Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАН.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
685.57 Кб
Скачать

2.2 Практичне використання відходів.

Практичне використання продуктів переробки відходів останнім часом набуло важливого значення.

У будівельній індустрії склобій використовується для виготовлення облицювальних плиток, скло керамічних плиток із глазур’ю, килимо-мозаїчних плиток із використанням безбарвного скло бою. Налагоджений, випуск плитки на основі відходів пилу скла і геля кремнієвої кислоти. Плитка має високу термостійкість і нульове водопоглинання.

Розроблено технологію одержання матеріалу типу »скло-мармур» із використанням відходів виробництва сортового посуду.

Проаналізувавши складну екологічну ситуацію, яка склалася у нас в державі, я пропоную практичне застосування скляних виробів з мінімальними фінансовими затратами, що є актуальним для України.(див. додаток 1, 2)

В даний час значна частина пластикових відходів опиняється на звалищі або просто спалюється, у той час як з користю переробляється невелика частка такого сміття. Одна з проблем - різні види пластмас вимагають різної обробки для свого перетворення, а значить - трудомісткого сортування.

В даний час пластмаси отримали найширшої поширення. Причиною такого поширення є їхня низька ціна і легкість переробки, а також властивості, які в деяких випадках унікальні. Пластмаси застосовують в електротехніці, авіабудуванні, ракетної і космічної техніки, машинобудуванні, виробництві меблів, легкої та харчової промисловості, в медицині і будівництві, - загалом, пластмаси використовуються практично у всіх галузях народного господарства.

Я пропоную найпростіші методи використання пластикових пляшок. Це питання стає особливо актуальним для нашої країни, де вторинне використання – проблемне.

Хочу звернути вашу увагу на нетрадиційне використання пластикових пляшок Більш складний метод використання пластикових пляшок – це отримання енергії.

Але людина навчилася використовувати пляшки і в сільському господарстві . Метод не складний, але дуже дієвий. (див. додаток 3,4,5)

Автомобільна промисловість за останні роки набула великого розвитку, і як наслідок відбулося збільшення загального обсягу відходів.

Використану гуму варто віднести до відходів виробництва. При зношенні гумових виробів утворюються мільйони тонн відходів. Переважну частину яких складають покришки і шини легкових, вантажних і пасажирських пересувних устроїв на колісному ходу. Сюди ж відносять транспортерні стрічки, гумові вироби побутового призначення, взуття. Із 1 тони зношених шин можна зробити 700-750 кг нової гуми.

Гумова крихта з автомобільних покришок знаходить застосування у виробництві покрівельних матеріалів, що випускаються у вигляді мастик, рулонів і плит. Також вона може застосовуватися при випуску біостійкого теплоізоляційного матеріалу для ізоляції підлог, салонів автомобілів, тракторів. Гумова крихта цінна сировина для виготовлення різноманітних будівельних матеріалів і широко використовується для приготування резиноасфальтових сумішей у будівництві доріг. Зношені покришки можуть використовуватися для одержання адсорбуючих і іонообмінних матеріалів. Іонообмінні матеріали зі здрібненої гуми придатні для очищення стічних вод від іонів деяких металів із 99,5%-ною ефективністю, а адсорбенти - для збору з поверхні води розлитої нафти й очищення відпрацьованих мастил.

Здрібнена гума може застосовуватися й у якості підстелюючого шару при вирощуванні рослин методом гідропоніки або в суміші з землею для підвищення родючості грунту. Цілі зношені покришки можуть бути використані для укріплення берегів рік і каналів від ерозії, створення амортизаційних бар’єрів на небезпечних ділянках доріг, зміцнення відвалів у шахтах, а також у декоративних цілях. ( див. додаток 6, 7, 8).

Розділ III. Юридична відповідальність за екологічні порушення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]