Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pomytkin-_Huts-_YAnkovych_KHimiya-met_vkaz.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Лабораторна робота №3 Хімічна кінетика

Мета роботи – вивчити залежність швидкості реакції від концентрації реагуючих речовин на прикладі реакції, яка перебігає у розчині між тіосульфатом натрію та сульфатною кислотою:

Na2S2O3 + H2SO4 = Na2SO4 + SO2 + H2O + S.

Про швидкість реакції роблять висновок за величиною, зворотною до часу, який пройшов з моменту зливання розчинів до появи в усіх дослідах однакового помутніння внаслідок утворення сірки.

Порядок виконання роботи

1. Отримайте у викладача завдання: об’єм розчину тіосульфату натрію (а), об’єм води (b), об’єм розчину сульфатної кислоти (с).

2. Налийте з першої бюретки у три пронумеровані склянки зазначені у Вашому варіанті об’єми тіосульфату натрію з концентрацією С(Na2S2O3) = 0,1 моль/л. З другої бюретки додайте до кожної склянки відповідний об’єм дистильованої води.

3. У кожну склянку прилийте зазначений у варіанті об’єм розчину сульфатної кислоти з концентрацією С(H2SO4) = 1 моль/л, відмірюючи його циліндром. Відзначте час з моменту зливання розчинів до моменту появи помутніння.

Обробка результатів

1. Розрахуйте концентрацію тіосульфату натрію та сульфатної кислоти у кожній склянці:

С(Na2S2O3) ; С(H2SO4) .

2. Розрахуйте відносну швидкість реакції для кожної склянки:

v = 100/, с1.

3. Побудуйте графік залежності відносної швидкості реакції від концентрації Na2S2O3, відкладаючи на осі абсцис концентрацію тіосульфату натрію, а на осі ординат – відносну швидкість реакції.

4. Запишіть математичний вираз закону діючих мас для досліджуваного процесу та розрахуйте умовну константу швидкості реакції. Чи залежить константа швидкості реакції від концентрації реагуючих речовин? Занесіть результати у таблицю.

№ склянки

V, мл

С(Na2S2O3),моль/л

Час до початку помутніння

Відносна швидкість 100/, с1

Умовна константа швидкості, k

Na2S2O3, а

Н2О, b

H2SO4, с

1

5

10

10

10

5

10

15

0

10

2

10

20

10

20

10

10

30

0

10

3

5

15

10

10

10

10

20

0

10

Лабораторна робота №4 Розчини електролітів

Мета роботи – ознайомитися з властивостями розчинів електролітів.

1. Одержання та дослідження особливостей слабких електролітів

а) утворення малорозчинних сполук. Налийте у пробірку  1 мл розчину нітрату плюмбуму Pb(NO3)2 і додайте такий самий об’єм розчину хлориду натрію NaCl. Після перемішання спостерігайте утворення осаду хлориду плюмбуму. Відзначте колір осаду. Додайте до вмісту пробірки декілька крапель розчину іодиду калію. Як і чому змінюється колір осаду?

Далі налийте у пробірку розчин сульфіду натрію Na2S (витяжна шафа!). і знов відзначте зміну кольору осаду. Складіть рівняння всіх реакцій, що перебігають.

Використовуючи спостереження, порівняйте розчинність хлориду, іодиду та сульфіду плюмбуму.

б) утворення малодисоційованої сполуки. Налийте у дві пробірки  1 мл розчину хлориду барію і додайте в одну з них декілька крапель розчину сульфату натрію, а в іншу – розчину карбонату натрію. Складіть іонно-молекулярні рівняння реакцій.

До вмісту обох пробірок додайте  1 мл розчину оцтової кислоти. У якому випадку перебігає реакція? Складіть іонно-молекуярні рівняння реакцій. Використовуючи спостереження, порівняйте силу сульфатної, оцтової та карбонатної кислот.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]