Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пиреферійні пристрої.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
484.35 Кб
Скачать
  1. Друкуючі пристрої. Призначення. Класифікація.

Пропонується класифікувати принтери по п'ятьох основних позиціях: принципу роботи друкуючого механізму, максимальному формату листа папера, використанню кольорового друку, чи наявності відсутності апаратної підтримки мови PostScript, а також по місячному навантаженню, що рекомендується, що, як правило, корелює зі швидкістю друку.

За принципом друку розрізняються матричні, струминні і лазерні (сторінкові) принтери. Існує ряд інших технологій друку, наприклад сублимаційний, друк за рахунок термопереноса, що застосовуються набагато рідше. Лазерна і світлодіодна технології (в останньому випадку замість лазера і лазерний промінь, що відхиляє, дзеркала використовується лінійка світлодіодів) у багатьох випадках з погляду кінцевого користувача нерозрізнені. Параметр, що визначає якість друку лазерних принтерів - дозвіл.

По гамі відтворених кольорів принтери поділяються на чорно-білі, чорно-білі з опцією кольорового друку (такі моделі є серед матричних і струминних) і кольорові. Для кольорових принтерів у рамках одного типу (струминних) якість друку дуже істотно міняється від моделі до моделі.

Для якісного відтворення ілюстрацій, що зберігаються у векторних форматах, важлива наявність убудованого інтерпретатора мови PostScript. Формально моделі, що підтримують мову PostScript, приблизно на 25% дорожче аналогічних, що не включають цю опцію. Однак, щоб на практиці скористатися перевагами мови PostScript, приходиться здобувати додаткову пам'ять і різниця в ціні може виявитися дуже істотною.

По швидкості друку можна виділити чотири групи: матричні принтери без автоподачі; принтери, що забезпечують швидкість друку до 4 стор./хв. і призначені для індивідуального застосування; принтери зі швидкістю друку до 12 стор./хв., що обслуговують робочі групи; могутні мережні принтери з продуктивністю більш 12 стор./хв. Продуктивність принтера - істотний фактор для організацій, де одним принтером користаються відразу кілька людей, і практично що не впливає на споживчі переваги показник, якщо мова заходить про індивідуальну експлуатацію друкуючого пристрою.

Швидкість при кольоровій печаті, як правило, значно нижче, ніж при друку одним чорним кольором.

  1. Postscript — це мова описів сторінок. Іншими словами, це мова програмування, що містить команди принтеру (такі принтери називаються PostScript-принтерами), і призначений для друку графіки і тексту. Створений фірмою Adobe. Важлива межа — незалежність від пристрою (реально Postscript не завжди повністю незалежний від пристрою).

  2. Растровий шрифт –це цифровий шрифт, кожен знак якого описаний у вигляді рядів растрових точок (пікселів), послідовно заповнюють його контур. Знак в растровому форматі легко відтворюється за допомогою будь-якого дискретного вивідного пристрою, але складність полягає в зміні масштабу зображення, тому зараз растрові шрифти майже повністю замінені векторними. У процесі виведення векторне зображення таких шрифтів програмним шляхом перетвориться в растрове.

  3. У векторних (чи контурних) шрифтах символи представляють собою криволінійні контури, описувані математичними формулами. Кожен знак описаний за допомогою векторів, що визначають координати опорних точок, які з'єднані прямими або кривими і утворюють контур знаку без прив'язки до абсолютного розміру або дозволу. Такий опис дозволяє легко змінювати масштаб зображення без втрати якості, що неможливо у випадку з растровими шрифтами. Векторні шрифти однаково виглядають як на екрані, так і на папері. Існує кілька різних форматів векторних шрифтів, що розрізняються способом зберігання та подання інформації про шрифті: PostScript Type1, TrueType, OpenType.