Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка НП-новая.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
694.27 Кб
Скачать

Індивідуальні завдання до виробничої практики: «Дослідження економічного потенціалу підприємства та ефективності його використання»

№№ з/п

Зміст завдання

1

Вивчення загальної організаційної структури підприємства (аналіз схем організаційної структури виробництва і управління, виявлення місця та ролі маркетингових підрозділів, огляд основних інформаційних зв’язків в системі управління)

2

Аналіз кадрового складу підприємства (склад та структура персоналу у динаміці за 2-3 роки, діяльність підприємства щодо підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, методи планування чисельності робітників, показники продуктивності праці)

3

Аналіз основних фондів (ОФ) підприємства (склад та структура ОФ підприємства у динаміці за 2-3 роки, характеристика складу активної частини ОФ, аналіз прогресивності основного обладнання, розрахунок показників використання ОФ)

4

Аналіз оборотних коштів (ОК) підприємства (склад і структура ОК, їх оборотність, методи розрахунку нормативів ОК на підприємстві, аналіз наявності та динаміки матеріальних та товарних запасів)

5

Аналіз матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) підприємства (організація МТЗ на підприємстві, основні групи ресурсів, що їх закупає підприємство, основні постачальники, планування потреби у ресурсах, наявність та динаміка матеріальних запасів)

6

Аналіз асортименту продукції (склад та структура асортименту в динаміці за 2-3 роки, характеристика темпів оновлення асортименту, порядок отримання замовлень на продукцію, методика формування асортименту)

7

Аналіз якості і конкурентоспроможності продукції (показники якості у динаміці за 2-3 роки, наявність претензій до якості продукції, схеми управління якістю на підприємстві, порівняння продукції підприємства та конкурентів за основними споживчими параметрами)

8

Аналіз собівартості продукції та ціноутворення (аналіз загального кошторису витрат, кошторисів непрямих витрат, калькуляцій для 1-2 видів продукції; опис процедур ціноутворення та інструментів цінової тактики)

9

Аналіз прибутку та рентабельності (динаміка прибутку за 2-3 роки, його розподіл, визначення рентабельності виробництва та продукції, аналіз факторів, що призвели до змін прибутку та рентабельності)

10

Аналіз фінансового стану підприємства (за даними балансу та звіту про фінансові результати у динаміці за 2-3 роки)

Заняття та екскурсії під час практики

Під час проведення практики бажаним є проведення для студентів екскурсії по базі практики з метою формування якомога більш повного уявлення про підприємство / організацію, його / її структуру, взаємодію окремих підрозділів, діючу систему управління. Екскурсії доцільно проводити також на інших підприємствах, у організаціях і закладах суміжних сфер діяльності. Студенти можуть відвідувати ярмарки, приймати участь у презентаціях, виробничих нарадах, конференціях, семінарах тощо.

Навчальні посібники:

  1. Анурин В.Ф., Муромкина И.И., Евтушенко Е.В. Маркетинговые исследования потребительского рынка: Учеб. пособие. — СПб. : Питер, 2004. — 269с.

  2. Багиев Г.Л., Тарасевич В.М., Анн Х. Маркетинг: учебник / Г.Л. Багиев (общ. ред.). — СПб.; М.: Питер, 2007. — 733с.

  3. Балабанова Л.В. Маркетинг підприємства : навч. посіб. / Балабанова Л.В., Холод В.В., Балабанова І.В. — Донецьк: ДонНУЕТ, 2010. — 599 с.

  4. Бернет Дж. Маркетинговые коммуникации : Интегрированный подход. — СПб. и др.: Питер, 2001. — 860 с.

  5. Войчак А.В. Маркетингові дослідження : підручник. / А. В. Войчак, А. В. Федорченко; за наук. ред. А. В. Вовчака.— К.: КНЕУ, 2007. — 402 с.

  6. Голубков Е.П. Маркетинговые исследования: теория, методология и практика : Учебник. — М.: Финпресс, 2003. — 493 с.

  7. Грещак М.Г., Колот В.М., Мендрул О.Г., Олексюк О.І., Рєпіна І.М., Соболь С.М. Економіка підприємства: підручник. — К. : КНЕУ, 2009. — 816 с.

  8. Котлер Ф. Основы маркетинга / Котлер Ф., Армстронг Г.; пер с англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2005. – 1200 с.

  9. Лук’янець Т.І. Маркетингова політика комунікацій : Навч. посіб. — К., 2000. — 377 с.

  10. Маркетинг: Підручник / В. Руделіус, О.М. Азарян, О.А. Виноградов та ін. – К.: НМЦ «Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні», 2005. – 422 с.

  11. Маркетингові дослідження: Навч. посібник / Є.В.Крикавський, Н.С.Косар, О.Б.Мних, О.А.Сорока. – Львів: Інтелект-Захід, 2004. – 283 с.

  12. Примак Т.О. Маркетингові комунікації / Т.О. Примак. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2003. – 280 с.

  13. Смит П.Р. Маркетинговые коммуникации : Комплексный подход. — К.: Знання-Прес, 2003. — 796 с.

  14. Шегда А.В., Нахаба М.П., Баюра Д.О., Голованенко М.В., Горянський В.Ф. Економіка підприємства: Підручник / А.В. Шегда (ред.). — К. : Знання, 2006. — 615с.

  15. Экономика предприятия : Учебник / Под ред. В.Я. Горфинкеля, В.А. Швандара. — М.: ЮНИТИ, 2004. — 670 с.

  16. Экономика предприятия : / Под ред. В.М.Семенова. — 4-е изд. — СПб. и др.: Питер, 2005. — 383 с.