною водою, а ззовні — водою з промивалки. Для визна­чення надлишку кислоти застосовують йодометричне титрування. З суміші КІ, КIO3 за наявності кислоти виділяється деяка кількість вільного йоду, еквівалентна кількості добавленої кислоти за реакцією

5КІ+КІ0з+ЗН2S04 = ЗК2S04+ЗН20+ЗІ2.

Йод, що виділився, титрують 0,01 н. розчином тіосульфа­ту натрію. Різниця між результатами титрування за наявності в колбі аміаку і для "глухого" досліду з 25 см3 0,01 н. розчину сірчаної кисло­ти дає кількість кислоти, нейтралізованої аміаком (1 см3 0,01 н. роз­чину кислоти відповідає 0,00014 г азоту).

2.3.Визначення масової частки азоту амінокислот йодометричним методом за Попом і Стівенсом

Метод визначення масової частки амінного азо­ту полягає у здатності амінокислот утворювати розчинні комплексні спо­луки з міддю, вміст якої визначають йодометричним способом. Суть ме­тоду полягає в тому, що до слаболужного розчину, який вміщує аміно­кислоти, додають надлишок суспензії фосфорнокислої міді Сu3(Р04)2 в буферному розчині. В цій суспензії вся мідь перебуває у твердій фазі у вигляді нерозчинного фосфату міді. Під час реакції з амінокисло­тою утворюється розчинна комплексна мідна сіль амінокислоти типу

В результаті реакції в розчині з'являється мідь у кількості, екві­валентній масовій частці амінокислот.

Надлишок фосфату міді відділяють фільтруванням. До фільтра­ту додають оцтову кислоту, що відокремлює мідь від комплексної спо­луки й перетворює на ацетат міді.

Для визначення кількості міді до розчину додають йодид калію:

2Сu(СН3СОО)2+4КІ = І2+2СuІ+4СН3СООК.

В результаті реакції виділяється йод у кількості, еквівалентній кількості міді і відповідно кількості азоту амінокислот, який титрують розчином тіосульфату натрію.

І2+2Nа2S203 = 2NаІ+Nа2S4О3.

Один атом міді реагує з двома молекулами амінокислот, тому 1 мл 0,01 н. розчину тіосульфату натрію відповідає 0,28 мг амінного азоту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]