Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pomytkin-_Huts-_YAnkovych_KHimiya-met_vkaz.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

2. Визначення рН контрольного розчину електроліту

Смужку універсального індикаторного паперу занурте на декілька секунд у досліджуваний розчин. Порівнюючи забарвлення вологої смужки паперу зі шкалою кольорів, знайдіть приблизне значення рН розчину. Розрахуйте концентрацію іонів Гідрогену та гідроксильних іонів у розчині. Кислий він чи лужний?

Лабораторна робота №5 Електрохімічні процеси

Мета роботи – ознайомитися з головними об’єктами електрохімічних досліджень.

1. Мідно-цинковий гальванічний елемент

Налийте у скляний стакан на третину розчин сульфату купруму, а у керамічний  розчин сульфату цинку з концентрацією солей у розчинах 0,1 моль/л. Поставте керамічний стакан у скляний. Мідну та цинкову пластини занурте у розчини їх солей. Приєднайте електроди провідниками до клем вольтметра та виміряйте напругу. За рівнянням Нернста розрахуйте ЕРС гальванічного елемента та порівняйте одержане значення з визначеним експериментально. Наведіть схему гальванічного елемента, складіть рівняння електродних реакцій та сумарної струмоутворюючої реакції.

2. Контактна корозія

Сталеві (залізні) скріпки, з’єднані зі шматочками міді, олова та цинку, помістіть у три пробірки. У кожну пробірку додайте розчин сульфатної кислоти, який містить червону кров’яну сіль K3[Fe(CN)6]. Спостерігайте за кольором розчину. При появі у розчині іонів Fe2+ виникає синє забарвлення внаслідок взаємодії:

3Fe2+ + 2[Fe(CN)6]3 = Fe3[Fe(CN)6]2.

У якій з пробірок синє забарвлення розчину з’являється раніше? Чому? Складіть три схеми корозійних ГЕ та рівняння електродних процесів. Який з металів, що контактує із залізом, захищає його від корозії?.

3. Електроліз

1. Електроліз водного розчину іодиду калію. Скляну U-подібну трубку заповніть на 2/3 розчином іодиду калію. Додайте 1-2 мл розчину крохмалю та 2-3 краплі фенолфталеїну. Опустіть у розчин вугільні електроди, підключіть їх до джерела постійного струму та проведіть електроліз до появи забарвлення (якого?) у катодному й анодному просторі. Складіть рівняння електродних процесів.

2. Електроліз водного розчину сульфату купруму. Опустіть вугільні електроди у склянку з розчином сульфату купруму, підключіть їх до джерела струму. Електроліз проводьте, доки один з електродів (який?) на вкриється шаром міді. Складіть рівняння електродних процесів.

Поміняйте місцями полюси джерела струму та проведіть електроліз до появи міді на іншому вугільному електроді. При цьому мідь на першому вугільному електроді повинна майже повністю розчинитися. Складіть рівняння електродних процесів.

Лабораторна робота №6 Окисно-відновні реакції

Мета роботи – дослідити властивості типових окисників і відновників

1. Окисні властивості сульфатної кислоти.

1. У дві пробірки налийте 5-6 крапель концентрованої сульфатної кислоти (обережно!). В одну з них опустіть гранулу цинку, в іншу – мідь. Вміст пробірок трохи нагрійте (витяжна шафа!). До отвору кожної пробірки піднесіть смужку фільтрувального паперу, змоченого розчином нітрату плюмбуму (ІІ) Pb(NO3)2. Одна зі смужок паперу повинна почорніти внаслідок виділення сірководню та утворення чорного сульфіду плюмбуму PbS:

Pb(NO3)2 + H2S = PbS+ 2HNO3.

Який газ виділяється з іншої пробірки? Складіть рівняння реакцій, вкажіть атом-окисник та атом-відновник.

2. Подійте розведеною сульфатною кислотою на мідь і цинк. У якому разі і чому реакція не перебігає? Атом якого елемента у молекулі кислоти є окисником? Складіть рівняння реакцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]