Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій (Європа та Північна Америка).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
313.34 Кб
Скачать

3. Корисні копалини‚ водні, земельні та мінерально–сировинні ресурси.

У Північній Америці розташовані поклади природних копалин світового значення - це залізна руда, нікель, кобальт, золото, уран (Лаврентійська підвищеність), кам’яне вугілля, нафта, горючій гази, а також калійні солі (в Канаді). Дуже багатими є нафтові родовища, розташовані на Примексиканській низовині, та у північній частині Канадського Арктичного архіпелагу). В Північних Аппалачах найбільші в світі родовища азбесту. У Кордильєрах є численні родовища кольорових і рідкісних металів.

Площа земельного фонду Північної Америки становить 2 млрд 139 млн гектарів, з яких близько 13 відсотків займають рілля і плантації. Більша частина земельного фонду материка, що придатні для сільськогосподарського використання припадає на США та південь Канади. Близько 70 відсотків площі оброблюваних земель та 65 відсотків площі пасовищ у Північній Америці знаходяться на території 48 компактно розташованих штатів США. Значні території у високих широтах (Канадський Арктичний архіпелаг, Гренландія) не можуть бути використані у сільськогосподарському виробництві.

5. Колонізація Північної Америки.

Населення Північної Америки складає. Найгустіше заселені деякі острови (Бермудські, Мартиніка, Гваделупа, Гаїті та інші), Схід США, Південь Канади, окремі райони Тихоокеанського узбережжя. Територія на Захід від Скелястих гір (в США) і особливо райони півночі Північної Америки (Гренландія, Північна Канада, Аляска) – майже не заселені.

Первісним населенням Північної Америки були індіанці – предки сучасних індіанців. Пізніше переселилися предки ескімосів. Корінне населення Північної Америки має антропологічну спорідненість з монголоїдною расою, що населяє більшу частину Азії. З ХVІ століття розпочалася колонізація Північної Америки європейцями, зокрема іспанцями. У Мексиці та Центральній Америці вони підкорили індіанців.

Утворилися нові іспаномовні народи змішаного походження з великою різноманітністю антропологічних типів – європеоїдів, індіанців, метисів. У Вест-Індії, де індіанці були майже повністю знищені, іспанці, а пізніше – французи та англійці завозили невільників з Африки. Тут сформувались іспано- і, частково, франкомовні народи змішаного європейсько-африканського походження, у складі яких є європеоїди, негроїди та мулати.

Лекція 4 (2 год.) Етнонаціональний склад населення Європи та Північної Америки

  1. Населення Європи та Північної Америки, його міграції.

  2. Мови народів Європи і Північної Америки.

  3. Етногенез, розселення, звичаї та особливості побуту германських, романських та слов’янських народів.

  4. Угро-фінська родина мов та особливості історичної долі, етногенезу й розселення її носіїв.

  5. Кельти: значення в європейській історії та сьогоднішнє становище кельтомовних народів.

  6. Баски як останній релікт доіндоєвропейського населення європейського Заходу і Півдня.

1. Населення Європи та Північної Америки, його міграції

Населення Європи складає 730 млн. чоловік (2000 рік). З них у Західній Європі проживає 382 млн, у Центрально-Східній – 173 млн. Населення Америки складає 763 млн (1994 рік), з них у Англо-Америці проживає 290 млн (), у Латинській Америці – 473 млн. Три чверті населення в країнах Західної Європи та Північної Америки мешкають у містах, це дещо менше, ніж у Австралії (85 відсотків), проте значно більше ніж в решті регіонів світу.

Населення Європи склалося в результаті тривалого (кілька тисяч років) розвитку і взаємодії численних народів. Велике значення в цьому процесі відіграли декілька хвиль міграції. Найважливішими з них були – прихід індоєвропейців (кінець ІІІ – ІІ тис. до н.е.) , велике переселення народів (ІІІ – VІІ ст. н.е.), переселення угорців з Уралу в долину Дунаю (Х ст. н.е.).

Оскільки всі ці міграції відбувалися через терени сучасної України, не дивно, що вони залишили сліди в нашій мові та культурі.