Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з НДРС.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
826.37 Кб
Скачать

4. Оформлення студентських наукових робіт

Науково-дослідницькі роботи всіх рівнів носять евристичний (тобто пошуковий) характер. Завданням студента є пошук в бібліотечних каталогах, архівних фондах та мережі Internet літератури і матеріалів, що безпосередньо стосується обраної ним теми і полягає у повному розкритті заданої тематики (науково-пошукової проблеми).

4.1. Загальні вимоги

Реферати, наукові роботи, курсові і дипломні роботи повинні бути виконані охайно. Написання вищевказаних робіт дозволяється у двох варіантах: друкованому (друкарський або комп’ютерний текст) чи рукописному (при розбірливому чіткому начерку). Текст роботи обов’язково повинен бути вичитаним студентом-виконавцем і мати обсяг основної частини: для рефератів наукових робіт і курсових проектів  від 25 до 35−40 сторінок; для дипломних проектів  від 60 до 90 сторінок (в залежності від спеціалізації і напрямку дослідження). Не вичитаний текст з лексичними та орфографічними помилками знижує загальну оцінку роботи і є взагалі неприпустимим.

Виконується робота з одного боку аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм), можливо також використання паперу форматів у межах від 203x288 до 210x297 мм і подання таблиць та ілюстрацій на аркушах формату A3.

Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка  чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту робіт повинна бути однаковою.

Вписувати в текст роботи окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою тільки чорного кольору, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, які виявилися в процесі написання роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту малюнка) машинописним способом. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Роздруковані на ЕОМ програмні документи повинні відповідати формату А4 (мають бути розрізаними), їх включають до загальної нумерації сторінок роботи і розміщують, як правило, в додатках.

Текст роботи необхідно друкувати, залишаючи поля (береги роботи) таких розмірів:

  1. ліве – не менше 20 мм;

  2. праве – не менше 10 мм;

  3. верхнє – не менше 20 мм;

  4. нижнє – не менше 20 мм.

Робота виконується через 2 машинописних інтервали. На сторінці повинно бути 28-29 рядків. Підстрочні посилання виконуються через 1,5 інтервали, вони відокремлюються рискою (3 см), але нижнє поле залишається не менше 2 см.

Якщо робота виконується у комп’ютерному варіанті, то текст має набирати: 60 символів у рядку та до 30 рядків на сторінці.

Вимоги до комп’ютерного набору реферату:

  1. текстовий редактор – WORD;

  2. гарнітура шрифту – Times New Roman;

  3. кегль шрифту (розмір) – 14;

  4. кількість символів у рядку – не менше 60;

  5. абзац – 1-1,27 см;

  6. міжрядковий інтервал – 1,5 (полуторний);

  7. кількість рядків на сторінці – до 30;

  8. міжрядковий інтервал між заголовком (назвою розділу чи підрозділу) і текстом – 20 мм.

Заголовки структурних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «ДОДАТКИ» (за необхідності), «ПРИМІТКИ ДО РОЗДІЛІВ» (за необхідності) та «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ», друкують великими літерами симетрично до тексту (шрифт – 14 напівжирний), заголовок центрується. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами, крім першої – великої, з абзацного відступу, шрифт 14 – напівжирний. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою.

Вимоги до друкарського тексту роботи: текст повинен виконуватись через два міжрядкових інтервали, мати до 30 рядків на сторінці. Мінімальна висота шрифту 1,8 мм. Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту роботи повинна бути однаковою.

Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці в підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервалам.

Вимоги до рукописного варіанту: абзац – 8-12 мм (5 символів):

  1. відстань між рядками – 15 мм (стандарт “зебри”);

  1. відстань між заголовком (назва розділу, підрозділу) і текстом роботи – 30 мм.

Вписувати у текст окремі слова – іншомовні слова, формули чи умовні позначення необхідно типографським шрифтом тільки чорною пастою або чорною тушшю, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту.

Перенос слів у заголовках не допускається. Підкреслення заголовків не допускається.

Кожну структурну частину роботи треба починати з нової сторінки.

Форма титульного листа і технічного завдання має єдиний загальновузівський стандарт і виконується згідно зразків (дивись далі).