Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
селище-методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
414.21 Кб
Скачать

1.6. Впорядкування громадських просторів

Ви повинні капітально (на рівні міських) упорядкувати усі громадські (крім ділянок житлових будинків, та допоміжних виробничих та комунально-господарських об'єктів) простори, і при цьому:

-габарити у червоних лініях та склад поперечних перетинів вулиць потрібно визначати у відповідності зі структурно-транспортною класифікацією та міркуваннями щодо улаштування підземних мереж і споруд, враховуючи /за необхідності/ закриті дощові стоки й дренажі;

-проїзні частини вулиць з кількістю й габаритами смуг руху, що відповідають транспортній функції - бордюрного типу з асфальтобетонним чи цементобетонним покриттям;

-пішохідні тротуари проектувати з бетонним (монолітним чи збірним) покриттям; окремі, найбільш репрезентативні пішохідні простори можуть бути забруковані з застосуванням природного каменю;

-функціональні та декоративні елементи благоустрою й малі архітектурні форми /підпірні мури, сходи, огорожі, щогли, опори і торшери вуличного освітлення, садові дивани та лави, інформаційні пристрої, урни для сміття, альтанки, перголи тощо/ повинні мати високий рівень дизайну із застосуванням добротних матеріалів - природного каменю, металевого лиття, масивного дерева.

1.7. Озеленення громадських просторів

Вам належить передбачити, сумісно з благоустроєм, високоякісне озеленення усіх типів, що зустрічаються в селищі, серед них:

-зелені насадження загального користування /селищний парк, бульвари, сквери/ із загальною площею з розрахунку 12 кв.м на одного мешканця (у разі суміжного з селищем розташування лісу, норматив може бути зниженим до 10 кв.м/;

-озеленення територій та ділянок об'єктів загального користування /громадський центр та стадіон, школа, лікарня та їн/ з використанням декоративних газонів, квітників та інших засобів ландшафтної архітектури;

-рядові посадки декоративних висококронових дерев на вулицях;

-озеленення технічного призначення /водоохоронні та інші природоохоронні зони; середовищезахисні посадки у санітарно-захисних зонах, шумо- й вітрозахисні екрани, у т.ч. у розривах від магістральних шляхів, зовнішній зелений пояс.

1.8. Техніко-економічні критерії

Щільність населення Вашого селища повинна становити, відповідно до прийнятої типології житла, від 10 до 20 чоловік на 1 гектар території брутто.

У разі значної кількості садибної житлової забудови, Вам належить досягати по можливості достатньої високої лінійної щільності, - тобто відносного зменшення довжини вулиць /вони складають значні витрати на будівництво та експлуатацію обладнання інженерних мереж і споруд/.

1.9. Соціальні критерії проектного рішення Селище що проектується, повинно мати обов'язкові середовищні якості, які забезпечують його мешканцям сприятливі умови для гармонійного розвитку та самореалізації особистості в умовах свободи вибору, рівності можливостей та безпеки. Перелік цих якостей вміщує відповідні критерії.

Функціональні, це об'єктивні можливості к о м ф о р т н о г о побуту, ефективної праці, приємного позатрудового спілкування та відпочинку, громадської діяльності, користування с о ц і а л ь н и м и об'єктами та послугами.

Екологічні - сприятливі умови для фізичного здоров'я людини, що досягаються завдяки:

-охороні та покращенню природного оточення, посиленню та використанню цінних його якостей на добро людині /природоохоронний аспект/;

-захист с е р е д о в и щ а безпосереднього мешкання людей від несприятливих природних і техногенних впливів /середовищезахисний аспект/.

Економічні - об'єктивні можливості раціонального використання:

-соціальних /громадських/ та особистих ресурсів - простору, енергії, часу;

-трудових, природних, матеріально-технічних та фінансових ресурсів, яких потребують будівництво і експлуатація селища як цілісної споруди.

Духовні (у тому числі й естетичні) - це к о н к р е т н і с т ь (неповторна своєрідність), досконалість, привабливість і гуманність архітектурної форми, що є необхідним для:

  • адаптації людини до місця і суспільства (ідентичності);

  • емоційно-психологічного комфорту.

Кожний з перелічених критеріїв, як це видно зі самого терміну, має к р и т и ч н у з н а ч у щ іс т ь, тобто - неприйнятність лише одного з них робить неприйнятною усю систему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]