Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАН.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
685.57 Кб
Скачать

ОДЕСЬКЕ ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ВІДДІЛЕННЯ

МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК

РОЗДІЛЬНЯНСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ

Секція: географії

Вторинне використання і переробка твердих

побутових відходів

Автор: Тараненко Ярослав Сергійович

Учень 11-Б классу

ЗОШ I-III ступенів №4

м. Роздільна

Керівник: Михайлюк Валентина Павлівна

м. Роздільна

2011 р.

Зміст

Вступ

Розділ I. Проблема утилізації відходів у сучасному світі.

1.1 Поводження з відходами і накопичення їх в Україні

1.2. Законодавча база України стосовно антропогенного впливу на навколишнє середовище.

Розділ II. Вторинне використання і переробка твердих побутових відходів.

2.1 Переробка та утилізація відходів гуми, скла і пластмаси

2.2 Практичне використання відходів.

Розділ III. Юридична відповідальність за порушення екологічного права.

3.1 Кримінальна відповідальність за екологічні злочини

3.2 Адміністративна відповідальність за екологічні правопорушення

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

Моє покоління вступає в життя в епоху бурхливого розвитку не тільки науки і техніки, а й негативних наслідків науково-технічного прогресу та демографічного вибуху. Неконтрольоване зростання населення Землі, кількість якого вже перевищила критичну межу в 7млрд. чол., збільшення забруднень гідросфери, атмосфери та літосфери, накопичення величезних обсягів відходів людської діяльності при одночасному виснаженні майже всіх видів природних ресурсів призвели до розвитку глобальної екологічної кризи. Варто зазначити, що мова йде, передусім про відходи, але у своїй роботі я звернув особливу увагу на переробку і застосування продуктів твердих побутових відходів.

Відходи – це будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюються у процесі людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх власник повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Україна належить до кола країн із найбільш високими абсолютними обсягами утворення та накопичення промислових відходів. Домінують при цьому відходи гірничодобувної промисловості. Щороку на підприємствах України утворюється близько 100 млн. тонн токсичних відходів, які містять шкідливі для здоров’я людини важкі метали (хром, свинець, нікель, кадмій, ртуть). Переважно це відходи підприємств чорної і кольорової металургії, хімічної промисловості, машинобудування.

Окрему групу токсичних відходів становлять заборонені до застосування хімічні засоби захисту рослин. За офіційними статистичними даними, кількість цих відходів, накопичених в Україні, становить понад 13 тис. тонн.

Серйозною стає проблема й побутових відходів. У населених пунктах країни щороку накопичується близько 35 млн. кубометрів твердих побутових відходів, які захороняються на 770 полігонах загальною площею майже 3 тис. гектарів. У цілому під териконами, відвалами і різними звалищами знаходиться близько 160 тис. гектарів землі. Ці відходи є істотним фактором засмічення, зараження і забруднення навколишнього природного середовища.

Проблема знешкодження або часткової утилізації твердих побутових відходів актуальна, з точки зору негативного впливу на навколишнє середовище.

Тверді побутові відходи - "безкоштовні" енергоносії, тому що сміття може використовуватись як енергетична сировина для паливної енергетики. Важливо, щоб процеси утилізації не порушували екологічну безпеку держави.

Кількість твердих відходів постійно зростає із-за зміни способу життя .

Мета роботи визначається в аналізі проблем накопичення відходів в Україні, аналіз складу відходів і методів їх утилізації та переробки.

Вона визначається в аналізі проблеми накопичення відходів в Україні, аналізі складу відходів і вирішенні на державному рівні питання, щоб Україна не стала полігоном європейського рівня для накопичення і захоронення відходів.

Я вирішив проаналізувати теперішній стан проблеми накопичення відходів у країні, і запропонувати сучасні методи вирішення цих проблем, враховуючи фінансовий стан нашої держави.

У своїй роботі пропоную зупинитися на: утилізації, переробці і захороненні відходів. І найголовніше, розглянути таку проблему, як накопичення відходів в державі, і шляхи її вирішення.

Розділ I. Проблеми утилізації відходів у сучасному світі

    1. Поводження з відходами і накопичення їх в Україні

В моєму розумінні, захоронення відходів - остаточне розміщення відходів при їх видаленні у спеціально відведених місцях чи на об'єктах таким чином, щоб довгостроковий шкідливий вплив відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини не перевищував установлених нормативів, але, на жаль, це не завжди відповідає дійсності.

Поводження з відходами — дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення.

Я проаналізував, що в населених пунктах країни щороку накопичується близько 35 млн. куб. метрів твердих побутових відходів (далі - побутові відходи), які захоронені на 770 полігонах загальною площею майже 3 тис. гектарів та частково утилізуються на сміттєспалювальних заводах.

Як показало дослідження, накопичення побутових відходів значною мірою залежить від погодних умов, сезону року, ступеня благоустрою житлових будинків, рівня життя населення тощо.

Останнім часом, актуальним стає питанням - збирання побутових відходів і санітарного очищення території населених пунктів. Високий рівень тарифів з надання послуг у сфері поводження з побутовими відходами призвів до зменшення кількості укладених договорів на ці послуги. Через несвоєчасне вивезення побутових відходів контейнери стають місцем розповсюдження гризунів, шкідливих комах та небезпечним джерелом інфекцій.

Майже всі побутові відходи захороняються на полігонах. Переважна їх більшість працює в режимі перевантаження, тобто з порушенням проектних показників щодо обсягів накопичення відходів. Водночас вони є джерелом інтенсивного забруднення атмосфери та підземних вод. Практично ні на одному з них не знешкоджується фільтрат. Майже усі полігони потребують невідкладної санації та рекультивації. Не вирішуються питання створення нових полігонів. Половина полігонів побутових відходів приймає промислові відходи. Крім того, у багатьох містах триває процес утворення несанкціонованих звалищ побутових відходів. У зв’язку з економічною ситуацією, в нашій державі у найближчий термін не планується будівництво

Найбільші площі під полігони зайняті в Дніпропетровській - 140 гектарів, Донецькій - 330, Одеській - 195, Запорізькій - 153, Луганській області – 129 гектарів.

З чотирьох сміттєспалювальних заводів (м. Київ, Харків, Севастополь та Дніпропетровськ) працюють лише Київський і Дніпропетровський, обладнання яких застаріле і не відповідає сучасним екологічним вимогам.

У сільських населених пунктах відсутні спеціалізовані підприємства для переробки побутових відходів та санкціоновані звалища відходів. Ці відходи складуються у природних рельєфних утвореннях - балках, ярах, долинах річок. Це становить екологічну небезпеку, оскільки стічні води, насичені забруднюючими речовинами, потрапляють у водні об'єкти. Існуюча структура системи санітарного очищення населених пунктів недосконала, а тому не забезпечує достатнього контролю за санітарним станом територій, а також збиранням, вивезенням, знешкодженням та захороненням побутових відходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]