Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР СПМД 15сентября2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Додаток 2

Інтерфейс користувача програмного комплексу “xDSL Liner”

Д2.1 Опис основного вікна програмного комплексу “xDSL Liner”

Після запуску програмного комплексу основне вікно виглядає так, як показано на рис. Д2.1.

Рисунок Д2.1 – Основне вікно програмного комплексу

Основне вікно можна умовно розділити на чотири області:

  1. область загальних налаштувань (ліва верхня сторона). Ця область дозволяє вибрати контекст, в якому розраховуватимуться параметри при спостереженні з боку станції або абонента. Крім того, тут можна вибрати модель шумів на вході приймача і кількість секцій складеної лінії;

  2. структура лінії (середня частина вікна). Тут відображається вибрана структура лінії і важливі параметри окремих секцій;

  3. область детальних настройок (права верхня сторона). Ця область містить декілька закладок, які дозволяють встановити всі параметри, необхідні для моделювання;

  4. область графіків (нижня частина вікна). Ця область призначена для відображення всіх графіків, які можуть бути побудовані за результатами моделювання.

          • Д2.2 Вибір системи передачі

Розглянемо процес моделювання за допомогою програмного комплексу.

Перше, з чим потрібно визначитися, – тип системи передачі xDSL, для якої проводитиметься моделювання. Для вибору типу СП призначена закладка «Выбор системы передачи», рис. Д2.2.

Рисунок Д2.2 – Закладка «Выбор системы передачи»

Як можна бачити з рисунка, закладка дозволяє вибрати одну з п'яти систем передачі: ADSL, ADSL2+, VDSL (частотні плани А і В) і SHDSL.

          • Д2.3 Вибір структури лінії

Наступний крок – вибір структури лінії, по якій повинна працювати система передачі. Для цієї мети призначена область «Структура линии» і закладка «Параметры секции», рис. Д2.3.

Рисунок Д2.3 – Область «Структура линии» і закладка «Параметры секции».

Програмний комплекс передбачає складання лінії з декількох секцій (до 4-х). Для того, щоб налаштувати параметри секції, потрібно вибрати її, натиснувши на поле секції лівою кнопкою миші. Вибрана секція підсвічується червоним прямокутником, а її поточні параметри відображаються в полі закладки «Параметры секции». В цьому полі можна вибрати файл характеристик кабелю секції, тип кабелю, довжину секції, а також вказати, які перехідні завади слід враховувати для даної секції.

Кожна секція в області «Структура линии» має прапор активності (білий прямокутник у правому нижньому кутку поля кожної секції). Якщо жодна секція не має встановленого прапора активності, то всі розрахунки проводяться для вибраної секції. Якщо одна або декілька секцій мають встановлений прапор активності, то всі розрахунки проводяться для лінії, складеної з активних секцій (незалежно від того, яка секція вибрана). Наприклад, в ситуації, зображеній на рис. Д2.4 розрахунки проводитимуться для лінії, складеної з секції №1 і №3.

Рисунок Д2.4 – Приклад завдання структури лінії (лінія складається з секції кабелю типу КСПП 0,64 мм та секції кабелю типу ТПП 0,64 мм)

Однією з особливостей програми є спосіб завдання довжини секції. Довжина секції задається множником довжини (вибирається в полі закладки «Параметры секции»). Фактично, АЧХ і ФЧХ секції, задані у файлі параметрів кабелю, подовжуються на множник довжини. У зв'язку з цим доцільним є завдання у файлі характеристик кабелю АЧХ і ФЧХ для лінії завдовжки 1 км. Для заданого таким чином кабелю множник довжини секції відповідає довжині секції в кілометрах.

Так, на рисунку А7 довжина секції №2 складає 7 км, оскільки множник довжини секції дорівнює семи («х 7»), а характеристики кабелю приведені для 1км (файл «ТПП_0,5_1км»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]