Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з НДРС.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
826.37 Кб
Скачать

2.3. Розробка плану роботи та композиція її складових елементів

Наступним етапом, який також має важливе значення для подальшої роботи студента-дослідника над темою наукової роботи є розробка плану текстового викладу матеріалу. Традиційно, даний процес не вважають чимось значним, але в подальшому буде відігравати значну роль в написанні самого тексту роботи.

Вести мову про планування будь-якої діяльності, і про написання науково-пошукової роботи в тому числі, можна лише маючи первинну інформацію про суть справи, основні цілі і задачі, які ставить перед собою виконавець та шляхи їх реалізації. Звичайно, поза опрацюванням відповідної наукової літератури і першоджерел це неможливо. Чіткий план наукової роботи аспіранта може викристалізуватись лише на тому етапі його діяльності, коли кількість опрацьованої літератури почне переходити в якісне освоєння отриманої інформації. Тільки тоді виконавець може побачити основні елементи композиційної побудови дослідження, виокремити базові проблеми і їх взаємозв’язки, відчути логіку викладу матеріалу. Даний процес не може мати якихось формалізованих схем і варіантів, він завжди є надзвичайно суб’єктивним і залежить від рівня теоретико-методологічної підготовки студента, його вмінь і навичок роботи з науковою літературою, володіння понятійно-категоріальним апаратом, проблематикою теми тощо.

Поза тим, достатньо часто зустрічається протилежний підхід до розробки плану студентського дослідження. Він полягає в тому, що автор спочатку пише сам текст, а вже потім намагається його структурувати за певною логікою викладу і змістом матеріалу – і тільки тоді структура текстового викладу формалізується в пунктах плану. Такий шлях має свої переваги і недоліки в порівнянні з попереднім. З одного боку дуже часто автору важко уявити основні структурні компоненти майбутнього тексту – вони народжуються в процесі його написання, хоча, звичайно, існує загально формалізована схема компонування реферату, з іншого – існує небезпека “втратити контроль” за процесом викладу матеріалу, потонути в частковому, локальному і не розкрити основну проблематику реферату. Це часто пов’язано з бажанням якнайповніше розкрити зміст теми, разом з тим треба пам’ятати, що студентська науково-дослідна робота за своїми вимогами і характеристиками, а тим більше об’ємом не може бути (це і непотрібно) максимально повним і ґрунтовним аналізом всіх аспектів тої чи іншої теми. Разом з тим повнота і ґрунтовність викладу матеріалу є важливим фактором, який впливає на загальну позитивну оцінку роботи. Тому планування реферативного й одночасно наукового викладу матеріалу треба мати на увазі як до початку роботи, так і в її процесуальності.

При написанні студентами наукових робіт всіх рівнів можна застосовувати різні варіанти формалізації (планування) його структури. В літературі це ще називають рубрикацією. Найбільш поширеною є схема: розділи – підрозділи – підпідрозділи ( в тексті вони відповідно позначаються арабськими цифрами 1, 1.2, 1.1.3. і т.д., де кожна цифра вказує на структурне підпорядкування – наприклад: розділ перший, підрозділ 2, підпункт третій). Можливий також варіант: розділи – параграфи – підпараграфи, але такий варіант структуралізації застосовується в більш складних видах наукових робіт – монографіях, дисертаціях, як і такі назви структурних елементів тексту – глава, частина, сектор тощо.