Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Сх. л-ра Сер. віків. 3 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Програма навчальної дисципліни

СХІДНА ЛІТЕРАТУРА ЕПОХИ РАННЬОГО ВІДРОДЖЕННЯ І СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ТА ЛІТЕРАТУРА ХІІ – ХVІІІ СТОЛІТТЯ

Тема 1. Світова література на рубежі нової епохи

Умовність усталеного поняття “Література Середніх віків”. Неузгодженість його з історією окремих літератур народів Сходу з ІІІ ст. н.е. по ХІІІ ст. н.е.

Виникнення нових літератур, що розвивалися на живих народних мовах, їх зв’язки з попередніми традиціями як одна з визначальних рис літературного процесу цього періоду. Особливості літературного розвитку країн з усталеною літературною традицією (Індія, Китай, Іран). Вплив релігійної ідеології і релігійних рухів на розвиток літератур. Поширення так званих “світових” релігій (християнство, мусульманство, буддизм) і їхня роль у зближенні деяких літературних традицій.

Тема 2. Література Китаю

Розпад Ханської імперії – кінець китайської античності. Утвердження нової ери в історії китайського народу. Обставини переходу до Середньовіччя: економічні, соціальні, політичні, ідеологічні. Китайська література ІІІ – VIII ст.

Період Шести династій (ІІІ – VI ст.) як важливий етап китайської літератури. Подальший розвиток поезії в творчості трьох поетів з родини Цао (Цао Цао, Цао Пі, Цао Чжі) та інших цзянських поетів. Поезія Цзі Кана (ІІІ ст.) і Жуань Цзі (ІІІ ст.). Тао Юань-мін (IV – V ст.ст.) – вершина поезії дотанської епохи.

Епоха правління династії Тан (VІІ – Х ст.). Розквіт культури і літератури. “Золотий вік” китайської поезії. Гуманізм і народність Танської поезії Китаю. Поети-пейзажисти, поети-філософи і поети-лірики. Життя і творчість видатних представників Танської поезії Лі Бо (701 – 762 рр.) і Ду Фу (712 –770 рр.). Дружба і драматична доля двох геніїв китайської поезії. Лаконізм, довершена простота форми і глибина поетичної думки, вічні теми і мотиви у творчості Лі Бо і Ду Фу. Висока оцінка і переклади їхніх творів класиками української та російської літератури.

Сунська епоха (Х – ХІІІ ст.) і подальший розвиток китайської літератури. Література ХІІІ – XVI ст. Вихід на передній план драматургії та оповідної прози, роману-епопеї. Епічний характер класичного жанру поезії “ші” та “ці”, а також ритмічної прози. Китайська література в українських перекладах і критиці.

Тема 3. Література Персії

Арабське завоювання Ірану у VІІ ст. і подальша ісламізація країни. Боротьба за повернення до національних доарабських форм у мові, традиціях, культурі. Бурхливий розквіт літератури, філософії, медицини, історії, математики. Ренесанс персидської мови і літератури у ІХ – Х ст.

Жанрово-стильова і тематична характеристика класичної персидської поезії. Походження, еволюція і функціональне призначення жанрів касиди, газелі, кита, бейти та рубаї. Видатні представники середньовічної літератури Персії. Поезія Рудакі (860 – 941 рр.). Фірдоусі (934 – 1026 рр.) і його поема “Шах-наме”. Життя і творчість Омара Хайяма (1048 – 1122 рр.), вдосконалення ним фольклорного жанру рубаї. Тематична і стильова характеристика спадщини Омара Хайяма. Переклади і сучасна інтерпретація поезії Хайяма.

Життя і творчість Сааді (1203/1210 – 1292 рр.), його поеми “Бустан” і “Гулістан”. Фольклоризація творчості Сааді в Ірані. Характеристика поезії Румі (1207 – 1272 рр.). Життєстверджуючі мотиви в газелях Хафіза (1315 – 1389 рр.). Завершення розвитку класичної поезії на фарсі у творчості Джамі (1414 – 1492 рр.).