Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пиреферійні пристрої.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
484.35 Кб
Скачать

45.Накопичувачі на гнучких магнітних дисках.Будова. Принцип дії. Основні характеристики.

Для зберігання відносно невеликих обсягів інформації та переносу її з одного комп`ютера на інший використовуються флоппі-диски (гнучкі магнітні диски - ГМД), або дискети. Перші флоппі-диски мали діаметр 8 дюймів, що в метричній системі становить трішки більше 200 мм (1 дюйм = 2,54 см). Їм на зміну прийшли спочатку дискети діаметром 5,25 та 3,5 дюйми (термін дюйм позначають символом ", часто дискети діаметром 5,25" називають п`ятидюймовими, а діаметром 3,5" – тридюймовими).

П`яти- та тридюймові дискети мають різновиди, що визначаються щільністю запису: DD (Double Density – подвійна щільність запису), HD (High Density – висока щільність запису) та ED або 2HD (Extra High Density – особливо висока щільність запису). Щільність запису визначається кількістю доріжок на дюйм (track per inch - tpi) або кількістю біт на дюйм (bit per inch - bpi). У табл.6. наведені основні параметри п`яти- та тридюймових ГМД.Таблиця

Для зчитування даних із гнучкого диска потрібен спеціальний пристій – дисковод, що дозволяє виконувати запис даних на змінних носіях інформації, тобто дає можливість переносити інформацію з одного комп`ютера на інший. Його позитивна якість – розповсюдженість, дисковод є практично в будь-якому комп`ютері.

38