Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пиреферійні пристрої.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
484.35 Кб
Скачать
  1. Накопичувачі сd-rом. Технологія виготовлення, запису та зчитування.

Завдяки малим розмірам, великій ємності (понад 600 Мб), надійності та довговічності компакт-дисків (Сompact Disk ROM, або CD-ROM) такі накопичувачі з успіхом застосовуються як пристрої зовнішньої пам`яті. Час доступу до інформації на компакт-диску становить від 0,6 до 0,1 с.

Для зчитування інформації з компакт-дисків будь-якого формату (аудіо, відео, диски з даними) використовується спеціальний дисковод. Він не дозволяє робити запис на ці диски, але найчастіше всього це й не потрібно, тому що зараз дуже багато інформації, програм, іграшок та ін. розповсюджуються на дешевих CD-дисках.

Слід зазначити, що наявність CD-ROMа значно спрощує процедуру встановлення та оновлення програмного забезпечення. Крім того, багато програм можуть працювати із CD, не займаючи при цьому місця на вінчестері.

CD-ROM характеризується швидкістю зчитування. Швидкість зчитування 150 Кб/с, 300 Кб/с та 600 Кб/с відповідно для дисководів одинарної, подвійної та чотирикратної швидкості (дисковод чотирикратної швидкості обертає диск у 4 рази швидше, ніж дисководи для аудіокомпакт-дисків). Зараз не випускають дисководів зі швидкістю меншою за 32-кратну. Але реальна швидкість дещо менша, лише на ліцензійних дисках вона досягає максимуму. Дуже велике значення має фірма-виробник. Від неї залежить механізм корекції помилок дисковода. На кожному компакт-диску в процесі експлуатації з`являються дефекти поверхні, але якщо корекція помилок дисковода хороша, то диск і надалі зчитуватиметься без збоїв.

50. Магнітооптичні накопичувачі інформації. Принцип запису та зчитування. ОСновні характеристики

МО-привід (Magneto-Optical— Магнітооптичний) є накопичувачем інформації, в основі якого лежить магнітний носій з оптичним (лазерним) управлінням.

Принциповий устрій всіх видів магнітооптичних дисків однаковий. Найбільша відмінність полягає у тому, що деякі диски мають дві робочі поверхні, а деякі — одну.

Поверхня магнітооптичного диска покрита сплавом, властивості якого змінюються як під впливом тепла, так і під впливом магнітного поля. Якщо нагрівати диск понад деяку температуру, то стає можливою зміна магнітної поляризації за допомогою невеликого магнітного поля. На цій властивості засновані технології читання і запису магнітооптичних дисків.

При записі лазер напрямляється на бітову комірку, в яку повинен бути проведений запис, і нагріває її до так званої точки Кюрі (більшість вживаних сплавів приходить в цей стан при температурі біля 200°). У точці Кюрі різко падає магнітна проникність, і зміна магнітного стану частинок може бути проведене відносно невеликим по величині магнітним полем. Поле переводить всі бітові осередки в однаковий стан. При цьому стирається вся інформація, що була на диску (мал.2).

Потім напрям магнітного поля змінюється на протилежний, а лазер включається в ті моменти, коли потрібно змінити орієнтацію частинок в бітовій комірці (значення біта). Потім сплав охолоджується, і частинки його застигають в новому положенні.

При читанні застосовують лазерний промінь нижчої потужності (приблизно на 25%), ніж при запису. Відображене світло потрапляє на світлочутливий елемент, який визначає напрям поляризації. Залежно від цього напряму світлочутливий елемент посилає двійкову одиницю або двійковий нуль контролеру МО-дисковода.