Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабы.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
902.66 Кб
Скачать

8. Матеріальне забезпечення

Вибухова камера.

Піпетка для ЛЗР.

Груша для продування посудини повітрям.

Термометр.

Барометр.

Генератор іскрових імпульсів.

Посудина з ЛЗР.

Вибухова діафрагма.

9. Література

1. ГОСТ 12.1.044-89 . Пожаровзрывоопасность веществ и материалов. Номенклатура показателей и методы их определения.

2. ГОСТ 12.1.011-78 ССБТ (СТ СЭВ 2775-80) Смеси взрывоопасные. Классификация и методы испытаний.

3. СНиП 2.09.02-85 Производственные здания.

4. Успенский С.Д. Лабораторный практикум по охране труда в текстильной промышленности.- М.: Легкая индустрия,- 1972.

5. Основи охорони праці: Підручник. 2-ге видання / К.Н.Ткачук, М.О.Халімовський, В.В.Зацарний та ін. – К.: Основа, 2006 – 448 с.

6. Запорожець О.І., Протоєрейський О.С., Франчук Г.М., Боровик І. М. Основи охорони праці. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 264 с.

7. Основи охорони праці:. /В.В. Березуцький, Т.С. Бондаренко, Г.Г.Валенко та ін.; за ред. проф. В.В. Березуцького. – Х.:Факт, 2005. – 480 с.

8. Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. Підручник –– Львів: УАД, 2006 – 336 с.

Лабораторна робота №4

Визначення опору і розрахунок заземлюючих пристроїв

1. Мета роботи:

  1. Ознайомитись з основними вимогами, що пред’являють до захисного заземлення і занулення згідно вимог ГОСТ 12.1.030-81.

  2. Ознайомитись з принципом дії і правилами експлуатації приладу М 416, що слугує для вимірювань опору заземлюючих пристроїв. Набути навичок проведення вимірювань опору заземлення за допомогою приладу М 416.

  3. Ознайомитись з методикою розрахунку заземлюючих пристроїв. Провести реальний розрахунок заземлюючого пристрою.

2. Теоретичні положення.

Відповідно вимог ГОСТ 12.1.030-81 захисне заземлення або занулення має забезпечити захист людей від ураження електричним струмом під час дотику людини до металевих частин електричних пристроїв, що можуть опинитись під напругою внаслідок пошкодження ізоляції.

Захисне заземлення слід виконувати примусовим електричним з’єднанням металевих частин електропристроїв з землею або її еквівалентом.

Захисному заземленню або зануленню підлягають металеві частини електричних пристроїв, доступні для дотику людини, що не мають інших видів захисту для гарантування електробезпеки.

Захисне заземлення або занулення електроустановок слід виконувати:

  • При номінальній напрузі 380 В і вище змінного струму і 440 В і вище постійного струму – у всіх випадках;

  • При номінальній напрузі від 42 В до 380 В перемінного струму і від 110 В до 440 В постійного струму при роботах в умовах підвищеної небезпеки і особливо небезпечних умов за ГОСТ 12.1.013-78.

В якостi заземлюючих пристроїв електроустановок в першу чергу мають бути використанi природнi (натуральнi) заземлювачi (залiзобетоннi фундаменти, iншi металевi i залiзобетоннi конструкцii). Якщо використовувати природнi конструкцii неможливо, то застосовують штучне заземлення електричних пристроїв, причому допустима напруга дотику i опiр заземлюючих пристроiв має бути забезпечений в любу пору року.

При штучному заземленнi в якості провiдників слiд використовувати спецiально призначенi для цього матерiали i провідники, причому матеріал, з якого виготовлено заземлюючий пристрiй має бути стiйким до механiчних, хiмiчних i термiчних дiй на весь термiн експлуатацii.

При наявностi заземлення дотик людини до устаткування, що знаходиться пiд напругою, не призводить до ураження електричним струмом, бо згiдно закону Кірхгофа струм проходить двома шляхами: через заземлюючий пристрiй i тiло людини. При цьому сила струму в електричному ланцюзі буде зворотньо пропорцiйна опору. Опiр людини дорiвнює  100 Ом, а опiр заземлюючого пристрою  4 -10 Ом. Таким чином, опiр заземлюючого пристрою у 100 – 250 разiв менше за опір тiла людини і електричний струм пройде лише через заземлення.

Заземленням називають навмисне з’єднання частин електроустановок iз заземлюючим пристроем. Заземлення роподiляють на робоче i захисне.

Робочим заземленням називають заземлення якої – небудь точки токопровiдних частин електроустановки, необхiдне для нормальноi її експлуатацii.

Захисним заземленням називають заземлення частин електроустановок, що не знаходяться пiд напругою.

Заземлювачем називають провiдник або сукупнiсть металевих з’єднаних провiдникiв, що знаходяться у контактi iз землею або її еквiвалентом.

Заземлюючим провiдником називають провiдник, що з’єднує заземлюючi частини iз заземлювачем.

Сукупнiсть конструктивно об’єднаних заземлюючих провiдникiв i заземлювача називають заземлюючим пристроєм.