Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНОПКО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Завдання та порядок виконання роботи

1. Вивчити призначення, принцип дії та принципову схему потенціометра ПДП4-002.

2. За принциповою схемою приладу побудувати структурну схему.

3. Вивчити технічні характеристики та регламент проведення вимірювань напруг в інтервалі від 0,001 до 1,0 В і провести вимірювання відповідних напруг на зразковому опорі.

Контрольні запитання

  1. Пояснити принцип автокомпенсації напруг та струмів.

  2. Пояснити метод вимірювань та структурну схему приладу ПДП4-002.

  3. Пояснити функції узгоджуючого трансформатора та тахомістка.

  4. Класифікувати тип структурної схеми приладу.

  5. Навести приклади застосування та технічні характеристики приладу.

Література

1. Н.П.Орнатский Автоматические измерения и приборы.-К.: Вища школа, 1980.

2. Э.Г.Атамалян Приборы и методы измерения электрических величин.-

М.: Высшая школа, 1989.

3. Технічний опис до потенціометру планшетного типу ПДП4-002.

4. Технічний паспорт до потенціометру планшетного типу ПДП4-002.

ВивЧеннЯ електронного цифрового вольтметра ТеоретиЧнІ вІдомостІ

Універсальні вольтметри призначені для вимірювання напруги постійного та змінного струмів. Узагальнена структурна схема зображена на рис.1, де В-перемикач. В залежності від положення перемикача вольтметр працює за схемою вольтметра змінного струму з перетворювачем П (полож.1) або вольтметра постійного струму (полож.2). В універсальних вольтметрах, які також називаються комбінованими, передбачається вимірювання опору Rx, вихідна напруга якого залежить від невідомого опору: Uвих = f(Rx). На основі цієї залежності шкала приладу градуюється в одиницях опору. При вимірюванні, резистор з невідомим опором підключається до відповідних затискачів перетворювача, а перемикач ставиться у положення 3.

В основі принципу дії більшості вольтметрів покладено метод перетворення напруги постійного струму в частоту імпульсів з подальшим перетворенням їх у часовий інтервал. За допомогою вхідних перетворювачів вимірювані величини перетворюються в нормалізовану напругу постійного струму.

Рис.1. Структурна схема універсального вольтметра:

П – перетворювач змінного струму в постійний;

ПR – перетворювач опору у вихідну напругу Ux;

ППС – підсилювач постійного струму;

ПВ – пристрій відображення.

У цифрових вольтметрах застосовуються імпульсно-частотні перетворювачі.

При ввімкненні вимірюваної напруги (Ux=const) за час t вихідна напруга підсилювача Ut=ktUx лінійно зростає. В момент коли U1 стає рівним U2 спрацьовує УН і видає імпульс. Цей імпульс відкриває ключ К, на час Tк, на протязі цього часу Tк конденсатор С розряджається імпульсом і дозованою кількістю заряду від джерела взірцевої напруги Uo. По закінченні розряду напруга U1 знову починає зростати і цикл знову повторюється. При цьому частота вихідних імпульсів

. (1)

Ключ К, через який імпульси частоти потрапляють на лічильник, відкритий протягом часу Ty. Ключ К керується від дільника частоти імпульсів Dr.

Рис.2. Схема цифрового вольтметра з імпульсно-частотним перетворенням:

П – підсилювач; ПН – підсилювач некомпенсації; К і К1 – ключі;

Дr – дільник частоти імпульсів; ГТІ – генератор квантуючих імпульсів;

ЛІ – лічильник імпульсів; U0 – джерело опорної напруги; ЦВП – цифровий пристрій відображення.

Тоді: . (2)

Часом інтегрування Тy можна змінювати завадостійкість в різних умовах. Змінюючи Тy можна також змінювати чутливість приладу. У вольтметрах також застосовується перетворювач інтегралу напруги та інтервалу часу (рис.4).

В першому такті з моменту t1 до t2 цифровий автомат ЦА замикає ключ К1 і на вхід інтегратора який складається з підсилювача П, резистора R та конденсатора C, поступає напруга Ux. Вихідна напруга інтегратора U1 змінюється по закону

. (3)

Рис.3. Діаграма напруг інтегратора

В момент t1 відкривається також ключ К5 і на СІ від генераторa квантуючих імпульсів ГКІ поступають імпульси частотою f0. При досягненні в СІ числа N0 в момент часу t2 перший такт закінчується. Час інтегрування Ux складається: (4)

В момент t2 , ЦА замикає К2. На вхід інтегратора подається відома по значенню напруга U0, полярність якої протилежна Ux. Вихідна напруга інтегратора лінійно зменшується і в момент t3 стає рівною нулю. Цей момент фіксується пристроєм П1, який являє собою розімкнутий широкосмуговий підсилювач постійного струму. В момент t3 закінчується другий такт перетворення.

Баланс зарядів на конденсаторі С відповідає умові:

(5)

або звідки (6)

. (7)

Рис.4. Функціональна схема цифрового вольтметра з перетворенням інтеграла напруги в інтервал часу:

К1, … К5 – ключі; П1, П2 – підсилювачі; ЦА – цифровий автомат;

ГКІ – генератор квантуючих імпульсів; ЛІ – лічильник імпульсів;

ЦПВ – цифровий пристрій відображення.

За час Tх на ЛІ пройде f0Tх імпульсів. Тоді це число, яке являє собою результат вимірювання в момент часу t3, по команді ЦА переноситься в регістр пам'яті. В момент t3, ЛІ скидається на нуль, ЦА повертається в початкове положення в якому розімкнуті К1, К2, К5, а К3 і К4 замкнуті.

Починаючи з моменту t3 аналогова частина пристрою П1 та П2 автоматично корегується при Ux=const протягом інтервалу Тінт=N0T0:

. (8)