Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабы.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
902.66 Кб
Скачать
    1. Підготовка газоаналізатора уг-2 до роботи.

Перед початком роботи газоаналізатора УГ-2 потрібно:

  • перевірити герметичність повітрязабірного пристрою;

  • спорядити індикаторні трубки;

  • спорядити патрони.

Для перевірки герметичності повітрозабірного пристрою стискають сильфон штоком до верхнього отвору на обєм 400 мл і фіксують затискачем. Відводять фіксатор і після першого ривка штока його відпускають. Повітрязабірний пристрій вважається герметичним, якщо протягом 10 хвилин не спостерігається помітне переміщення штоку.

Спорядження індикаторних трубок проводять з використанням спеціального інструменту. В даній лабораторній роботі використовують готові споряджені трубки.

Патрони споряджають у випадку, коли в газах присутні домішки, що заважають визначенню складу газів. В даній роботі використовують чисті гази, тому патрони не використовують.

    1. Порядок проведення роботи.

Перед проведенням аналізу індикаторні трубки необхідно витримати протягом 30 хвилин для вирівнювання їх температури до рівня температури оточуючого середовища.

Для визначення концентрації газу (пари) відкривають кришку повітрозабірного пристрою, відводять фіксатор, берутть шток і вставляють його в направляючу втулку таким чином, щоб накінечник фіксатора сковзав по канавці штока, над якою вказано об’єм просмоктуваного повітря (таблиця 1).

Рукою натискають на головку штока сильфона до тих пір, поки кінець фіксатора не дійде верхнього заглиблення в канавці штока.

Індикаторну трубку обережно звільняють від герметичних ковпачків, аби не забруднити їх герметиком. Легким постукуванням по стінках трубки перевіряють її герметичність і якщо при цьому між стовбчиком порошка і тампоном утворився просвіт, його треба ліквідувати натисканням стержня на тампон. Після цього трубку приєднують до резинової трубки повітрязабірного пристрою. При наявності у повітрі, що аналізується, сторонніх парів (газів), які заважають проведенню основних аналізів, такі сторонні газі влавлюють фільтруючим патроном. Для цього фільтруючий патрон приєднують за допомогою резинової трубки до індикаторної трубки вузьким краєм встик.

Для визначення концентрації окису азоту окислювальну і поглинально-окислювальну трубки приєднують до індикаторної трубки краєм, що містить темно-фіолетовий порошок.

Натискаючи однією рукою на головку штока, другою відводять фіксатор. Як тільки шток почне рухатись, фіксатор звільняють і включають секундомір. Коли фіксатор ввійде в нижне заглублення канавки штока, має відбутися характерне клацання, але просмоктування повітря ще не відбувається. Загальний термін просмоктування повітря має відповідати вказаному в таблиці 1.

При просмоктуванні заданого об’єма повітря тривалість хода штока має не перевищувати межі, вказані на етикетці вимірювальної шкали для певного газу (пари). Якщо тривалість руху штока менше вказаного на шкалі приладу, то шар порошку в трубці досить ушільнений і навпаки.

Концентрацію газу встановлюють, порівнюючи нижню межу стовбчика фарбованого порошка індикаторної трубки з початком вимірювальної шкали етикетки. Цифра на шкалі, що співпадає з верхнєю межєю фарбованого стовбчика порошка вказує концентрацію газа (пару), що аналізується. Вимірювання на кожному об’ємі проводити не менше 3 разів.