Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-10 БаП+.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
145.41 Кб
Скачать

2. Правове регулювання валютних операцій банків та операцій з цінними паперами.

Порядок здійснення валютних операцій на території України, загальні принципи валютного регулювання, повноваження державних органів і функції банків та інших фінансово-кредитних установ у регулюванні валют, права та обов'язки суб'єктів валютних відносин встановлені Законом України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", Декретом КМУ "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", а також іншими нормативними актами валютного законодавства.

Під валютою (італ. Valuta - ціна, вартість) розуміється грошова одиниця, грошові знаки іноземних держав ти кредитні кошти обігу і платежу, які виражені н іноземних грошових одиницях і використовуються в міжнародних розрахунках.

Чинне законодавство У країни розрізняє два поняття: валюту України і іноземну валюту.

Валюта України - це:

- грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет і в інших формах, що перебувають в обігу та с законним пла­тіжним засобом на території України, а також: вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обмінові на грошові знаки, які перебувають в обігу;

- кошти на рахунках, у внесках в банківських та інших фінансово-кредитних установах на території України;

- платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, акредитиви, чеки тощо), виражені у валюті України.

Види валют:

- конвертована; - частково конвертована; - неконвертована; - валюта платежу; - валюта операції; - валюта ціни.

Іноземна валюта - це власне іноземна, банківські метали, пла­тіжні документи та інші цінні папери, виражені в іноземній валюті або банківських металах.

Валютні операції - це діяльність підприємств, банківських та інших фінансово-кредитних установ юридичних та фізичних осіб, пов'язана з купівлею-продажем, розрахунками та наданням в кредит іноземної валюти.

Види валютних операцій:

- операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України;

- операції, пов’язані з використанням валютних цінностей в міжнародному обігу як засобу платежу, з передаванням заборгованостей та інших зобов 'язань, предметом яких є валютні цінності;

- операції, пов'язані з ввезенням, переказуванням і пересиланням на територію України та вивезенням, переказуванням і пересиланням за її межі валютних цінностей.

Законодавством чітко визначено, що валютні операції можуть здійснювати тільки уповноважені банки.

Уповноважений банк - це офіційно зареєстрований на території України комерційний банк, що має ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій, а також здійснює валютний контроль за операціями своїх клієнтів.

Види ліцензії на здійснення валютних операцій:

1) генеральні: видаються комерційним Сніпкам та іншим фінансово-кредитним установам на здійснення валютних операцій, що не потребують індивідуальної ліцензії, на весь період дії режиму валютного регулювання. Уповноважені банки та інші фінансово-кредитні установи, що одержали генеральну ліцензію Національного банку на здійснення операцій, пов'язаних з торгівлею іноземною валютою, мають право відкривати на території України пункти обміну іно­земних валют, у тому числі на підставі агентських угод з іншими юридичними особами-резидентами

2) індивідуальні: видаються резидентам і нерезидентам на здіснення валютної операції на період, необхідний для здійснення такої операції

Індивідуальна ліцензія необхідна для:

1) вивезення, переказування і пересилання за межі України валютних цінностей, за винятком:

- вивезення, переказування і пересилання за межі України фізичними особами-резидентами іноземної валюти на суму, що визначається НБУ;

- вивезення, переказування і пере­силання за межі України фізичними особами - резидентами і неризидентами іноземної валюти, яка була раніше ввезена ними в Україну на законних підставах;

- платежів у іноземній валюті, що

здійснюються резидентами за межі України на виконання зобов'язань у цій валюті перед нерезидентами щодо оплати продукції, послуг, робіт, прав інтелектуальної , власності та інших майнових прав, за винятком оплати валютних цінностей;

- платежів у іноземній валюті за межі України у вигляді процентів за кредити, доходу (прибутку) від іноземних інвестицій;

- вивезення за межі України іноземної інвестиції в іноземній валюті, раніше здійсненої на території України, в разі припинення інвестиційної діяльності;

2) вивезення, переказування і пересилання в Україну валюти України, за винятком випадків, коли мова йде про суми у валюті України, що були вивезені, переказані, переслані на законних підставах за кордон, які можуть бути вільно ввезені, переслані, переказані назад в Україну;

3) надання і одержання резидентами кредитів в іноземній валюті, якщо терміни і суми таких кредитів перевищують встановленні законодавством межі;

4) використання іноземної валюти на території України як засобу платежу або застави;

5) розміщення валютних цінностей на рахунках і у вкладах за межами України, за винятком:

- відкриття фізичними особами-резидентами рахунків у іноземній валюті на час їх перебування за кордоном;

- відкриття кореспондентських рахунків уповноваженими банками; - відкриття рахунків у іноземній валюті резидентами - дипломатичними, консульськими та іншими офіційними представництвами підприємств і організацій України за кордоном, що не здійснюють підприємницької діяльності; 6) здійснення інвестицій за кордон, у тому числі шляхом придбання цінних паперів. за винятком цінних паперів або інших корпоративних прав, отриманих фізичними особами-резидентами як дарунок аби у спадщину.

Одержання індивідуальної ліцензії однією із сторін валютної операції означає такий дозвіл на її здійснення іншою стороною або третьою особою, яка має відношення до цієї операції, якщо інше не передбачено умовами індивідуальної ліцензії.

Порядок і терміни видачі ліцензій перелік документів, необхідних для одержання ліцензій, а також підстави для відмови у видачі ліцензії визначаються НБУ.

Валютні операції підлягають валютному контролю, який здійснюють:

- НБУ - головний орган валютного контролю;

- органи Державної податкової адміністрації України;

- Міністерство зв'язку України в частині додержання правил коштовних переказів та пересилання валютних цінностей через митний контроль України;

- Державний митний комітет України.

Контроль за валютними операціями своїх клієнтів здійснюють уповноважені банки.

Правове регулювання операцій банків з цінними паперами забезпечується Законами України "Про цінні папери і фондову біржу", "Про національну депозитну систему та особливості електронного обігу цінних паперів України", Положення "Щодо організації діяльності комерційних банків на ринку цінних паперів", затверджене рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, постановами Правління НБУ.

Цінні папери - це грошові документи, що засвідчують право володіння або відносини позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.

Види цінних паперів:

- акції; - облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик;- облігації місцевих позик; - облігації підприємств; - казначейські зобов'язання; - ощадні сертифікати;- приватизаційні папери.

Як і будь-які інші юридичні особи, комерційні банки мають право випускати різноманітні цінні напери, тобто можуть займатися професійною діяльністю на ринку цінних паперів, до якої належить:

- торгівля цінними паперами;

- депозитарна діяльність зберігача цінних паперів;

- ведення ресурсів власників іменних цінних паперів;

- управління цінними паперами.

Розрізняють первинний і вторинний ринок цінних паперів.

Первинний ринок цінних паперів - це ринок, де здійснюється емісія і первинне розміщення цінних паперів. Комерційні банки здійснюють посередницькі операції між емітентами цінних паперів та інвесторами.

Вторинний ринок цінних паперів - це ринок, де проводиться купівля-продаж (обіг) цінних паперів, які випущені раніше.

За правопорушення на ринку цінних паперів чинним законодавством передбачено застосування певних санкцій до юридичних осіб - учасників ринку цінних паперів:

- штраф, - винесення письмового попередження, - зупинення на термін до одного року розміщення та обігу цінних паперів того чи іншого емітента, - зупинення на термін до одного року спеціальних дозволів (ліцензій) на здійснення діяльності по випуску та обігу цінних паперів, - арешт цінних паперів та інше.

Отже,

Банківське право - це сукупність правових норм, що регулюють організацію і діяльність банків та ін. фінансово-кредитних установ, їх взаємовідносини з клієнтурою та між собою, порядок здійснення банківських операцій, надання послуг згідно з чинним законодавством України, забезпечення функціонування і розвитку банківської системи.

Банківські відносини - це урегульовані нормами права суспільні відносини, що виникають в процесі діяльності банків та ін. установ, які реалізують свій статус і використовують гроші та інші фінансові ресурси як засіб обігу, збереження та як товар.

Основними джерелами банківського права є Конституція України, закони і постанови Верховної Ради України, укази Президента України, декрети та постанови KM У та постанови АРК, положення та інструкції фінансово-кредитних органів, акти, що приймаються банками та ін. фінансово-кредитними установами, а також банківське правове мислення.

Під банківською діяльністю розуміється сукупність відносин, що передбачають і визначають фінансово-економічну спроможність і потенціал держави, підприємницьку діяльність комерційних банків та владно-організаційну діяльність НБУ.

Розрізняють дві сфери розрахунків: готівкових і безготівкових. В останньому випадку розрахунки поділяються на міжбанківські, обслуговують відносини між банками та на міжгосподарські. які обслуговують клієнтів банків.

Всі види валютних операцій в Україні, а також операції з цінними паперами здійснюються у відповідності з чинним законодавством України, зокрема Законами України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", "Про цінні папери і фондову біржу ", "Про національну депозитивну систему та особливості електронного обігу цінних паперів України "та ін.