Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНОПКО.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Вивчення електронного цифрового частотоміра

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Цифрові частотоміри співставлення циклічної дії основані на одному із двох методів:

- співставлення сумарного часу проходження Nx імпульсів, які генеруються по одному на кожний період невідомої частоти з визначеним, точно встановленим, проміжком часу Тц. В цьому випадку , і прилад вимірює середнє значення частоти за час Тц;

- співставлення сумарної тривалості проходження квантуючих імпульсів з періодом повторення Т0 з одним чи декількома періодами Тх невідомої частоти fx:

, .

В цьому випадку прилад вимірює період Тх, тобто величину, обернену частоті fx.

Частота і час взаємообернені по розмірності. Відомо, що точне вимірювання частоти потребує значного часу, а для точного вимірювання часу необхідна висока частота зразкового сигналу.

Цифрові частотоміри - складні вимірювальні пристрої. Вони випускаються комбінованими для вимірювання частоти, відношення частот, періода, малих проміжків часу та для підрахунку кількості (числа) імпульсів.

Цифрові частотоміри використовуються для градуювання і повірки аналогових частотомірів на різних частотах, для роботи з різними перетворювачами неелектричних величин в частоту, для точного виміру частоти потужних енергосистем, для настроювання, перевірки мір частот.

В цифрових частотомірах, які вимірюють середнє значення частоти за час Тц, кількість періодів невідомої частоти fx підраховується за відомий проміжок часу Тц.

Структурна схема цифрового частотоміра, вимірюючого середнє значення за Тц значення частоти, показана на рис.1.

Рис.1. Структурна схема цифрового частотоміра для вимірювань середнього значення частоти.

Формувач Ф перетворює вхідну напругу частоти fx в послідовність імпульсів з періодом повторення . Час Тц встановлюється генератором квантуючих імпульсів ГКІ з періодом повторення Т0 та дільником частоти імпульсів ДЧ з відповідним коефіцієнтом ділення К1. На виході ДЧ дістають імпульси з періодом повторення . Ці імпульси керують ключом К, який відкривається на час Тц. Через відкритий ключ на протязі Тц квантуючі імпульси з періодом повторення проходять до лічильника імпульсів ЛІ і підраховуються ним. Число імпульсів, підрахованих лічильником, рівне:

; .

Якщо Тц = 1с, то .

Покази лічильника чисельно рівні середньому значенню вимірюваної частоти fx за час Тц.

Верхня границя вимірювань, яка відображається цифровим пристроєм відображення ЦПВ, частоти обмежується максимальною швидкістю підрахунку лічильника імпульсів, яка на даний час досягає декількох гігагерц. При Тц = 1с ємність лічильника імпульсів повинна бути не менша 1010. Розширення частотного діапазона цифрових частотомірів, які вимірюють частоту в бік більш високих частот (ЗВЧ), проводиться, наприклад, шляхом віднімання із fx відомої частоти f0 за допомогою змішувача і наступного виміру різниці частот. Сигнал з потрібною частотою f0 отримується від вбудованого синтезатора частот, який працює по принципу множення частоти генератора квантуючих імпульсів або формування гармонік за допомогою нелінійного ланцюга з подальшою фільтрацією перестроюючим або перемикаючим фільтром. А нижню границю вимірювання частоти можна знизити за допомогою помножувача частоти або збільшуючи час Тц. Нижня границя вимірювання частоти цифровими частотомірами, які вимірюють середнє значення частоти, рівна 1000 Гц і розташована вище діапазона низьких і частини середніх частот. Тому виникла необхідність створення цифрового частотоміра низьких частот з малим часом вимірювання Тц. На даний час це розв’язується використанням цифрового ділення для отримання зворотньої залежності за допомогою вмонтованих калькуляторів та мікропроцессорів.

Можливий також ще один із вказаних способів:

1) перетворення і наступне визначення цифрового значення ;

2) визначення періоду створення проміжної частоти, числове значення якої рівне числовому значенню цього періоду, з подальшим вимірюванням періоду цієї частоти, числове значення якого рівне числовому значенню ;

3) використання інтеграторів з послідовним переносом;

4) множення вимірюваної частоти в k раз і подальше вимірювання частоти k. Таке множення можливе, наприклад, за допомогою кругової розгортки з k чутливими мітками, розміщеними по колу екрана електронного осцилографа, а також шляхом створення відсліджуючих помножувачів частоти;

5) апроксимація залежності , за допомогою дільників із змінним коефіцієнтом ділення;

6) вимірювання низької частоти поблизу номінального значення цифровим частотоміром номінальних значень;

7) вимірювання відхилення вимірюваної частоти в процентах від цифровим процентним частотоміром;

8) вимірювання десятих, сотих та тисячних долей герца вимірювальної частоти шляхом множення долей періода.

Структурна схема цифрового частотоміра НЧ для вимірювань номінальних значень з відліком середнього за час значення частоти показана на рис.2.

Рис.2. Структурна схема цифрового частотоміра низьких частот.

В цифрових частотомірах, які вимірюють середнє значення частоти, при вимірюванні низьких частот з високою ступінню точності необхідно значно збільшити час виміру:

, (1)

де к- задане значення похибки від квантування.

Якщо =50 Гц і к =0,01%, то =200 с. Запропонований оригінальний цифровий метод вимірювань НЧ, близьких до визначеної номінальної . Схема такого частотоміра номінальних значень складається з генератора імпульсів ГІ з періодом повторення , ключа К, лічильника ЛІ1, формувача імпульсів ФІ реверсивного лічильника РЛІ2. ЛІ1 рахує число імпульсів вимірюваної частоти і після закінчення підрахунку заданого числа імпульсів закриває ключ К. Ключ К відкритий від початку вимірювання до кінця підрахунку ЛІ1 - імпульсів, тобто на протязі часу: .

РЛІ2 рахує імпульси, які поступають через ключ К від ГІ, на протязі часу . Число , набране перед початком вимірювань, приймають рівним подвійному числу імпульсів, що проходять до РЛІ2 при номінальному значенні вимірюваної частоти ,

. (2)

Цифровий відлік РЛІ2 до кінця вимірювань:

(3)

де - число імпульсів частоти , які проходять до РЛІ2 через ключ К за час .

Для вимірювання дуже малих девіацій () частоти найбільш зручний цифровий вимірювач із перетворенням малих девіацій частоти в зсув фаз за допомогою гостронастроєного фільтра ФР з стабільною фазочастотною характеристикою . Цифровий відлік лічильника імпульсів в цьому приладі рівний:

. (4)

У цифровому частотомірі низької частоти з малим часом виміру з множенням долі періода здійснюється спосіб вимірювань долей герца в числовому значенні шляхом множення залишку ділення - долі періода .

В цифрових частотомірах, які працюють в режимі вимірювання підраховується число квантуючих імпульсів на протязі одного або декількох періодів . Формувач Ф, на вхід якого подається напруга частоти , видає старт- і стоп-імпульси з періодом повторення . Перший із цих двох імпульсів відкриває, а другий закриває ключ К. Через відкритий на протязі часу ключ К до лічильника проходять квантуючі імпульси з періодом повторення . Таким чином, цифровий відлік лічильника ЛІ:

;

де - число заповнених квантуючих імпульсами періодів . Покази лічильника рівні вимірюваному періоду в долях секунди.

Рис.3. Структурна схема цифрового частотоміра для вимірювань долей Герца.

Для визначення необхідно використовувати або таблиці, ябо обчислювальні пристрої. Для усунення цього недоліку застосовують цифрові частотоміри із вмонтованим калькулятором, в яких по значенню калькулятор визначає:

. (5)